GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema dividende za dioničare Pevexa, mali dioničari razmišljaju o tužbi

Nema dividende za dioničare Pevexa, mali dioničari razmišljaju o tužbi
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 16:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon četiri godine isplaćivanja dividende, Glavna skupština društva Pevex d.d. odlučila je u utorak u cijelosti zadržati rekordnu dobit od 288 milijuna kuna koju je taj trgovački lanac ostvario u poslovnoj 2021. godini.

Udruga malih dioničara Pevex d.d. (UDP) izdala je priopćenje u kojem je podsjetila kako je - vodstvo udruge malih dioničara uputilo je ranije toj kompaniji protuprijedlog o isplati dividende u iznosu od 50% prošlogodišnje dobiti (10.900 kuna po dionici), dok je Uprava, za razliku od prošle godine, predložila da se sva dobit rasporedi u zadržanu dobit Društva.

Kao razlog za zadržavanje dobiti, predsjednik Uprave Krešimir Bubalo naveo je potrebu financiranja planiranih investicija, dok je predsjednik udruge malih dioničara Hrvoje Marković predložio financiranje investicija u većoj mjeri zaduženjima kod poslovnih banaka. Markovićev prijedlog za dividendu je odbijen s 34% glasova za i 66% protiv.

O jamstvima u iznosu od 919 milijuna kuna o kojima se već pisalo u nekim medijima, Uprava se očitovala da se navedeni iznos odnosi na zbroj kako izdanih tako i primljenih instrumenata osiguranja, dok je iznos izdanih instrumenata smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 3%.
Neovisni revizor potvrdio je takvo objašnjenje, navodeći kako je u financijskom izvješću trebao biti iskazan iznos od 522 milijuna kuna. S obzirom na to da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti.

Osim toga, nije jasno je li Nadzorni odbor bio upoznat sa stvarnim stanjem garancija kada je utvrdio da su izvješća sačinjena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama, zaključuju iz Udruge.

Uprava je navela da je 98% garancija izdano u korist kreditnih institucija za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika.

Dioničar Dicentra d.o.o. zatražio je odgodu Glavne skupštine dok se dioničarima ne prikaže detaljna specifikacija svih izdanih garancija, što je Uprava odbila učiniti. Zahtjevu Dicentre su se pridružili brojni drugi dioničari koji su se protivili svim donesenim odlukama skupštine. Kako proizlazi iz pitanja i očitovanja sa skupštine, smatramo da je Uprava odmah po primitku očitovanja neovisnog revizora trebala izvijestiti Nadzorni odbor, otkazati Glavnu skupštinu i podnijeti Nadzornom odboru ispravljeno financijsko izvješće, čime bi transparentno priznala pogrešku i spriječila dio medijskih špekulacija o 920 milijuna kuna danih jamstava.

Uprava je 2017. već učinila sličnu stvar kada je Hrvatska revizorska komora, postupajući po prijavi koju je podnio predsjednik Udruge, u provedenom izravnom nadzoru utvrdila propuste u radu revizorskog društva, izrekla mjere otklanjanja uzroka propusta i proslijedila predmet stegovnim tijelima Komore, zaključuju u Udruzi malih dioničara „Pevex“ d.d.

Podsjetimo, većinu u skupštini Pevexa drži vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner – politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić, koji zajedno sa svojom firmom Filir ima 16, 38. Ta dva spomenuta udjela iznose skoro 53 posto vlasništva tvrtke.

Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno drži 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra 14,40 posto. Za razliku od sadašnje uprave kojom upravljaju Vujnovac i Radić - Lovrinčević zastupa isplatu dividende, kao i izlazak tvrtke na Zagrebačku burzu, od čega bi profitirali i hrvatski mirovinski fondovi.

Tagovi: Pevex, mali dioničari Pevexa, Prvo plinarsko društvo, Dicentra, Pavao Vujnovac, Mario Radić
PROČITAJ I OVO
Proizvođač cjepiva protiv majmunskih boginja kaže da ima dovoljno zaliha
CJEPIVO
Proizvođač cjepiva protiv majmunskih boginja kaže da ima dovoljno zaliha
LONDON - Dostupne su dovoljne zalihe cjepiva Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač tog cjepiva za dpa u srijedu.
Pevex: Ponašanje Zdravka Peveca je skandalozno, pokušava nas reketariti
IZIGRAVA ŽRTVU
Pevex: Ponašanje Zdravka Peveca je skandalozno, pokušava nas reketariti
ZAGREB - "Zdravko Pevec opet izigrava žrtvu i falsifikatima pokušava reketariti tvrtku Pevex", naslov je teksta objavljenom u ovom broju tjednika Nacional u kojem se navodi kako u Pevexu pripremaju "žestoki protuudar zbog njegovih najnovijih postupaka kojima je ponovno iziritirao vlasnike jedne od najvećih hrvatskih trgovačkih tvrtki."
Konzum nagrađuje svoje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata u 2021.
NAGRADE
Konzum nagrađuje svoje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata u 2021.
ZAGREB - Konzum kontinuiranom politikom unaprjeđenja i povećanja radničkih prava i pogodnosti nastoji pokazati koliko cijeni njihov rad i trud
Konzum svojim zaposlenicima u lipnju isplaćuje nagradu od 500 kuna neto kao zahvalu za uspješno poslovanje u 2021., a nagradu će dobiti svi sadašnji zaposlenici Konzuma koji su u 2021. bili zaposleni barem šest mjeseci.
Ryanair očekuje predpandemijsku popunjenost zrakoplova u ljetnim mjesecima
OČEKIVANJA
Ryanair očekuje predpandemijsku popunjenost zrakoplova u ljetnim mjesecima
LISABON - Čelnik Ryanaira Michael O'Leary očekuje da će popunjenost zrakoplova te kompanije tijekom ljeta dostići razinu prije pandemije koronavirusa.
Glencore će platiti više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja
KAZNA
Glencore će platiti više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja
LONDON - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE