GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 08:08
Autor: SEEbiz
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.

Prema podacima Gorenja, prošlog petka svim zaposlenicima u tvornicama Gorenja, IPC-u i Gorenjevim profesionalnim službama izravno povezanim s proizvodnjom isplaćen je poseban bonus za kolovoz, a bit će isplaćen i sljedeća tri mjeseca. Uprava tvrtke odlučila se na ovaj korak, iako nakon posljednja tri uzastopna uspješna mjeseca, tvrtka još uvijek prikazuje kumulativni gubitak u prvih osam mjeseci ove godine.

"Posebni poticaji za postizanje radnog učinka u pojedinim tvornicama dio su poslovnog sustava Hisense i već smo ih uveli u proizvodne tvrtke u Valjevu u Srbiji i u Mori u Češkoj, gdje su ih dobro primili zaposlenici", rekli su iz Gorenja.

Objasnili su da se bonusi temelje na postizanju ciljeva pojedinih tvornica i ušteđenom ostvarenju te se stoga razlikuju od tvornice do tvornice, a povezani su i s brojem sati odrađenih od strane svakog radnika. Prema gruboj procjeni, pojedinačni zaposlenik primio bi ukupno u prosjeku oko 500 eura bruto za sva četiri mjeseca.

U međuvremenu, u Velenju sindikat zahtijeva isplatu jedinstvenog bonusa po sustavu izjednačavanja, u suprotnom najavljuje štrajk. Stoga je uvjet štrajka isplata jedinstvenog dodatka na plaću za hitne radne slučajeve za sve zaposlenike za kolovoz, rujan, listopad i studeni, odnosno 0,75 eura bruto po satu. Ako se s vodstvom ne mogu drugačije dogovoriti, štrajk će započeti u ponedjeljak. Prvi dan trajat će po dva sata u svakoj smjeni, nakon čega će štrajkački odbor odlučiti eskalirati štrajk ako se ne postigne dogovor s upravom, objasnio je prvi čovjek Skei Gorenja Žan Zeba.

Gorenje je već odlučilo u nekoliko tjedana razgovora sa sindikatom da će se isplatiti i izvanredni bonus, koji nije dio redovne naknade u skladu s kolektivnim ugovorom.

"Uprava se čak obratila sindikatu s obzirom na sustav izjednačavanja, jer smo odlučili naplatiti 50 posto bonusa za sve podjednako, odnosno bez obzira na tvornicu, a samo polovinu iznosa prema stvarnom rezultatu svake tvornice u kojoj radnik radi", Gorenje.

Vjeruju da je ovo pravi put i za zaposlenike i za tvrtku.

"Po prvi puta u povijesti tvrtke nagrađujemo prema stvarnim mjerljivim rezultatima. Svjesni smo da neki nisu bili zadovoljni iznosom kolovozskog bonusa, ali je kolovoska isplata zbog kolektivnog dopusta i posljedično manje odrađenih sati bila puno niža u odnosu na naredne mjesece." naglasio.

Dodali su da će već u rujnu bonus biti između 30 i 40 posto veći nego u kolovozu.

Međutim, ako dođe do štrajka, čak i ako je kratkoročan i ako štrajkuje samo mali broj zaposlenih, Gorenje neće isplaćivati bonuse sljedeća tri mjeseca, upozoravaju. Uprava Gorenja smatra da je ovaj put sindikat doveo tvrtku i zaposlenike u potpuno apsurdnu situaciju, kada je tvrtka radnike htjela dodatno financijski nagraditi, a sindikat je zbog toga najavio štrajk.

Tagovi: Gorenje, Hisense Gorenje, Žan Zeba, Skei Gorenje, Hisense Europe, Hisense
PROČITAJ I OVO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
OTVORENJE
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
BERLIN - U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
GUBITAK
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
RAB - Zbog negativnih utjecaja pandemije, hotelska grupacija Imperial Riviera u prvih devet mjeseci ove godine bilježila je gubitak od 22,2 milijuna kuna, nasuprot neto dobiti od gotovo 64 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
POBOLJŠANJE
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
ZAGREB - Prihodi od prodaje Ingre u prvih devet mjeseci iznose 13 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE