GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića

Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
PLASTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food.

Reciklirana plastika (poznate kao rPET) u prosjeku ima 79 posto niži ugljični otisak od čiste plastike iz sirovina, a kompanija procjenjuje da će joj ta promjena uštedjeti oko 36 tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje.

No Suntory upozorava da će se količina rPET-a kvalitete dostatne za prehrambene proizvode, morati značajno povećati kako bi druge tvrtke učinile isto.

Europa proizvodi oko 1,3 milijuna tona rPET-a visoke kvalitete, a to bi se trebalo povećati za 3,56 milijuna tona kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića u Europi prešle na u potpunosti reciklirane plastične boce.

Potražnja za visokokvalitetnim rPET-om povećava troškove pa je 39 posto skuplja od čiste plastike istog tipa.

"Došlo je do povijesno nedovoljnog ulaganja u britansku infrastrukturu za recikliranje i prikupljanje, što znači da se manje od trećine boca reciklira", rekla je voditeljica odjela za održivost u Suntoryju Liz Nieboer.

Kratkoročno, kako bi riješio nestašicu u industriji i ispunio zahtjeve Ujedinjenog Kraljevstva za 30 posto recikliranog materijala u ambalaži, Suntory je uložio u 9000 tona smole koja sadrži 30 posto sadržaja iz inovativnog kemijskog recikliranja.

Kemijski proces razgrađuje plastiku na njezine osnovne elemente, dopuštajući da se preoblikuje u novi kvalitetni rPET kao da je netaknuti materijal.

Kemijsko recikliranje također će dugoročno biti potrebno, zajedno s tradicionalnijim metodama recikliranja plastike, kako bi se spriječilo da plastika kontaminirana hranom ide na odlagalište ili spaljivanje, sugerira tvrtka.

Suntory je također priopćio da je potrebna akcija kako bi se plastika u Velikoj Britaniji pretvorila u kružni sustav bez otpada.

Kompanija Suntory Beverage and Food koja proizvodi brendove Ribena i Lucozade potvrdila je da će sve njene boce od 500 ml, osim čepa i etikete, do kraja godine biti izrađene od 100 posto reciklirane plastike.

Tagovi: reciklirana plastika, plastika, Suntory Beverage and Food
PROČITAJ I OVO
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
POTVRDA
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
ZAGREB - Dividenda će se isplatiti 22.07.2022. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 01.07 2022. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
LETOVI
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
ZAGREB - Prijevoznici iz Lufthansa grupacije, Eurowings, Lufthansa i Austrian Airlines, otkazali su ukupno 55 povratnih letova prema hrvatskim zračnim lukama najavljenih za srpanj ove godine, sve kako bi osigurali redovno odvijanje operacija zbog nedostatka radne snage kod samih prijevoznika ali i u zračnim lukama prema kojima prometuju.
Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke
POTEZI
Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke
SLAVONSKI BROD - Glavna skupština Đure Đakovića donijela je odluku o smanjenju temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka s početnih 203 milijuna kuna na 2,03 milijuna kuna.
U Srbiji dnevno nikne deset kompanija čiji su vlasnici Rusi
TREND
U Srbiji dnevno nikne deset kompanija čiji su vlasnici Rusi
BEOGRAD - Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više.
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
POVRATAK
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
BEGUNJE - Elan se vraća na biciklističko tržište nakon više od 15 godina. Tvrtka je najavila širenje brenda na segment brdskih bicikala, a osmislila je i kolekciju za biciklizam.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE