GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavi li se pad prihoda zbog pandemije, više od polovice hrvatskih poduzetnika očekuje bankrot

Nastavi li se pad prihoda zbog pandemije, više od polovice hrvatskih poduzetnika očekuje bankrot
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 11:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), i konzultantska kuća Best Advisory tijekom mjeseca studenog i prosinca ove godine su proveli istraživanje utjecaja pandemije na mikro, male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj.

Glavni zaključci istraživanja pokazuju da skoro svi ispitani poduzetnici vjeruju da je hrvatsko gospodarstvo slabo, a da pandemija ima golem utjecaj na smanjenje prihoda gotovo polovice poduzetnika u Hrvatskoj. U razdoblju krize uzrokovane Covidom-19 najviše poduzeća problema je imalo s financiranjem plaća zaposlenika, njih čak 43 posto, a strah ispitanih poduzetnika od odgode poslovnih investicija u Hrvatskoj dvostruko je veći od europskog prosjeka. Nadalje, zabrinjavajuće je da svaki četvrti hrvatski poduzetnik očekuje stečaj ako se kriza nastavi, a njih polovica ako im se prihodi smanje 10-30 posto. Situacija bi bila značajno teža bez vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta u krizi, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, ali uz rastući optimizam nakon najave cjepiva protiv Covid-19 velik broj poduzetnika vjeruje da neće morati otpuštati radnike.


Istraživanje se temelji na prikupljenim odgovorima 266 zainteresiranih poduzetnika dobivenih putem ankete i njenoj usporedbi sa rezultatima usporedive ankete 2200 poduzetnika iz pet država Europske unije nedavno objavljene od konzultantske kuće McKinsey&Co. Cijeli izvještaj ankete možete pronaći na internetskoj poveznici .

Tihomir Premužak, predsjednik HUM-CROMA, je istaknuo važnost rezultata istraživanja za daljnje korake u boljem upravljanju pandemijom:

- Rezultati ankete potvrđuju moje viđenje da će, nažalost, jedan dio gospodarstva pokleknuti uslijed problema nastalih epidemijom korona virusa. Kao i u životu, najslabiji su i najpogođeniji – to je surova činjenica. Obzirom da radim u velikoj firmi preko 20 godina, a 9 sam joj na čelu, uvijek ističem važnost najjačeg dijela hrvatskog gospodarstva, velikim dijelom izvozno orijentiranog. Naime, zdrave i velike firme povući će i srednje i male; obrnuto je nemoguće. Stoga, apeliram na Vladu RH da u tom smislu bude mudra, odnosno da osim palijativnih mjera subvencioniranja MSP dodatno stimulira onaj dio gospodarstva koji može „povući slabe“ iz teške situacije tj. stvoriti poslove i radna mjesta za razne segmente proizvodnje i usluga srednjeg i malog gospodarstva. Zato je u kontekstu rasprave o strategiji održivog razvoja RH 2020-2030 neophodno što prije pokrenuti procese strukturnih reformi, a HUM-CROMA i ostale strukovne asocijacije spremne su tom procesu dati svoj konstruktivni prilog.

Partner u tvrtki Best Advisory Vedran Antoljak je povodom objave rezultata ankete izjavio:

- Mikro, mali i srednji poduzetnici čine 99% svih poslovnih subjekata, zapošljavaju 72% radne snage, i stvaraju oko 58% ukupne dodane vrijednosti. U ovoj iznimno složenoj i neizvjesnoj situaciji, mikro, mali i srednji poduzetnici dio su društva koji je najviše izložen egzistencijalnom riziku. Deseci tisuća radnih mjesta su ugrožena. Stoga je potrebno kontinuirano prikupljati informacije izravno od poduzetnika i sukladno situaciji osmišljavati i poduzimati sve mjere – na razini tvrtke, sektora, i Vlade – kojima se umanjuju negativni učinci pandemije. Svaka tvrtka ovo razdoblje smanjene gospodarske aktivnosti može iskoristiti za transformaciju poslovanja i prilagodbu svog poslovnog sustava te pripremu za vrijeme poslije krize.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić povodom objave rezultata istraživanja izjavio je:

- Rezultati ankete nisu iznenađujući, oni ukazuju na sve ono što HUP već neko vrijeme govori, a to je da se situacija s pandemijskom krizom ozbiljno odrazila na hrvatsko gospodarstvo. Važno je da se u narednom periodu nastavi s mjerama pomoći koje su i sada na snazi te da se otvore i nove mogućnosti kompenzacije svih onih poduzetnika kojima nije zatvoreno poslovanje, ali im je ograničen rad odlukama Stožera civilne zaštite. Podsjetimo se svi jedne činjenice - propast tvrtki, posebno malih i srednjih koje su trenutno jako izložene, dovodi i do ugroze brojnih radnih mjesta. Na svima nama je da taj crni scenarij pokušamo spriječiti.

Tagovi: Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Best Advisory, Damir Zorić, Tihomir Premužak, Vedran Antoljak
PROČITAJ I OVO
Toblerone gubi ekskluzivitet švicarskog proizvoda
PROIZVODNJA
Toblerone gubi ekskluzivitet švicarskog proizvoda
BERN – Mondelez, proizvođač čokolade Toblerone, krajem iduće godine premjestit će dio proizvodnje svojih kultnih trokutastih čokolada iz Švicarske u Slovačku, navodeći planirani snažan rast i potrebu povećanja kapaciteta.
JPMorgan i Disney će svojim zaposlenicima snositi troškove putovanja na pobačaj
POTEZI
JPMorgan i Disney će svojim zaposlenicima snositi troškove putovanja na pobačaj
NEW YORK - Dvije velike američke kompanije, najveća banka u državi JPMorgan i produkcijska kuća Disney, najavile su u petak da će svojim zaposlenicama snositi troškove putovanja u klinike za pobačaj, nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio ustavno pravo na pobačaj.
Avion na letu Solun - Innsbruck zbog kvara je prisilno sletio u Zagreb
PROBLEMI
Avion na letu Solun - Innsbruck zbog kvara je prisilno sletio u Zagreb
ZAGREB - Zrakoplov kompanije Trade Air na letu Solun - Innsbruck prinudno je sletio u Zračnu luku Franjo Tuđman radi kvara na hidraulici, izvijestila je ta zračna luka u petak.
Croatia Airlines: Još se ne zna uzrok oštećenja zrakoplova, no sigurno nije riječ o propucavanju
BRIEFING
Croatia Airlines: Još se ne zna uzrok oštećenja zrakoplova, no sigurno nije riječ o propucavanju
ZAGREB - Još se ne zna uzrok oštećenja zrakoplova na liniji Zagreb - Sarajevo, no zasigurno nije riječ o vatrenom oružju, rečeno je u petak na briefingu za medije Croatia Airlinesa, pri čemu su iz kompanije izrazili nadu da bi se zrakoplov u komercijalnoj upotrebi mogao naći idući tjedan.
Končar potpisao 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane Haditha u Iraku
POSLOVI
Končar potpisao 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane Haditha u Iraku
BAGDAD – Regionalni lider u području elektroindustrije, Grupa Končar u Bagdadu je s Iračkim ministarstvom elektroenergetike (MOE) potpisala 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane Haditha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE