GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Ruđeru kreće najveći infrastrukturni projekt od njegova osnutka

Na Ruđeru kreće najveći infrastrukturni projekt od njegova osnutka
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) namijenjen za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih, uvećan je na sjednici Vlade ne 72 milijuna eura i predstavlja najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina i najveće od osnutka Ruđera, priopćeno je.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici usvojila prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) o povećanju sredstva za projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu“ (O-ZIP) za 11,5 milijuna eura. Radi se o kapitalnom strukturnom projektu Instituta Ruđer Bošković (IRB) čije je financiranje predviđeno iz fondova Europske unije, odnosno Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. - 2020. Uz strateške projekte Vlade financirane iz strukturnih fondova, taj je Ruđerov projekt četvrti po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova te predstavlja najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina, priopćeno je iz Ruđera.

Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

Vlada je prihvatila prijedlog MZO-a o povećanju sredstava u iznosu 85,9 milijuna kuna, a ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako se tijekom pripreme projektno-tehničke dokumentacije za provedbu projekta OZIP pokazala nužnost za povećanjem prvotno planiranih sredstava od 60,7 milijuna eura na iznos od 72 milijuna eura.

''Nažalost, tržišna je cijena građevinskih radova u Hrvatskoj naglo porasla od inicijalnih procjena na početku prijave projekta 2012. godine. Također, promijenio se zakonski okvir u kojem se za gradnju zahtijeva zadovoljavanje energetskih certifikata nulte kategorije. Stoga se danas projekt OZIP ne bi nikako mogao realizirati u okviru prvotno predviđenog proračuna iz 2012. godine", kazao je ravnatelj IRB-a David M. Smith.

Projekt je kao ključni dio dugoročne strategije IRB-a razvijen u vrijeme pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 2012. godine. Studija predizvodljivosti dovršena je 2013. godine, 2014. godine projekt je ušao u tekući Operativni program koherentnosti i kohezije, a studija izvodljivosti započela je 2016. godine.


''Zahvaljujući OZIP-u nabavit ćemo sofisticiranu istraživačku opremu usklađenu s postojećom ekspertizom Ruđerovih znanstvenika i potrebama hrvatskog gospodarstva“ kazao je Smith.

Podsjetio je da je znanstvenik iz Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a Oliver Vugrek nedavno uspješno zaključio projekt sekvencioniranja genoma virusa SARS-CoV-2 izolirana iz pacijenata u Hrvatskoj, u suradnji s kolegama iz Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te iz riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Borbu protiv koronavirusa i bolesti COVID-19 znanstvenici IRB-a nastavljaju i u okviru upravo završenog tematskog natječaja za istraživačke projekte 'Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanima koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije' (IP-CORONA-2020-04) Hrvatske zaklade za znanost, u kojem je Institut prijavio 8 projekata, dok je na dodatnih 20 projekata partner u istraživanjima.

Smith je dodao da je potrebno neprestano, a ne samo u trenucima velikih kriza i ugroza poput aktualne pandemije podizati svijest javnosti na doprinos znanstvenika diljem svijeta i u Hrvatskoj na dobrobit čovječanstva.

Tagovi: Institut Ruđer Bošković
PROČITAJ I OVO
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE