GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestle postigao ciljeve profitabilnosti godinu dana prije plana

Nestle postigao ciljeve profitabilnosti godinu dana prije plana
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz
VEVEY - Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu u svom sjedištu u švicarskom Veveyu jutros je predstavila poslovne rezultate za proteklu godinu.

Organski rast od 3,5%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 2,9% i cijenama od 0,6%. Rast je podržan snažnim zamahom u SAD-u te rezultatima Purina PetCare na globalnoj razini.

Ukupna objavljenja prodaja povećala se za 1,2% na 92,6 milijardi švicarskih franaka (2018.: 91,4 mlrd. CHF). Neto akvizicije imale su negativna učinak od 0,8% dok je devizno poslovanje smanjilo prodaju za 1,5%.

Kompanija je postigla cilj profitabilnosti za 2020. godinu jednu godinu prije svog srednjoročnog plana. Interno usklađena profitna marža (UTOP) povećala se za 60 baznih bodova na 17,6%. Profitna marža (TOP) smanjila se za 30 baznih bodova na 14,8%, zbog povećanog restrukturiranja i povezanih troškova.

Usklađena zarada po dionici povećala se za 11,1% u stalnoj valuti te za 9,8% u odnosu na CHF 4.41. Zarada po dionici povećala se za 28,0% na CHF 4.30 na izvještajnoj osnovi.

Slobodan novčani tok povećao se za 10,9% na 11,9 milijardi CHF.

Uprava predlaže povećanje dividende od 25 centima na 2,70 CHF po dionici, označavajući tako 25 uzastopnih godina rasta dividende. U 2019. godini dioničarima je ukupno vraćeno 16,9 milijardi CHF kroz kombinaciju dividendi i otkupa dionica. Na kraju 2019., Nestlé je dovršio program otkupa dionica vrijedan 20 milijardi CHF koji je započet u srpnju 2017. U siječnju 2020. započeo je novi program otkupa dionica do 20 milijardi CHF.

Nestlé je u 2019. prodao Nestlé Skin Health i najavio prodaju divizije sladoleda u SAD-u za 4 milijarde američkih dolara Froneriju (transakcija dovršena 31. siječnja 2020.). Nestlé je također pristao prodati 60% udjela u Herta charcuterie (hladni naresci i mesne prerađevine) kompaniji Casa Tarradellas. Rotacija portfelja u protekle tri godine čini 12% ukupnih prodaja u 2017.

Izgledi za 2020.: nastavak povećanja organskog rasta prodaje, očekuje se daljnje ubrzanje u 2021./2022. prema održivom srednjem jednoznamenkastom rastu. Interno usklađena profitna marža s nastavkom poboljšanja. Očekuje se rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala. U ovome trenutku još je prerano kvantificirati financijski učinak izbijanja koronavirusa.

Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

"U 2019. godini zabilježili smo snažan napredak, uz značajno poboljšanje ključne operativne i financijske metrike drugu godinu za redom. Profitabilnost se ponovno poboljšala i postigli smo cilj godinu dana prije plana. Također, napravili smo značajan napredak u transformaciji našeg portfelja te ostajemo usredotočeni na brze inovacije - sve brže se pojavljujemo na tržištu s proizvodima koji su must-have. Ponosni smo i što smo potvrdili naše vodstvo u održivosti u trenucima kada društvo sve više očekuje da kompanije pruže rješenja za najveće okolišne probleme s kojima smo suočeni. U 2020. očekujemo nastavak organskog rasta prodaje i poduzimanje dodatnih aktivnosti kako bismo odlučno rješavali dio poslovanja s nedostatnim rezultatima".

Tagovi: Nestlé, profitabilnost, Purina Pet Care, Nestlé Skin Health, Froneri
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE