GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na skupštini LRH nije prošao prijedlog o dokapitalizaciji

Na skupštini LRH nije prošao prijedlog o dokapitalizaciji
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Glavna skupština opatijske hotelske tvrtke Liburnia Riviera Hoteli (LRH) nije prihvatila prijedlog o dokapitalizaciji, jer je za prijedlog te odluke bio samo većinski dioničar, Gitone Adriatic, dok je protiv bila Nova Liburnija, tvrtka preko koje grad Opatija i tri općine drže kontrolni paket dionica LRH-a.

Skupština na kojoj se odlučivalo i o prijedlozima odluka o dokapitalizaciji LRH za najviše 28,5 milijuna kuna održana je u utorak, a kako su putem Zagrebačke burze izvijestili iz te tvrtke nisu usvojene odluke po točkama dnevnog reda koje su se odnosile na dokapitalizaciju.

"Nisu usvojene odluke u odnosu na točke dnevnog reda 7. i 8. s obzirom da za predmetne odluke nije dana većina glasova propisana odredbama Zakona o trgovačkim društvima odnosno s obzirom da je za iste glasovao dioničar Gitone Adriatic d.o.o., dok je protiv donošenja predmetnih odluka glasovao dioničar Nova Liburnija d.o.o. Nadalje, s obzirom da nisu donesene odluke o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju novih dionica sukladno točkama 7. i 8. dnevnog reda, nije se odlučivalo o točki 9. dnevnog reda", navodi se u objavi putem Burze.

Najveći udjel u LRH ima tvrtka Gitone Adriatic (71,23 posto), slijedi Nova Liburnija, koja drži 25 posto plus jednu dionicu, a njeni su osnivači Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. Država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 1,78 posto dionica LRH, a preostalih nešto manje od dva posto dionica imaju mali dioničari.

Poziv za današnju glavnu skupštinu LRH objavljen je 22. svibnja, a njime su bila predložena dva modela dokapitalizacije u iznosu do 28,5 milijuna kuna.

Prema prvom (točka 7.), temeljni kapital LRH bi se povećao ulozima u novcu do najviše 28,5 milijuna kuna, na iznos do 724,6 milijuna kuna, izdavanjem do 12.390 novih redovnih dionica (nominale 2.300 kuna), bez isključenja prava prvenstva postojećih dioničara. Ako to ne bi bilo izglasano, bilo je predloženo (točka 8.) da se dokapitalizacija provede uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara odnosno ponuda za upis bila bi upućena samo većinskom vlasniku LRH, tvrtki Gitone Adriatica. Uz dokapitalizaciju je vezan i prijedlog (točka 9.) prema kojem bi se nove dionice koje bi se izdale u dokapitalizaciji uvrstile na Zagrebačku burzu.

Početkom lipnja je skupština Nova Liburnija, preko koje grad Opatija i tri općine drže kontrolni paket dionica LRH, jednoglasno odlučila da na skupštini LRH neće podržati prijedloge o dokapitalizaciji LRH.

Inače, da je prošao prijedlog o dokapitalizaciji za sudjelovanje u njoj je Nova Liburnija trebala osigurati oko sedam milijuna kuna, ili bi pala ispod 25 posto dionica odnosno izgubila bi kontrolni paket LRH, a time bi prestao i utjecaj koji Nova Liburnija odnosno četiri lokalne jedinice imaju na ključne strateške odluke koje donosi glavna skupština društva LRH.

"Iako Nova Liburnija te posebice njeni vlasnici Grad Opatija, općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji razumiju da je uslijed izbijanja COVID-19 pandemije poslovanje društva LRH znatno otežano, budući i sami osjećaju iste posljedice, Nova Liburnija ne može prihvatiti predložene točke 7. 8. i 9. dnevnog reda glavne skupštine LRH iz više razloga i glasovati će protiv", istaknuli su iz Nove Liburnije u priopćenju nakon svoje skupštine početkom lipnja.

Potporu Novoj Liburniji da na skupštini LRH ne podupre dokapitalizaciju sredinom lipnja dali su i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), koji su tada u priopćenju istaknuli da se opravdano boje da je cilj većinskog vlasnika istisnuti Novu Liburniju iz vlasništva ili smanjiti njen udjel, kako bi nesmetano mogli donositi odluke.

"Uzevši u obzir da je Uprava za vrijeme korona krize željela staviti izvan snage kolektivni ugovor i radnicima isplaćivati 60 posto plaće, ukinuti sva ostala materijalna prava, da tuži radnike i sindikat, sigurni smo da to ne bi bilo niti spretno niti sretno rješenje za radnike LRH, sami LRH, niti za Opatiju i okolne općine", istaknuli su sindikalci u priopćenju od 19. lipnja.

Tagovi: Liburnia Riviera Hoteli, Gitone Adriatic, Nova Liburnija, Opatija, Mošćenička draga
PROČITAJ I OVO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
ZELENO SVJETLO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
BEOGRAD - Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
SOLIN - AD Plastik izvijestio je kako će se 26. siječnja održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o isplati dividende iz zadržane dobiti.
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
REZOVI
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
BRATISLAVA - AT&T je u ponedjejak objavio da će smanjiti broj zaposlenih u Slovačkoj budući da je pandemija covida 19 pogodila potražnju.
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
KATASTROFA
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu potonuo je zbog koronakrize u 2020. godini na razinu kakva je posljednji puta viđena 1984. godine, objavio je u ponedjeljak operater glavnog njemačkog prometnog čvorišta Fraport.
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
SUSTAV
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) počele su aktivnosti na testiranju funkcionalnosti novog sustava nadzora i upravljanja prometom na autocestama u svojoj nadležnosti, što će obavljati samo u noćnim satima i u fazama, kako bi to što manje utjecalo na protočnost prometa, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE