GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 08:08
Autor: SEEbiz
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.

Prema podacima Gorenja, prošlog petka svim zaposlenicima u tvornicama Gorenja, IPC-u i Gorenjevim profesionalnim službama izravno povezanim s proizvodnjom isplaćen je poseban bonus za kolovoz, a bit će isplaćen i sljedeća tri mjeseca. Uprava tvrtke odlučila se na ovaj korak, iako nakon posljednja tri uzastopna uspješna mjeseca, tvrtka još uvijek prikazuje kumulativni gubitak u prvih osam mjeseci ove godine.

"Posebni poticaji za postizanje radnog učinka u pojedinim tvornicama dio su poslovnog sustava Hisense i već smo ih uveli u proizvodne tvrtke u Valjevu u Srbiji i u Mori u Češkoj, gdje su ih dobro primili zaposlenici", rekli su iz Gorenja.

Objasnili su da se bonusi temelje na postizanju ciljeva pojedinih tvornica i ušteđenom ostvarenju te se stoga razlikuju od tvornice do tvornice, a povezani su i s brojem sati odrađenih od strane svakog radnika. Prema gruboj procjeni, pojedinačni zaposlenik primio bi ukupno u prosjeku oko 500 eura bruto za sva četiri mjeseca.

U međuvremenu, u Velenju sindikat zahtijeva isplatu jedinstvenog bonusa po sustavu izjednačavanja, u suprotnom najavljuje štrajk. Stoga je uvjet štrajka isplata jedinstvenog dodatka na plaću za hitne radne slučajeve za sve zaposlenike za kolovoz, rujan, listopad i studeni, odnosno 0,75 eura bruto po satu. Ako se s vodstvom ne mogu drugačije dogovoriti, štrajk će započeti u ponedjeljak. Prvi dan trajat će po dva sata u svakoj smjeni, nakon čega će štrajkački odbor odlučiti eskalirati štrajk ako se ne postigne dogovor s upravom, objasnio je prvi čovjek Skei Gorenja Žan Zeba.

Gorenje je već odlučilo u nekoliko tjedana razgovora sa sindikatom da će se isplatiti i izvanredni bonus, koji nije dio redovne naknade u skladu s kolektivnim ugovorom.

"Uprava se čak obratila sindikatu s obzirom na sustav izjednačavanja, jer smo odlučili naplatiti 50 posto bonusa za sve podjednako, odnosno bez obzira na tvornicu, a samo polovinu iznosa prema stvarnom rezultatu svake tvornice u kojoj radnik radi", Gorenje.

Vjeruju da je ovo pravi put i za zaposlenike i za tvrtku.

"Po prvi puta u povijesti tvrtke nagrađujemo prema stvarnim mjerljivim rezultatima. Svjesni smo da neki nisu bili zadovoljni iznosom kolovozskog bonusa, ali je kolovoska isplata zbog kolektivnog dopusta i posljedično manje odrađenih sati bila puno niža u odnosu na naredne mjesece." naglasio.

Dodali su da će već u rujnu bonus biti između 30 i 40 posto veći nego u kolovozu.

Međutim, ako dođe do štrajka, čak i ako je kratkoročan i ako štrajkuje samo mali broj zaposlenih, Gorenje neće isplaćivati bonuse sljedeća tri mjeseca, upozoravaju. Uprava Gorenja smatra da je ovaj put sindikat doveo tvrtku i zaposlenike u potpuno apsurdnu situaciju, kada je tvrtka radnike htjela dodatno financijski nagraditi, a sindikat je zbog toga najavio štrajk.

Tagovi: Gorenje, Hisense Gorenje, Žan Zeba, Skei Gorenje, Hisense Europe, Hisense
PROČITAJ I OVO
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
KARIJERE
Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
ZAGREB - Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK koje okuplja velika i srednja poduzeća. Na izbornoj sjednici Udruženja, naglašeno je kako će se kao i do sada, zagovarati interesi članova HGK pred tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
DOKAPITALIZACIJA
Češki investitor uplatio novac za dokapitalizaciju Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Iz Đuro Đaković grupe izvijestili su danas da su zaprimili potvrdu banke o uplati novčanog uloga češkog DD Acquisitiona, sukladno odluci o povećanju temeljnog kapitala društva unosom novca i prava uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni više od 46 milijuna kuna
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ugovorio je tijekom kolovoza i rujna nekoliko značajnih ugovora, vrijednih više od 46 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz te kompanije.
Kvalitet i vrijednosti tuzlanske Solane slave se 137 godina
TRADICIJA
Kvalitet i vrijednosti tuzlanske Solane slave se 137 godina
TUZLA - Jedna od najstarijih kompanija u BiH, sa bogatom i impresivnom historijom, ove godine slavi svojih 137. godina postojanja. Tuzlanska Solana kao tajnu svog uspjeha može prepisati tradiciji i konstantnoj kvaliteti koja je sve ove godine ostala nepromijenjena.
Konzum zaključava cijene za još 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice
POTEZI
Konzum zaključava cijene za još 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice
ZAGREB - Konzum će u četvrtak 29. rujna zaključati maksimalne cijene 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice kako bi svojim vjernim kupcima pomogao u izazovnoj aktualnoj situaciji u kojoj su cijene gotovo svih namirnica u kontinuiranom porastu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE