GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Saponije katapultirana 93%

Neto dobit Saponije katapultirana 93%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 16:41
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 20,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 93 posto veća dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 10,6 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 314,4 milijuna kuna i porasli su za 17,6 posto. Prihodi od prodaje iznose 308 milijuna kuna, a tržite Hrvatske bilježi rast prihoda od 42 posto, navodi se u izvješću.

Rast bilježe i ukupni rashodi, za 14,5 posto, na 293,8 milijuna kuna.

"Dinamično i kompleksno tržište nabave karakteriziraju izazovi dobavljivosti sirovina uz značajno povećanje cijena. Negativni trend, najavljen krajem 2020. prevladan je početkom godine s kvalitetnom politikom nabave, međutim dvoznamenkasti indeks rasta cijena ključnih sirovina i ambalaže utjecao je na povećanje materijalnih troškova u drugom tromjesečju", ističe se u izvješću.

U cilju zadržavanja tržišne konkurentnosti, kako se navodi, trošak povećanja cijene inputa za proizvodnju nije se prenio na cijene gotovih proizvoda iz programa Saponie.

"Prema najavama dobavljača, do kraja godine se očekuje daljnji rast cijena repromaterijala što može nepovoljno utjecati na dosadašnju cjenovnu poziciju proizvoda na tržištu", kaže se u izvješću.

Iz Saponije su istaknuli i kako se kontinuitet u investiranju nastavlja kroz investicije u proizvodnu opremu, skladište-logistički centar i digitalizaciju poslovanja.

Inače, iz Saponije su 8. srpnja izvijestili da joj je za projekt podizanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije dodijeljena potpora od 19,9 milijuna kuna, pri čemu vrijednost cjelokupnog ulaganja doseže 50,5 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u okviru natječaja "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" prepoznalo zacrtan smjer poslovanja tvrtke u koji je uključeno smanjenje visoke potrošnje energije iz distribucijskih mreža kroz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (OIE), povećanje energetske učinkovitosti i energetska obnova zgrada, pa im je tako odobrena potpora u visini 19,9 milijuna kuna za ostvarenje ciljeva projekta.

Iz Saponije su naveli da će cjelokupna investicija od 50,5 milijuna kuna doprinijeti ostvarenju vizije poslovanja koja uključuje održivi razvoj s minimalnim utjecajem na okoliš, kao i da će se planiranim ulaganjem u potpunosti promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju.

Pojasnili su da će energetska obnova proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21 tisuću kvadratnih metara dovesti do smanjenja buke i utroška energenata, a da će ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donijeti ne samo uštede, već i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike.

Nadalje, tehnološke mjere u pogonu kozmetike uključivat će zamjenu postojeće linije novom energetski učinkovitijom linijom, a što bi trebalo dovesti do smanjenja potrošnje energije od oko 70 posto. Postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca, pak, trebalo bi rezultirati povećanom količinom energije dobivene iz OIE za šestotinjak megavatsati (MWh) godišnje, kao i značajnim učinkom smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2). Svim tim mjerama očekuje se ušteda energije veća od 4400 MWh.

Tagovi: Saponia, poslovni rezultati, Dajana Mrčela, obnovljivi izvori energije, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
IN MEMORIAM
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
BANJA LUKA - Vlasnik i direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković preminuo je danas u Banjaluci u 74. godini.
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
REZOVI
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
BERLIN - Njemački medijski div RTL planira otpustiti oko 700 od 1900 radnih mjesta u segmentu časopisa koji vodi bivši izdavač Gruner + Jahr.
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
PROBLEMI
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
ZAGREB - Institut IGH posljednjih mjeseci ima problema s tekućom likvidnosti zbog čega nije ni isplatio plaće za prosinac.
ACI isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
ACI isplaćuje dividendu
ZAGREB - Iz poziva za Glavnu skupštinu ACI-ja vidljivo je da kompanija planira isplatiti dividendu od 9,57 eura po dionici.
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd
LINIJE
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd

BEOGRAD/RIGA – Avio-kompanija Air Baltic najavila je da će od 16. maja uvesti novu avio liniju Riga-Beograd, koja će saobraćati dva puta nedeljno, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE