GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića

Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
PLASTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food.

Reciklirana plastika (poznate kao rPET) u prosjeku ima 79 posto niži ugljični otisak od čiste plastike iz sirovina, a kompanija procjenjuje da će joj ta promjena uštedjeti oko 36 tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje.

No Suntory upozorava da će se količina rPET-a kvalitete dostatne za prehrambene proizvode, morati značajno povećati kako bi druge tvrtke učinile isto.

Europa proizvodi oko 1,3 milijuna tona rPET-a visoke kvalitete, a to bi se trebalo povećati za 3,56 milijuna tona kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića u Europi prešle na u potpunosti reciklirane plastične boce.

Potražnja za visokokvalitetnim rPET-om povećava troškove pa je 39 posto skuplja od čiste plastike istog tipa.

"Došlo je do povijesno nedovoljnog ulaganja u britansku infrastrukturu za recikliranje i prikupljanje, što znači da se manje od trećine boca reciklira", rekla je voditeljica odjela za održivost u Suntoryju Liz Nieboer.

Kratkoročno, kako bi riješio nestašicu u industriji i ispunio zahtjeve Ujedinjenog Kraljevstva za 30 posto recikliranog materijala u ambalaži, Suntory je uložio u 9000 tona smole koja sadrži 30 posto sadržaja iz inovativnog kemijskog recikliranja.

Kemijski proces razgrađuje plastiku na njezine osnovne elemente, dopuštajući da se preoblikuje u novi kvalitetni rPET kao da je netaknuti materijal.

Kemijsko recikliranje također će dugoročno biti potrebno, zajedno s tradicionalnijim metodama recikliranja plastike, kako bi se spriječilo da plastika kontaminirana hranom ide na odlagalište ili spaljivanje, sugerira tvrtka.

Suntory je također priopćio da je potrebna akcija kako bi se plastika u Velikoj Britaniji pretvorila u kružni sustav bez otpada.

Kompanija Suntory Beverage and Food koja proizvodi brendove Ribena i Lucozade potvrdila je da će sve njene boce od 500 ml, osim čepa i etikete, do kraja godine biti izrađene od 100 posto reciklirane plastike.

Tagovi: reciklirana plastika, plastika, Suntory Beverage and Food
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE