GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nepoznato koliko Agroproteinka zarađuje od eutanaziranih svinja

Nepoznato koliko Agroproteinka zarađuje od eutanaziranih svinja
MONOPOLISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Afrička svinjska kuga poharala je Slavoniju i Baranju, zbog čega se eutanaziralo na tisuće svinja, u očaju su tisuće svinjogojaca i onih koji posluju s njima, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada obećavaju odštete koje ne dolaze pa se u njihovom smjeru odaslao cijeli niz kritika. Kojih zbog specifičnog detalja nije bio pošteđen ni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naime, tvrtka Agroproteinka, u kojoj baš on ima 20,56 posto udjela, bavi se zbrinjavanjem eutanaziranih svinja. I jedina je takve vrste u Hrvatskoj. Grlić Radman u imovinskoj kartici nije naveo dividendu od 2,11 milijuna eura koju je godinama dobivao zbog vlasništva u Agroproteinki.

“Eutanazirano je nešto više od 25.000 svinja”, odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Nije poznato koliko još će ih biti eutanazirano, što izaziva nelagodu kod seljaka, sve glasnijih u traženju ostavke ministrice Marije Vučković.

Iz Agroproteinke su za N1 izjavi da ni u kom smislu nisu zaduženi za eutanaziju svinja. 'Mi dolazimo na poziv veterinarskih inspekcija kako bismo lešine eutanaziranih svinja zbrinuli na način prihvatljiv za očuvanje zdravlja ljudi, životinja i okoliša', naveli su.

'Uginule ili eutanazirane zaražene svinje pripadaju kategoriji 2 te ih zbrinjavamo prema propisanoj metodi iz uredbe Europske unije, odnosno sterilizacijom pod tlakom. Od ostataka koji se dobiju nakon sterilizacije, dobiva se mesno koštano brašno i tehnička mast. To su proizvodi koji zbog propisa moraju biti spaljeni. Mesno koštano brašno spaljuje se u cementari, dok se tehnička mast sagorijeva u dizelskim motorima čime potičemo i kružno gospodarstvo.'

A financijski aspekt priče?

'Što se tiče cijena, njih određuje Ministarstvo i propisane su još 2013. Cijena je 0,1858 eura za sakupljanje i prijevoz i 0,1659 eura za preradu i spaljivanje, ukupno 0,3517 eura po kilogramu. Ti troškovi se podmiruju iz državnog proračuna i kao takvi su subvencija stočarima odnosno vlasnicima lešina. Zbog velikog broja pojedinačnih iznosa ta sredstva se isplaćuju direktno nama na temelju svih propisanih evidencija i potvrda', objasnili su iz Agroproteinke.

Ukupna zarada nije navedena, kao ni ukupan broj zbrinutih kilograma, tako da se to može samo nagađati.

Tagovi: aGROPROTEINKA, SBINJE, SVINJSKA KUGA, GRLIĆ, GRLIĆ RADMAN
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE