GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon Telemacha, i Telekom Slovenije u cijenu usluga ugrađuje inflaciju

Nakon Telemacha, i Telekom Slovenije u cijenu usluga ugrađuje inflaciju
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 21:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Telekomunikacijski operater Telekom Slovenija prošli je tjedan obavijestio svoje korisnike da će u opće uvjete korištenja unijeti odredbu o mogućnosti usklađivanja cijena elektroničkih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom rasta cijena.

Telemach je sličnu mjeru već poduzeo prošle jeseni, dok A1 i T-2 o tome ne razmišljaju.

„Telekom Slovenije je, u svjetlu promijenjenih tržišnih uvjeta i s ciljem nastavka pružanja najsuvremenijih komunikacijskih usluga te održavanja izvrsnog korisničkog iskustva kao novost u svom poslovanju, prisiljen u opće uvjete poslovanja uvrstiti koristiti odredbu o mogućnosti usklađivanja cijena elektroničkih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom rasta cijena", stoji u priopćenju tvrtke koje su 20. veljače objavili na svojim internetskim stranicama.

Temeljem novih odredbi, jednom godišnje, najkasnije do 1. svibnja, Telekom Slovenije će moći uskladiti cijene usluga s godišnjom stopom rasta cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku, pojasnili su. U slučaju godišnje stope rasta veće od dva posto mogu odlučiti hoće li doista povećati cijene, a u slučaju smanjenja godišnje stope rasta cijena za više od dva posto morat će korigirati cijene, osim ako prethodno su uvećane za godišnju stopu rasta cijena, naveli su.

„I u Telekomu Slovenije osjećamo snažan troškovni pritisak zbog aukcija resursa i inflacije, no istovremeno želimo korisnicima u budućnosti pružiti najmodernije komunikacijske usluge i najbolje korisničko iskustvo u sigurnoj mreži, što Zato smo opće uvjete prilagodili na način da nam to omogućuje da u budućnosti, ako bude visoka stopa rasta inflacije i ako se tako odlučimo, možemo sukladno tome prilagoditi cijene usluga", objasnili su iz Telekoma Slovenije za STA.

Pritom su naglasili da ove godine ne planiraju korekciju cijena zbog rasta inflacije, a ovakva odredba samo daje mogućnost, a ne znači ni na koji način automatsko povećanje cijena usluga.

Kako su također uvjerili, izmjene su u skladu sa zakonodavstvom i europskom sudskom praksom.

Sveslovensko udruženje malih dioničara (VZMD) tvrdi suprotno. Kako napominju, ovakva jednostrana izmjena ugovornih uvjeta nije valjana i ne obvezuje postojeće pretplatnike. Promjene se mogu odnositi isključivo na nove pretplatnike ili postojećih, koji bi potpisali odgovarajući aneks, budući da Telekom Slovenije u dosad sklopljenim ugovorima nije adekvatno zadržao pravo jednostrane izmjene općih uvjeta, pojasnili su u priopćenju.

Predsjednik VZMD-a Kristjan Verbič pojasnio je, vezano uz mogućnost godišnjeg usklađivanja cijena s inflacijom, da bi takvo usklađivanje cijena moglo donijeti i smanjenje cijena u slučaju deflacije. “Nažalost, prema našim procjenama, i u ovom dijelu ih ima. ja podmetanja, koja uglavnom ukazuju na tendenciju podizanja cijena. Stručnjaci VZMD-a upozoravaju da bi svako poskupljenje zbog usklađivanja s indeksom, do kojeg bi došlo prije isteka godine dana od sklapanja pretplatničkog ugovora, bilo nezakonito, jer je nedopustivo visinu inflacije promatrati retroaktivno, tj. prije sklapanja ugovora“, istaknuo je.

U Telemachu je odredba o mogućnosti usklađivanja cijena usluga s godišnjom stopom rasta cijena već prošle godine unesena u opće uvjete korištenja, podsjetile su u ponedjeljak Finance. Pritom su istaknuli upozorenje Saveza potrošača Slovenije (ZPS) da se smanjuje sigurnost potrošača. ZPS pritom upozorava na dodatnu zamku prava na odustajanje od ugovora, koje je sada odredio Telekom Slovenije, a lani je to učinio i Telemach.

Telekom Slovenije objavio je da pretplatnici mogu odustati od ugovora u prvih 60 dana od primitka obavijesti o promjeni uvjeta. Kasnije, kada bi usluge zbog inflacije stvarno poskupjele, pravo na odustajanje od ugovora više neće postojati, pišu Finance.

Iz ZPS-a su za novine objasnili da pri svakoj promjeni cijene potrošaču treba omogućiti odustajanje od ugovora ako se s njom ne slaže, bez obzira na razlog promjene. „Zakon o elektroničkim komunikacijama, odredbom da potrošač može raskinuti pretplatnički odnos u slučaju jednostrane promjene uvjeta – uključujući cijenu – bez troškova ili drugih sankcija, štiti položaj pretplatnika kao slabije strane u odnosima između pretplatnika i operatera. Nema logike da operateri indeksiranjem općih uvjeta jednostavno izbjegavaju tu odredbu, jer time potrošača kao slabijeg kupca stavljaju u još goru poziciju", navode u ZPS-u.

Udruga potrošača je na to upozorila i Agenciju za komunikacijska omrežja i usluge Republike Slovenije (Akos), ali do sada nisu dobili odgovor.

U T-2 mogućnost usklađivanja cijena s inflacijom nije zapisana u trenutno važećim općim uvjetima poslovanja.

Tudi pri A1 nimajo takšne določbe in prav tako o njeni uvedbi ne razmišljajo. “Nekaterim paketom smo spremenili cene v začetku leta, novih sprememb cen trenutno ne načrtujemo,” so še dodali.

Tagovi: Telemach, Telekom Slovenije, A1 Slovenija
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE