GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mršić više nije predsjednik NO-a Meritus ulaganja

Mršić više nije predsjednik NO-a Meritus ulaganja
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo Meritus ulaganja d.d. (ZSE:MRUL), na tržištu poznatije kao M+ Grupa, objavilo je revidirane rezultate poslovanja kompanije za 2019. u kojoj je ostvaren prihod od 327 milijuna HRK. 

U odnosu na prošlu godinu, to je rast od 51 %, dok ostvarena korigirana EBITDA iznosi 44,6 milijuna HRK, što predstavlja rast od 77 %. M+ Grupa je na sjednici Nadzornog odbora 18. svibnja imenovala Darka Horvata za novog predsjednika Uprave i Tomislava Glavaša kao novog člana Uprave M+ Grupe. Glavaš je ujedno imenovan kao glavni izvršni direktor (CEO) društva Meritus upravljanje d.o.o., tvrtke kćeri Meritus ulaganja d.d. Inače, Meritus upravljanje objedinjuje poslovanje M+ Grupe u BPO sektoru pod brendom M+ Connect, a u tu tvrtku je investirao vodeći investicijski fond Mid Europa Partners.

Nadzorni odbor M+ Grupe predložio je skupštini Društva da na sljedećoj sjednici, koja se očekuje krajem lipnja, u Nadzorni odbor bude izabran Sandi Češko. Nakon što bude izabran, očekuje se i njegov izbor za predsjednika Nadzornog odbora, a Češko će na toj poziciji zamijeniti Zvonimira Mršića kojem istječe mandat.

Na sjednici Nadzornog odbora dana je suglasnost na godišnja financijska izviješća čime su utvrđeni revidirani konsolidirani rezultati poslovanja kompanije za prošlu godinu. Na rast prihoda ove hrvatske kompanije u 2019. utjecale su strateške odluke Uprave i Nadzornog odbora, organski rast i poslovna događanja, poput izlaska na Zagrebačku burzu uz podršku svih vodećih hrvatskih institucionalnih investitora, te nove akvizicije koje je Grupa uspješno realizirala. U sljedećoj fazi razvoja kompanija operativno razdvaja poslovanje u investicijski holding Meritus ulaganja d.d. (M+ Grupa) koji je uvršten na Zagrebačkoj burzi, te operativnu grupu koja posluje u BPO sektoru Meritus upravljanje d.o.o. (M+ Connect) gdje je suvlasnik M+ Grupi Mid Europa Partners.

Investicijskim holdingom – M+ Grupom – upravljat će novi predsjednik Uprave Darko Horvat koji na to mjesto stupa s mjesta člana Uprave, a zamijenit će dosadašnjeg predsjednika Uprave Ivana Posavca. Darko Horvat ima više od 10 godina radnog iskustva u vodećim revizorskim i konzultantskim tvrtkama, kao i tvrtkama za porezno savjetovanje. Prije dolaska u M+ Grupu radio je kao senior manager u tvrtkama Deloitte Hrvatska i Deloitte USA, gdje je bio zadužen za procjenu rizika, financijsko planiranje za klijente od iznimne važnosti, planiranje izvršenja i razvoj softvera. Prije imenovanja na poziciju predsjednika Uprave M+ Grupe, Horvat je obnašao dužnosti člana Uprave društva M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d.) i člana Uprave društva M+ Connect (Meritus upravljanje d.o.o.). U tom je razdoblju Grupa, pod vodstvom tima u kojem je za financije i kontroling bio zadužen Horvat, ostvarila iznimne financijske rezultate. Prihodi kompanije rasli su 3,5 puta, dok je EBITDA narasla za 14 puta u proteklih tri godine kroz niz akvizicija vođenih Horvatovim financijskim timom.

Upravljanje operativnom grupom kompanije – M+ Connectom – preuzima novi CEO Tomislav Glavaš, raniji član Uprave M+ Connecta, koji je sada ujedno pojačao i Upravu M+ Grupe. Tomislav Glavaš u protekle tri godine vršio je dužnosti direktora kontrolinga i nabave te izvršnog direktora pojedinih portfeljnih kompanija te bio glavni operativni direktor i član Uprave M+ Connecta. Razvojem novih BPO usluga te IT rješenja menadžerski tim i zaposlenici M+ Grupe, u kojem je Glavaš bio odgovoran za operativno poslovanje, stvorili su regionalnog lidera koji pruža usluge za više od 200 klijenata u 58 zemalja i zapošljava preko 7.000 zaposlenika. Radeći za međunarodne kompanije u sektorima telekomunikacija, revizije i financija, Glavaš je stekao višegodišnje iskustvo u savjetovanju, financijama i kontrolingu. Prije dolaska u M+ Grupu radio je kao koordinator planiranja za HT grupu, dok je u tvrtki Deloitte radio na projektima revizije i savjetovanja za neke od najvećih kompanija i banaka u regiji.

Dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora M+ Grupe Zvonimir Mršić završava jednogodišnji mandat predsjednika. Mršić je ponosan na izvanredne rezultate koje je M+ Grupa ostvarila tijekom njegovog mandata na čelu NO-a, udvostručivši prihode i EBITDA te ostvareno partnerstvo s fondom Mid Europa Partners, te vjeruje da će kompanija nastaviti jednako uspješno poslovanje i u narednom razdoblju u kojem će nastaviti savjetovati grupu o strategiji, akvizicijama te korporativnom upravljanju. Zvonimir Mršić je operativni partner u američkom konzultantskom društvu Spitzberg Partners LLC, zadužen za upravljanje investicijama u Adria regiji.

Dosadašnji predsjednik Uprave Meritus ulaganja (M+ Grupa) Ivan Posavec, tijekom čijeg mandata su na Zagrebačkoj burzi uspješno izdane nove redovne dionice koje su upisali renomirani institucionalni ulagači te je vođena aktivna strategija investicija i akvizicija, nastavlja karijeru izvan M+ Grupe. Posavec smatra da je M+ Grupa sjajna kompanija sa sjajnim zaposlenicima te odlazi ponosan na rezultate koji su postignuti.

„M+ Grupa je kao kompanija u potpunosti spremna za sve izazove koje to tržište donosi.“, izjavio je Ivan Posavec.

Sandi Češko je najpoznatiji kao osnivač i predsjednik Uprave slovenske tvrtke Studio Moderna Holdings, najvećeg europskog multichannel retailera koja je narasla na više od 8.000 zaposlenih s operacijama u preko 20 zemalja centralne i istočne Europe, Rusije i Turske. U Studio Modernu su 2011. investirali globalni private equity fondovi General Atlantic, Franklin Templeton Emerging Markets, Insight Venture Partners i JH Partners. I nakon preuzimanja od strane fondova, Češko je vodio strateški razvoj tvrtke kao predsjednik Nadzornog odbora SMH-a kroz rapidan daljnji rast.

Tagovi: Zvonimir Mršić, Meritus ulaganja, Tomislav Glavaš, Sandi Češko, Mid Europa Partners, Podravka, Stipe Orešković, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE