GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava

Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava
OPOMENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 09:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) lani je medijskim nakladnicima izreklo petnaest upozorenja i opomena zbog kršenja prava na zaštitu maloljetnika, a od kojih se čak deset odnosilo na otkrivanje identiteta djece - žrtava različitih oblika nasilja.

Iako se brojni mediji pozivaju na profesionalne i etičke standarde te navode da se ''ustežu od objavljivanja bilo kojeg elementa koji bi doveo do identifikacije maloljetnika kao žrtve'', uključivši čak i identitet osumnjičenog pedofila u najnovijem slučaju u Zagrebu, VEM ističe kako su mediji lani najviše zakazali u ''slučaju Pag''.

U izvještavanju o tom tragičnom događaju u kojem je otac bacio svoje četvero djece s balkona, čak pet televizija i četiri portala objavilo je pojedinosti iz obiteljskih odnosa i privatnog života djece koje bi mogle dovesti do prepoznavatelja maloljetnika i ugrožavanja njegove dobrobiti, ističu u VEM-u.

Podaci koji mogu dovesti do prepoznavanja i ugrožavanja dobrobiti djece

''Te pojedinosti obuhvaćaju podatke kao što su ime i prezime oca djece, dob i zanimanje, videozapise koje prikazuju oca djece do adrese kuće u kojoj se tragedija dogodila. Navođenjem ovih informacija nedvojbeno je utvrđeno da su ti mediji objavili dovoljno osobnih podataka koji mogu dovesti do prepoznavanja i ugrožavanja dobrobiti djece'', navodi se u izvješću.

Pozivajući se na zakonske odredbe, ističu kako nije dopušteno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta do 18 godine uključenog u slučajeve bilo kojeg nasilja niti iznositi pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa i privatnog života.

''Vijeće je smatralo nespornim da medijska prezentacija djece žrtava nasilja dovodi do njihove sekundarne viktimizacije'', zaključuju u VEM-u.

Kako se navodi u izvješću rada Agencije za elektroničke medije u 2019. redoviti nadzor programa primarno je bio usredotočen na odredbe Zakona o elektroničkim medijima koje se odnose na zaštitu maloljetnika te dodatno propisanim pozakonskim aktom – Pravilnikom o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima.

Sporni filmovi i zabavne emisije

Nadzor je u prvom redu obuhvaćao filmove i zabavne emisije u kojima se utvrđuje prisutnost grubog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora, prizora zloporabe opijata, duhana u štićenom vremenu objavljivanja, odnosno, ako je riječ o elektroničkim publikacijama, na naslovnim stranicama.

Kada je riječ o informativnim programima, u pogledu zaštite maloljetnika nadzor je usredotočen na otkrivanje slučajeva u kojima uznemirujući prizori nasilja nisu najavljeni prethodnim upozorenjem ili se objavljuju informacije o maloljetnicima uključenima u različite oblike nasilja.

U vrijeme najave raspravljanja o tom izvješću u Hrvatskom saboru, u dijelu medija otkriven je najnoviji slučaj nasilja nad maloljetnicima u kojem se reporter – povremeni vanjski suradnik jednih dnevnih novina sumnjiči za pedofiliju.

Tagovi: Vijeće za elektroničke medije, kršenje prava na zaštitu maloljetnika
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE