GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4

Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
NEDOSTATAK ČIPOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 13:53
Autor: SEEbiz/N1.hr
CUPERTINO - Apple je objavio da će globalna nestašica čipova koja je već smanjila prodaju njegovih proizvoda Mac i iPad početi pritiskati i proizvodnju iPhonea, pa očekuje usporavanje rasta prihoda i pad cijene dionica.


Appleovi čelnici očekuju da će prihodi u tekućem fiskalnom četvrtom tromjesečju porasti po dvoznamenkastoj stopi, ali ispod stope rasta od 36,4 posto ostvarene u trećem tromjesečju.

U konferencijskom pozivu s investitorima, čelnici Applea su izvijestili da, iako je u trećem tromjesečju utjecaj nestašice čipova bio manje ozbiljan nego što se očekivalo, u četvrtom će se stanje pogoršati i proširiti na proizvodnju popularnog iPhonea.

Dionice Applea, čija se vrijednost više nego udvostručila zadnje tri godine, pale su za 1,7 posto na 144,24 dolara nakon radnog vremena burze.

Ranije tijekom dana Apple je izvijestio o prodaji i dobiti u trećem tromjesečju koja je premašila očekivanja analitičara, zbog interesa kupaca za premium verzijom 5G iPhonea i za pretplatne usluge. Prodaja na kineskom tržištu porasla je 58 posto, na 14,76 milijardi dolara u tromjesečju koje je završilo s 26. lipnjem.

Vođeni boljom prodajom iPhonea od očekivane, ukupni su prihodi dosegnuli 81,4 milijarde dolara, iznad procjene analitičara koji su očekivali 73,3 milijardi dolara prihoda, pokazali su podaci. Appleova dobit iznosila je 21,74 milijarde dolara, odnosno 1,30 dolara po dionici, iznad procjene od 1,01 dolara po dionici, objavio je Refinitiv.

Tijekom poziva ulagačima izvršni je direktor Tim Cook rekao je su nestašicom zahvaćeni čipovi starije tehnologije, koji su i dalje potrebni kao pomoćni dijelovi za izradu vodećeg uređaja tvrtke iPhonea.

Nije želio predvidjeti hoće li se nestašice nastaviti i u Appleovom prvom poslovnom tromjesečju, kada kompanija obično bilježi najveću prodaju iPhonea.

Angelo Zino iz istraživačke tvrtke CFRA smatra da bi Apple mogao gomilati čipove za svoju sljedeću generaciju telefona na štetu trenutnih modela.

Tagovi: Apple, čipovi, nestašica. Mac, iPad, dionice, pad prihoda
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE