GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Petrokemije uzletjela 89%

Neto dobit Petrokemije uzletjela 89%
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 11:25
Autor: SEEbiz

KUTINA - Grupa Petrokemija prošle je godine ostvarila neto dobit od 266,8 milijuna kuna što je 89 posto više nego godinu prije kada je ta dobit iznosila 140,5 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću Petrokemije.

Ukupni prihodi su iznosili 1,82 milijarde kuna što je 15,1 posto manje nego u 2019. kada su iznosili 2,14 milijarde kuna, što se objašnjava nižim prodajnim cijenama te neznatno nižim prodajnim količinama.

Troškovi sirovina, potrošnog materijala i drugi materijalni troškovi su za 23 posto ispod razine pretprošle godine te iznose milijardu kuna.

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač istaknuo je kako je u 2020. godini Petrokemija Grupa ostvarila jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti.

"Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za 2020. godinu iznosi 294 milijuna kuna u usporedbi sa neto dobiti od 209 milijuna kuna u 2019. godini. Jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 od 24 milijuna kuna te dva milijuna kuna za isplatu otpremnina u 2020. godini dok u istom razdoblju prethodne godine jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak obveza za naknade na emisiju CO2 od dva milijuna kuna kao i 66 milijuna kuna vezano uz isplatu otpremnina", naglasio je Žmegač.

Istaknuo je i da pandemija Covida 19 nije imala negativan utjecaj na potražnju za mineralnim gnojivima što je rezultiralo visokom količinom proizvodnje i prodaje u 2020. godini.

Isto tako, tvrdi kako je na poslovanje Petrokemije Grupa u 2020. godini pozitivno utjecala znatno niža cijena prirodnog plina te implementirane mjere efikasnosti u prethodnim razdobljima.

Lani je Petrokemija uložila 55 milijuna kuna u nekretnine, postrojenja i opremu. Zalihe im iznose 204 milijuna kuna te su se smanjile za 10 posto u usporedbi s 31. prosincem 2019. godine. Potraživanja od kupaca su smanjena na deset milijuna kuna dok su dan 31. prosinca 2020. ukupne obveze iznosile 594 milijuna kuna, što je 45 posto odnosno 486 milijuna kuna manje u odnosu na 31. prosinca 2019. godine. Neto dug Petrokemije smanjen je za 76 posto u odnosu na 31. prosinac 2019. godine te iznosi 96 milijuna kuna.

Tagovi: Petrokemija, poslovni rezultati, Davor Žmegač
PROČITAJ I OVO
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
DIVIDENDA
Dioničari Cinkarne traže veću dividendu
CELJE - Udruženje malih dioničara Slovenije (MDS) poslalo je protuprijedlog u vezi s raspodjelom dobiti.
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUTNJA
United Group: U Sloveniji nije moguće provesti neovisni natječaj
LJUBLJANA - United Group opisala je obustavu prodaje TS Media, za koju su se natjecali, kao lošu vijest za sve strane ulagače i još goru za Sloveniju. Naša je ponuda bila vrlo dobra i očito je da u Sloveniji nije moguće provesti neovisan i pošten natječaj, rekla je izvršna direktorica grupe Victoriya Boklag.
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ODRŽIVOST
Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u Hrvatskoj
ZAGREB - Danas je održano virtualno druženje s novinarima „Nestlé - održivost na djelu!“, na kojem su predstavljene novosti i aktivnosti koje najveća prehrambena kompanija na svijetu poduzima kako bi doprinijela ostvarenju ciljeva strategije održivog razvoja do 2030. na lokalnoj razini.
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro
METRO
Vesić: Beograđani će odlučivati o tome kako će izgledati metro

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će Beogradjani glasanjem odlučiti kako će da izgleda metro, čiji je početak izgradnje planiran na novembar.

Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
MANDAT
Đurokoviću novi mandat na mjestu direktora Hrvatskih voda
ZAGREB - Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, prihvatila pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2021. te donijela više kadrovskih odluka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE