GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 08:08
Autor: SEEbiz
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.

Prema podacima Gorenja, prošlog petka svim zaposlenicima u tvornicama Gorenja, IPC-u i Gorenjevim profesionalnim službama izravno povezanim s proizvodnjom isplaćen je poseban bonus za kolovoz, a bit će isplaćen i sljedeća tri mjeseca. Uprava tvrtke odlučila se na ovaj korak, iako nakon posljednja tri uzastopna uspješna mjeseca, tvrtka još uvijek prikazuje kumulativni gubitak u prvih osam mjeseci ove godine.

"Posebni poticaji za postizanje radnog učinka u pojedinim tvornicama dio su poslovnog sustava Hisense i već smo ih uveli u proizvodne tvrtke u Valjevu u Srbiji i u Mori u Češkoj, gdje su ih dobro primili zaposlenici", rekli su iz Gorenja.

Objasnili su da se bonusi temelje na postizanju ciljeva pojedinih tvornica i ušteđenom ostvarenju te se stoga razlikuju od tvornice do tvornice, a povezani su i s brojem sati odrađenih od strane svakog radnika. Prema gruboj procjeni, pojedinačni zaposlenik primio bi ukupno u prosjeku oko 500 eura bruto za sva četiri mjeseca.

U međuvremenu, u Velenju sindikat zahtijeva isplatu jedinstvenog bonusa po sustavu izjednačavanja, u suprotnom najavljuje štrajk. Stoga je uvjet štrajka isplata jedinstvenog dodatka na plaću za hitne radne slučajeve za sve zaposlenike za kolovoz, rujan, listopad i studeni, odnosno 0,75 eura bruto po satu. Ako se s vodstvom ne mogu drugačije dogovoriti, štrajk će započeti u ponedjeljak. Prvi dan trajat će po dva sata u svakoj smjeni, nakon čega će štrajkački odbor odlučiti eskalirati štrajk ako se ne postigne dogovor s upravom, objasnio je prvi čovjek Skei Gorenja Žan Zeba.

Gorenje je već odlučilo u nekoliko tjedana razgovora sa sindikatom da će se isplatiti i izvanredni bonus, koji nije dio redovne naknade u skladu s kolektivnim ugovorom.

"Uprava se čak obratila sindikatu s obzirom na sustav izjednačavanja, jer smo odlučili naplatiti 50 posto bonusa za sve podjednako, odnosno bez obzira na tvornicu, a samo polovinu iznosa prema stvarnom rezultatu svake tvornice u kojoj radnik radi", Gorenje.

Vjeruju da je ovo pravi put i za zaposlenike i za tvrtku.

"Po prvi puta u povijesti tvrtke nagrađujemo prema stvarnim mjerljivim rezultatima. Svjesni smo da neki nisu bili zadovoljni iznosom kolovozskog bonusa, ali je kolovoska isplata zbog kolektivnog dopusta i posljedično manje odrađenih sati bila puno niža u odnosu na naredne mjesece." naglasio.

Dodali su da će već u rujnu bonus biti između 30 i 40 posto veći nego u kolovozu.

Međutim, ako dođe do štrajka, čak i ako je kratkoročan i ako štrajkuje samo mali broj zaposlenih, Gorenje neće isplaćivati bonuse sljedeća tri mjeseca, upozoravaju. Uprava Gorenja smatra da je ovaj put sindikat doveo tvrtku i zaposlenike u potpuno apsurdnu situaciju, kada je tvrtka radnike htjela dodatno financijski nagraditi, a sindikat je zbog toga najavio štrajk.

Tagovi: Gorenje, Hisense Gorenje, Žan Zeba, Skei Gorenje, Hisense Europe, Hisense
PROČITAJ I OVO
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
PROCEDURA
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
LJUBLJANA - Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
NAGRADE
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
ZAGREB – Poštari, dostavljači tiskovina i vozači Hrvatske pošte odsad uz sve ostale benefite rada i povećanja primanja mogu računati i na dodatnu nagradu. Ako u tvrtki ostanu do kraja godine, mogu dodatno zaraditi 1200 eura neto.
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
POSTUPAK
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca Tommy-a radi utvrđivanja je li taj kupac poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, počinio povredu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), izvijestili su u četvrtak iz Agencije.
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
SKOK
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
ZAGREB - Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE