GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine

Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
MOSTOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 20:37
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Posljednjih su se tjedana intenzivirali radovi na mostu Gradiška, na rijeci Savi, koji će spojiti hrvatsku i bosanskohercegovačku obalu te rijeke.

Radove na mostu Gradiška izvodi bosanskohercegovačko-hrvatski konzorcij koji čine Integral inženjering, Đuro Đaković Montaža i Zagreb montaža. Oni su taj posao dobili na javnom nadmetanju ponudivši cijenu od 19,57 milijuna eura bez PDV-a. Uvedeni su u posao 16. listopada 2019., a imaju rok od 30 mjeseci od toga datuma da sagrade most. Gradnju mosta sufinanciraju Hrvatska i BiH, odnosno Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Hrvatske ceste financiraju 41 posto, a MKP BiH 59 posto troškova ove investicije. Europska investicijska banka osigurala je financiranje ("Grant") u iznosu do 6,8 milijuna eura (MKP BiH) za projekt izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške. Bespovratna sredstva će se koristiti za financiranje troškova za sljedeće kategorije:
I) građevinski radovi na projektu i II) savjetodavne usluge (nadzor nad Građevinski radovi na projektu).

U proizvodnom pogonu ĐĐ Montaže u Slavonskom Brodu proizvodi se čelična konstrukcija mosta sukladno planiranoj dinamici. Nabavljena je i u radionicu je dopremljena cjelokupna količina čelika za izradu rasponske konstrukcije mosta. Ukupno je proizvedeno ili je u proizvodnji 4772 tona od 4798 tona čelične konstrukcije (cca. 99,45 %) .

- Ovaj most nije prvi koji Republika Hrvatska zajedno gradi s BiH, dvije države zajedno su izgradile most Svilaj, na koridoru VC. Isto tako gradimo mostove i sa ostalim susjedima, pa je tako hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak potpisao ugovor s slovenskim ministrom infrastrukture Jernejem Vrtovecom sporazum o zajedničkog gradnji novog mosta preko rijeke Dragonje na hrvatsko-slovenskoj granici. Dozvolite da istaknem kako smatram da će u građevinskom smislu vrijeme u kojem živimo ostati u kolektivnom pamćenju kao razdoblje izgradnje mostova, od Čiovskog, Pelješkog i Stonskog, do rekonstrukcije Ninskih mostova te ovog mosta preko Save kod Stare Gradiške, koji su utilitarne građevine, ali i simboli povezanosti i zajedništva, onog što nam upravo u ovo vrijeme i najviše treba, izjavio je za SEEbiz Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Projekt se sastoji od izgradnje:

− pristupnog puta do mosta (tipični presjek autoceste) u Republici Hrvatskoj, ukupne duljine 50,79 m (financiraju ga 100% HC)
− međudržavnog most preko rijeke Save (tipični presjek brze ceste) ukupne dužine 462,25m (financiraju HC i BiH, svaki po 50%)
− pristupni put do mosta (tipični presjek autoceste) na strani BiH u ukupnoj dužini od 411,54 m (financira BiH 100%)

Na desnoj obali (BiH) u potpunosti su izvedeni šljunčani piloti i mlazno injektiranje. Izvedena je nasip od postojeće E-661 prema budućem mostu. Izgrađen je separator i propust u trupu cestovnog nasipa. Izgrađen je cestovni prolaz na lokaciji krune obrambenog nasipa na desnoj strani Save. Izgrađeno je stupište S3 i upornjak U4. U tijeku je izrada i polaganje armiranobetonskih ploča obaloutvrde dimenzija 3,00x1,25 m debljine 25 cm.

Na lijevoj obali (Republika Hrvatska) u potpunosti su izvedeni šljunčani piloti i mlazno injektiranje. Izgrađeno je stupište S2 što podrazumijeva iskop građevne jame pod zaštitom talpi, ugradnju podložnog betona, izradu temelja te kampada (mn.) stupa. Izgrađen je upornjak U1.

Brza cesta ''Granica Republike Mađarske – Virovitica – Okučani – granica Bosne i Hercegovine'' osim za Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ima i europski značaj. Sastavni je dio europskog priključnog transverzalnog cestovnog smjera E-661, koji povezuje Split s Banja Lukom i Balatonom. Zbog svog prometnog i gospodarskog značaja ovaj cestovni smjer uvršten je u ''III. skupinu prioriteta u mreži'' prema ''Strategiji prometnog razvitka Republike Hrvatske'' (NN br. 139/1999.) dionica ''Okučani – granica Bosne i Hercegovine'' predstavlja prioritet obzirom na mogućnost povezivanja na autocestu A3 (Bregana – Lipovac).

Radovi na mostu bili su se malo usporili krajem prošle i početkom ove godine kada je zbog visokog vodostaja rijeke Save poplavljen dio inundacije na kojem su bili strojevi i oprema te su dizalice bile evakuirane s tog područja dok vodostaj nije počeo padati. Međutim, ubrzo nakon toga, kad su se radovi mogli nastaviti, izvođač radova u suradnji s Hrvatskim cestama povećao je kapacitet i dinamiku gradnje kako bi dostigao kašnjenja nastala prirodnom nepogodom.

Planirani rok za dovršetak mosta Gradiška je za godinu dana, sredinom travnja, a plan je da se na proljeće sljedeće godine pusti u promet i Pelješki most, čija će gradnja biti završena potkraj ove godine.



Tagovi: most Gradiška, Hrvatske ceste, Josip Škorić, Pelješki most, Oleg Butković, most na Dragonji, most Svilaj
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE