GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nataša Buljan: Regija ima iznimne kreativce i tek će doživjeti puni procvat

Nataša Buljan: Regija ima iznimne kreativce i tek će doživjeti puni procvat
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 10:01
Autor: Siniša Malus
Još jedan NEM Dubrovnik je iza nas i opet se potvrdilo da je to najvažniji događaj za povezivanje profesionalaca iz regije.

Od 10. lipnja do 13. lipnja 2024. u Dubrovniku su se ponovno okupili predstavnici glavnih FTA i pay-tv kanala, tehnoloških kompanija, streaming servisa, telekoma i ostalih operatera koji omogućuju mogućnost gledanja TV sadržaja. Bio je prisutan rekordan broj kupaca TV sadržaja iz više od 80 kompanija.

Regija se posljednjih godina potvrdila kao prostor iznimnog kreativnog zamaha koje privlači pažnju diljem svijeta. Povod je to za razgovor s Natašom Buljan, direktoricom razvoja scenarija United Medije.


SEEbiz: Početkom ove godine imenovani ste za direktoricu razvoja scenarija United Medije. Kako biste opisali trenutni status tržišta scenarija u regiji CEE koje je u procvatu proteklih godina?

Buljan: Produkcija u jugoistočnoj Europi prolazi kroz izuzetno dinamično razdoblje, uz značajan porast interesa za lokalne priče što je rezultiralo mnogobrojnim projektima i njihovim međunarodnim uspjesima. Regija ima iznimne kreativce i ogroman potencijal, koji po mom mišljenju nije do kraja iskorišten i tek će doživjeti puni procvat, naravno uz adekvatnu podršku industrije kreativi i ako se odupremo trendu da radimo po formuli. Scenariji su svugdje, ne samo u regiji, vrlo tražena „roba“ i često se može čuti da ih je teško naći, ali treba imati na umu da su scenariji znatno više od robe, a projekti ipak više od proizvoda i kao takvima im treba pristupati. Ne možete samo odabrati jedan s police, oni traže vrijeme, razvoj i prije svega suradnju. Tu vrstu podrške i kreativnog zamaha industriji nastojimo dati u United Mediji i sigurna sam da su sjajni projekti pred nama.

SEEbiz: Postoji li opasnost usporavanja tog trenda, s obzirom na to da se diljem regije posljednjih godina dosta toga snimilo?

Buljan: Svakako, ali vjerujem da će potražnja za kvalitetnim pričama uvijek postojati. A dobrih priča će uvijek biti još, ne postoji konačan broj nakon kojeg se više nema što reći, ljudsko iskustvo je neiscrpno. S pravim pristupom i stalnim istraživanjem novih ideja i formata, možemo održati i čak povećati interes publike. Ključno je ulagati u autore, kreativne timove i inovativne pristupe u pripovijedanju te istraživati tržište. A ponekad malo i riskirati, pogotovo kad je sadržaj u pitanju.

SEEbiz: Koji su glavni izazovi za produkciju scenarija u regiji, uz izazove financijske naravi i nesigurne globalne situacije zbog rata u Ukrajini i krize na Bliskom istoku?

Buljan: Geopolitičke situacije, poput rata u Ukrajini i krize na Bliskom istoku, mogu utjecati na logistiku, sigurnost snimanja i dostupnost resursa. Međutim, važno je biti prilagodljiv i pronaći načine kako zaobići ove prepreke kroz inovativna rješenja i međunarodnu suradnju. Zemlje regije su posljednjih godina poželjna destinacija za produkciju stranih projekata, a neki od izazova sa kojima smo bili suočeni prethodnih godina – nedostatak infrastrukture, ograničenost zakonskih okvira polako nestaju i sve smo otvoreniji za tu vrste suradnje. To olakšava rad i lokalnim produkcijama.

SEEbiz: United Media je realizirala više od 40 projekata serija koje su adaptirane i prodane diljem svijeta. Koji su vaši najpopularniji naslovi u pogledu domaćeg rejtinga i međunarodne distribucije?

Buljan: Među našim najpopularnijim naslovima su serije koje su postigle izuzetne rezultate i na domaćem i na međunarodnom tržištu. Kao najpopularnije bih istakla kriminalističke serije “Kljun” i bugarsku seriju “The Hunt for Salamander”, a tu su naravno i dobro poznate serije „Kumovi“, „Na granici“ i „Kud puklo da puklo“. Film „Čuvari formule“ je u proteklih godinu dana ostvario veliki uspjeh, kako na ovim prostorima tako i internacionalno.

SEEbiz: Kad se govori o našoj regiji, postoje li neki scenaristički trendovi? Može li se očekivati još serija koje bi se bavile poviješću ovih prostora?

Buljan: Postoje, dakako, i uglavnom se preklapaju s međunarodnim trendovima. Veliki broj scenarija koje dobivamo su krimi drame, a autore osobito intrigiraju i zaokupljaju i teme politike i ratova s ovih prostora. Rekla bih da se povijesne drame uklapaju u trendove koji vladaju u regiji, prije svega zbog bogatstva i važnosti priča koje nude. Mi smo već radili nekoliko značajnih povijesnih projekata i nastavit ćemo sa ovom strategijom. Sada baš ulazimo u predprodukciju sa još jednom povijesnom dramom, koja se razlikuje u pristupu priči i glavnom junaku od dosadašnjih i od koje imamo zaista velika očekivanja.

SEEbiz: Možete li našim čitateljima otkriti: na kojim projektima trenutno radite?

Buljan: Imamo mnogo projekata u različitim fazama razvoja, koji pokrivaju vrlo raznolike teme i gotovo sve žanrove. Izdvojila bih kriminalističku seriju zasnovanu na istinitoj priči o članici međunarodne bande pljačkaša Pink Panteri te dramsku seriju pod nazivom „Marija“, koja se temelji na istinitoj priči o hrabroj Mariji Lukić, ispričanu na vrlo intrigantan način. Zanimljivo je da je većina projekta koje razvijamo zasnovana na istinitoj priči i/ili se bavi temom od velikog značaja za društvo. Želimo pričati važne priče.

SEEbiz: Razmatra li United Media izradu projekata po scenariju s partnerima iz drugih država?

Buljan: Apsolutno. Suradnja s međunarodnim partnerima omogućava nam da kombiniramo različite perspektive i resurse, što podiže kvalitetu projekata na svim razinama. Već imamo nekoliko koprodukcijskih projekata u toku i nastavit ćemo istraživati mogućnosti za suradnju s talentiranim scenaristima i producentima iz cijelog svijeta.

SEEbiz: Kad govorimo o budžetima serija, postoje li velike razlike među pojedinim državama regije? Jeste li bili prinuđeni smanjiti budžete u posljednjih nekoliko godina?

Buljan: Budžeti se značajno razlikuju ovisno o zemlji i specifičnostima projekta na kojem se radi. Kao i u svakoj dinamičnoj industriji, budžeti se konstantno evaluiraju kako bi se najbolje prilagodili potrebama naših projekata i tržišnog okruženja. Iako smo globalno suočeni sa ekonomskim izazovima, uspijevamo održavati stabilnost kroz efikasno upravljanje vlastitim resursima u osam zemalja, ali i kroz strateška partnerstva. Nastojimo ne raditi kompromise kada je riječ o kvaliteti produkcije, čak i kad radimo s ograničenim sredstvima.

SEEbiz: Pulski filmski festival (PFF) i United Media pokrenuli su partnerski projekt pod nazivom “Make the Scene!“ i objavili su poziv za međunarodnu radionicu o razvoju scenarija televizijskih serija. Što nam možete reći o inicijativi i kakva su vam očekivanja od nje?

Buljan: Scenaristička radionica i natječaj Make the scene! projekt je na koji smo jako ponosni, a posebna nam je čast što će svoje prvo izdanje doživjeti na Pulskom filmskom festivalu. Odaziv kreativaca iz cijele regije je sjajan, broj prijava koje smo primili je impresivan, kao i kvaliteta i raznolikost projekata po žanru. To nam je učinilo selekcijski proces izazovnim, ali zato će finalni pitching pred stručnim žirijem 17. srpnja u Puli biti prava kreativna svečanost. Najbolji od šest finalista dobit će novčanu nagradu od 10.000 eura i priliku za daljnji razvoj i produkciju projekta s United Medijom. Make the scene! je odlična platforma za scenariste i producente da pokrenu kvalitetne projekte, a i za United Mediju koja kao produkcijski lider želi dodatno potaknuti i osnažiti kreativnu industriju u regiji. Uvjerena sam da će imati mnoga izdanja i dati zamah mnogim vrijednim projektima.

SEEbiz: Ovih dana na rasporedu je NEM Dubrovnik. Što ovaj tradicionalni događaj znači za industriju i povezivanje profesionalaca iz regije, a i šire?

Buljan: Znači mnoštvo zanimljivih, pametnih i kreativnih profesionalaca na jednom mjestu, u fantastičnom ambijentu kakav samo Dubrovnik može pružiti. Na NEM-u Dubrovnik uvijek imate osjećaj da je još više toga moguće i idealno je mjesto za umrežavanje, razmjenu ideja i stvaranje novih poslovnih prilika. Odlična je platforma za promociju regionalnog sadržaja i otvara mnoga vrata za plasman na nova tržišta.

SEEbiz: Radili ste na serijama različitih žanrova. U tom smislu pitanje za kraj možda će zvučati kao otrcano, ali moramo pitati... Gdje nalazite inspiraciju?

Buljan: U svemu što vidim, čujem i doživim. Nisu to nužno veliki trenutci spoznaje, nadahnuće obično dolazi spontano, iz naizgled malih stvari. Neki detalj ili čak samo način na koji netko priča vam privuče pažnju ili otvori novu perspektivu i iz toga mogu nastati cijeli novi svjetovi. Nije uvijek tako romantično, možete se inspirirati i kad morate. U ovom poslu se često radi s rokovima i po narudžbi, ali za pisca se uvijek mora dogoditi taj trenutak skoro pa zaljubljivanja u lik, motiv ili temu da bi projekt bio dobar. Jer priča prvo mora zaista puno značiti vama da bi mogla kasnije nešto značiti drugima.

Tagovi: Nataša Buljan, nem dubrovnik, dubrovnik, united, united media, produkcija, kreativa
PROČITAJ I OVO
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE