GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva

Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.

Komisija dodaje da države članice mogu donirati rezervirane doze zemljama s nižim i srednjim dohotkom.

Sanofi i GSK nastojat će pravodobno osigurati znatan dio svoje proizvodnje cjepiva u okviru instrumenta za globalni pristup cjepivima protiv bolesti covid-19 (COVAX), koji je dio Akceleratora pristupa alatima za borbu protiv bolesti covid-19 za zemlje s nižim i srednjim dohotkom.

"Današnjim ugovorom s tvrtkama Sanofi-GSK Europska komisija ponovno pokazuje svoju predanost osiguravanju pravednog pristupa sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima, ne samo svojim građanima nego i najsiromašnijima i najranjivijima u svijetu. Uskoro će se sklopiti ugovori s drugim poduzećima i izgraditi raznolik portfelj obećavajućih cjepiva na temelju različitih vrsta tehnologija, čime će se povećati šanse da pronađemo djelotvoran lijek protiv virusa", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je već potpisala ugovor s kompanijom AstraZeneca i nastavlja pregovarati o sličnim ugovorima s drugim proizvođačima cjepiva (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech), s kojima je zaključila preliminarne razgovore.

"Budući da je u više zemalja u Europi nakon ljeta došlo do novog snažnijeg izbijanja bolesti, sigurno i učinkovito cjepivo iznimno je važno za prevladavanje pandemije i njezinih razornih učinaka na naša gospodarstva i društva. Ovaj drugi ugovor još je jedna prekretnica u našoj strategiji EU-a za cjepiva. Danas proširujemo svoje mogućnosti kako bismo osigurali da se građani EU-a i građani diljem svijeta mogu postupno vraćati svakodnevnom životu i ponovno se osjećati sigurnima", rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Današnji ugovor financira se iz Instrumenta za hitnu potporu, iz kojeg se sredstva dodjeljuju za stvaranje portfelja potencijalnih cjepiva različitih profila koja proizvode različita poduzeća.

Sanofi i GSK razvijaju rekombinantno cjepivo protiv bolesti covid-19 koristeći se inovativnim tehnologijama obaju poduzeća.

Sanofi će doprinijeti svojim antigenom na bazi S-bjelančevine za covid-19, koji se temelji na rekombinantnoj tehnologiji DNK.

GSK će pridonijeti svojom adjuvantnom tehnologijom, koja je posebno važna u pandemiji jer može smanjiti potrebnu količinu bjelančevina u dozi cjepiva, što omogućuje proizvodnju veće količine doza cjepiva i tako pomaže zaštititi više ljudi.

Kombinacija antigena na bazi bjelančevine i adjuvansa uhodana je i upotrebljava se u nizu cjepiva koja su danas dostupna za jačanje imuniteta. Time se može poboljšati i vjerojatnost stvaranja učinkovitog cjepiva koje se može proizvesti u velikim količinama.

Ta su poduzeća u rujnu započela 1. i 2. fazu istraživanja, nakon čega do kraja 2020. slijedi 3. faza. Ako budu uspješna i ovisno o regulatornim aspektima, njihov je cilj da cjepivo bude dostupno do druge polovine 2021.

Tagovi: Sanofi, GlaxoSmithKline, Europska komisija, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
DOBRE BROJKE
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
RIJEKA – Nerevidirani rezultati poslovanja tvrtke Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) pokazuju da je najveća hrvatska nautička tvrtka u prvih devet mjeseci 2020. ostvarila 139 milijuna HRK poslovnih prihoda.
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
SVE GORE
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije.
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
TEŠKA GODINA
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
POREČ – Prema danas objavljenom izvješću, Valamar Riviera je usprkos Covid krizi u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna odnosno 33% prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna.
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
RAST
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
ZAGREB – Prodaja hrvatskih prehrambenih proizvoda na zahtjevnim zapadnoeuropskim tržištima u prva tri kvartala ove godine, unatoč pandemiji, povećana je za oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu – priopćili su iz Adriatic group sa sjedištem u Beču, koja je najveći distributer prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine na tržišta zapadnoeuropskih zemalja.
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
POMOĆ
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
PARIZ - Francuska vlada uvest će poreznu olakšicu iznajmljivačima poslovnog prostora koji su spremni otpisati dio duga kompanijama zatvorenim zbog mjera suzbijanja koronavirusa, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE