GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MORH: Brodosplit je dostavio nejasnu izjavu o financijskoj sposobnosti, bez dokaza

MORH: Brodosplit je dostavio nejasnu izjavu o financijskoj sposobnosti, bez dokaza
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2023 / 16:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Ministarstva obrane izvijestili su u četvrtak da su iz Brodosplita dobili "nejasnu izjavu" na pitanje o tome posjeduje li sve potrebne sposobnosti za nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova te da uz nju nisu priloženi jasni dokazi koji to potkrepljuju.

Nakon što su iz splitskog brodogradilišta kazali da su MORH-u "već četiri puta" poslali izjavu kojom dokazuju svoju financijsku i tehničku sposobnost za isporuku brodova ugovorenih 2014., iz MORH-a su reagirali priopćenjem u kojem stoji da su dobili samo potvrdne odgovore na pitanja o mogućnosti nastavka gradnje brodova, ali ne i jasne dokaze i obrazloženja.

"Ministarstvo obrane je i 1. lipnja ove godine zatražilo od Brodosplita da ponovo dostavi Izjavu i dokaze da posjeduje zahtijevanu tehničku, stručnu i financijsku sposobnost. Naime, riječ je o izjavi koju je graditelj već jednom morao priložiti u postupku javne nabave 2014. godine, a kada je odabran kao graditelj. I u ovom slučaju, Brodosplit je MORH-u dostavio nejasnu izjavu, odnosno ne na način na koji je to MORH kao naručitelj tražio", naveli su.

Iz MORH-a su istaknuli da je za obalne ophodne brodove osiguran novac u državnom proračunu, no Brodosplit je taj koji nije izvršio preuzete obveze te zbog toga nije ni mogao fakturirati račune kao preduvjet za naplatu sredstava osiguranih za realizaciju Ugovora.

"Jedini interes ministra obrane Marija Banožića je Hrvatsku ratnu mornaricu opremiti obalnim ophodnim brodovima, radi održavanja i daljnjeg jačanja sposobnosti Obalne straže", poručili su.

Dok iz Ministarstva obrane navode da su poduzeli sve potrebne radnje kako bi se završila gradnja i opremili obalni ophodni brodovi, iz Brodosplita tvrde da su traženu izjavu o financijskoj i tehničkoj sposobnosti dostavili četiri puta u zadnjih sedam mjeseci: 14. prosinca prošle godine te 3. travnja, 22. svibnja i 7. lipnja ove godine.

"Punih osam godina aktivno guramo investitora da se što prije izgrade brodovi. Da smo složni i brzi već je 50-ti brod trebao izaći kao izvozni proizvod na kojem država najviše zarađuje. Potpuno spremni jedva čekamo završetak brodova sukladno zakonima RH", poručili su ranije iz Brodosplita u priopćenju.

Tagovi: Brodosplit, MORH, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE