GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na postupke javne nabave tri i pol žalbe dnevno

Na postupke javne nabave tri i pol žalbe dnevno
ŽALBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 09:35
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave lani su u prosjeku dnevno stizale tri i pol žalbe, ukupno njih 1176, a svaka druga bila je opravdana, piše u srijedu Večernji list.

Komisija je proučavala dokumentaciju i odluke o odabiru u prosječno 25 slučajeva tjedno. Ukupno je lani raspisano 12.495 raznih natječaja, pa iz komisije pojašnjavaju kako su kontrolirali 6,75 posto postupaka javne nabave, a i 5,69 posto davanja koncesija.

Firme su se najčešće žalile kad posao ne bi dobile, odnosno kad je odabrana druga tvrtka, a u 30 posto slučajeva i odmah pri objavi dokumentacije natječaja. Što se žalitelja tiče, 35 ih je bilo s više od šest prijava, a najviše ih je uložio Trames d.o.o. iz Dubrovnika, ukupno 17, od čega im je njih deset prihvaćeno.

U DKOM-u kažu da je nastavljen trend visokog postotka usvajanja žalbi u odnosu na 2020., pa je gotovo svaka druga žalba bila opravdana.

Više od dvadeset natječaja zaustavljeno je lani u Gradu Zagrebu, HEP-u, Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama te Hrvatskom operateru prijenosnog sustava. A upravo su Grad Zagreb, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Hrvatski operater prijenosnog sustava te Hrvatske vode u top pet naručitelja koji su lani platili i najveće iznose troškova žalbenog postupka.

Prosječno vrijeme od primanja žalbe do donošenja odluke je 27 dana, tri manje nego 2020., a kad se radi o projektu EU, za odluku je potrebno samo 12 dana, dok je godinu ranije bilo potrebno 25.

Naknade koje žalitelji moraju platiti ako žele pokretanje postupka ovise upravo o “težini” natječaja. Ako je procijenjena vrijednost nabave, primjerice, 750 tisuća kuna, naknada je pet tisuća, a vrijedi li natječaj više od 60 milijuna kuna, naknada je 100 tisuća.

U 2021. godini s osnova naknada za pokretanje žalbenog postupka uplaćeno je u državni proračun 17,3 milijuna kuna, što je 8 posto više nego 2020., a to je i 6,6 milijuna kuna više nego što je uopće u 2021. planirano za rad komisije. A on se financira upravo iz proračuna, koji, žale se, nije prema njima posebno velikodušan.

S obzirom na značaj i ulogu Državne komisije u održavanju dinamike gospodarskih aktivnosti i velikih infrastrukturnih projekata u planiranim i predviđenim rokovima, kao i ulogu koju pravodobno rješavanje žalbi ima na povlačenje sredstava iz EU, u DKOM-u kažu da nije izvjesno da će se postignuta kvaliteta odluka moći održati na postignutoj razini, ako se u narednim godinama ne osiguraju adekvatna sredstva za rad, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.

Tagovi: javna nabava, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, Hrvatske ceste, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE