GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk

Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 08:08
Autor: SEEbiz
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.

Prema podacima Gorenja, prošlog petka svim zaposlenicima u tvornicama Gorenja, IPC-u i Gorenjevim profesionalnim službama izravno povezanim s proizvodnjom isplaćen je poseban bonus za kolovoz, a bit će isplaćen i sljedeća tri mjeseca. Uprava tvrtke odlučila se na ovaj korak, iako nakon posljednja tri uzastopna uspješna mjeseca, tvrtka još uvijek prikazuje kumulativni gubitak u prvih osam mjeseci ove godine.

"Posebni poticaji za postizanje radnog učinka u pojedinim tvornicama dio su poslovnog sustava Hisense i već smo ih uveli u proizvodne tvrtke u Valjevu u Srbiji i u Mori u Češkoj, gdje su ih dobro primili zaposlenici", rekli su iz Gorenja.

Objasnili su da se bonusi temelje na postizanju ciljeva pojedinih tvornica i ušteđenom ostvarenju te se stoga razlikuju od tvornice do tvornice, a povezani su i s brojem sati odrađenih od strane svakog radnika. Prema gruboj procjeni, pojedinačni zaposlenik primio bi ukupno u prosjeku oko 500 eura bruto za sva četiri mjeseca.

U međuvremenu, u Velenju sindikat zahtijeva isplatu jedinstvenog bonusa po sustavu izjednačavanja, u suprotnom najavljuje štrajk. Stoga je uvjet štrajka isplata jedinstvenog dodatka na plaću za hitne radne slučajeve za sve zaposlenike za kolovoz, rujan, listopad i studeni, odnosno 0,75 eura bruto po satu. Ako se s vodstvom ne mogu drugačije dogovoriti, štrajk će započeti u ponedjeljak. Prvi dan trajat će po dva sata u svakoj smjeni, nakon čega će štrajkački odbor odlučiti eskalirati štrajk ako se ne postigne dogovor s upravom, objasnio je prvi čovjek Skei Gorenja Žan Zeba.

Gorenje je već odlučilo u nekoliko tjedana razgovora sa sindikatom da će se isplatiti i izvanredni bonus, koji nije dio redovne naknade u skladu s kolektivnim ugovorom.

"Uprava se čak obratila sindikatu s obzirom na sustav izjednačavanja, jer smo odlučili naplatiti 50 posto bonusa za sve podjednako, odnosno bez obzira na tvornicu, a samo polovinu iznosa prema stvarnom rezultatu svake tvornice u kojoj radnik radi", Gorenje.

Vjeruju da je ovo pravi put i za zaposlenike i za tvrtku.

"Po prvi puta u povijesti tvrtke nagrađujemo prema stvarnim mjerljivim rezultatima. Svjesni smo da neki nisu bili zadovoljni iznosom kolovozskog bonusa, ali je kolovoska isplata zbog kolektivnog dopusta i posljedično manje odrađenih sati bila puno niža u odnosu na naredne mjesece." naglasio.

Dodali su da će već u rujnu bonus biti između 30 i 40 posto veći nego u kolovozu.

Međutim, ako dođe do štrajka, čak i ako je kratkoročan i ako štrajkuje samo mali broj zaposlenih, Gorenje neće isplaćivati bonuse sljedeća tri mjeseca, upozoravaju. Uprava Gorenja smatra da je ovaj put sindikat doveo tvrtku i zaposlenike u potpuno apsurdnu situaciju, kada je tvrtka radnike htjela dodatno financijski nagraditi, a sindikat je zbog toga najavio štrajk.

Tagovi: Gorenje, Hisense Gorenje, Žan Zeba, Skei Gorenje, Hisense Europe, Hisense
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE