GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Saponije katapultirana 93%

Neto dobit Saponije katapultirana 93%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 16:41
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 20,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 93 posto veća dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 10,6 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 314,4 milijuna kuna i porasli su za 17,6 posto. Prihodi od prodaje iznose 308 milijuna kuna, a tržite Hrvatske bilježi rast prihoda od 42 posto, navodi se u izvješću.

Rast bilježe i ukupni rashodi, za 14,5 posto, na 293,8 milijuna kuna.

"Dinamično i kompleksno tržište nabave karakteriziraju izazovi dobavljivosti sirovina uz značajno povećanje cijena. Negativni trend, najavljen krajem 2020. prevladan je početkom godine s kvalitetnom politikom nabave, međutim dvoznamenkasti indeks rasta cijena ključnih sirovina i ambalaže utjecao je na povećanje materijalnih troškova u drugom tromjesečju", ističe se u izvješću.

U cilju zadržavanja tržišne konkurentnosti, kako se navodi, trošak povećanja cijene inputa za proizvodnju nije se prenio na cijene gotovih proizvoda iz programa Saponie.

"Prema najavama dobavljača, do kraja godine se očekuje daljnji rast cijena repromaterijala što može nepovoljno utjecati na dosadašnju cjenovnu poziciju proizvoda na tržištu", kaže se u izvješću.

Iz Saponije su istaknuli i kako se kontinuitet u investiranju nastavlja kroz investicije u proizvodnu opremu, skladište-logistički centar i digitalizaciju poslovanja.

Inače, iz Saponije su 8. srpnja izvijestili da joj je za projekt podizanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije dodijeljena potpora od 19,9 milijuna kuna, pri čemu vrijednost cjelokupnog ulaganja doseže 50,5 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u okviru natječaja "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" prepoznalo zacrtan smjer poslovanja tvrtke u koji je uključeno smanjenje visoke potrošnje energije iz distribucijskih mreža kroz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (OIE), povećanje energetske učinkovitosti i energetska obnova zgrada, pa im je tako odobrena potpora u visini 19,9 milijuna kuna za ostvarenje ciljeva projekta.

Iz Saponije su naveli da će cjelokupna investicija od 50,5 milijuna kuna doprinijeti ostvarenju vizije poslovanja koja uključuje održivi razvoj s minimalnim utjecajem na okoliš, kao i da će se planiranim ulaganjem u potpunosti promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju.

Pojasnili su da će energetska obnova proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21 tisuću kvadratnih metara dovesti do smanjenja buke i utroška energenata, a da će ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donijeti ne samo uštede, već i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike.

Nadalje, tehnološke mjere u pogonu kozmetike uključivat će zamjenu postojeće linije novom energetski učinkovitijom linijom, a što bi trebalo dovesti do smanjenja potrošnje energije od oko 70 posto. Postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca, pak, trebalo bi rezultirati povećanom količinom energije dobivene iz OIE za šestotinjak megavatsati (MWh) godišnje, kao i značajnim učinkom smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2). Svim tim mjerama očekuje se ušteda energije veća od 4400 MWh.

Tagovi: Saponia, poslovni rezultati, Dajana Mrčela, obnovljivi izvori energije, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
LETOVI
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
ZAGREB - British Airways dugo je čekao na povratak u hrvatske zračne luke u ovoj ljetnoj sezoni. Kompanija nije htjela riskirati, čekala je ukidanje mjera a međunarodna putovanja u Velikoj Britaniji, a odmah nakon najave da će se to i dogoditi, obnovila je većinu svojih linija prema hrvatskim zračnim lukama.
Ljetni uzlet Ubera u Hrvatskoj, pogotovo u jednom gradu na obali
SNAŽAN RAST
Ljetni uzlet Ubera u Hrvatskoj, pogotovo u jednom gradu na obali
ZAGREB - I ovoga ljeta Uber je jedno od najčešće korištenih opcija prijevoza, posebice u gradovima diljem jadranske obale.
Fina: U 21 milijardu kuna neto dobiti poduzetnika udio velikih i srednjih 64 posto
STATISTIKA
Fina: U 21 milijardu kuna neto dobiti poduzetnika udio velikih i srednjih 64 posto
ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u prošloj godini ostvarili ukupnu konsolidiranu dobit od gotovo 21 milijardu kuna, pri čemu je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 64 posto, podatci su Fine iz analize o financijskom rezultatu poduzetnika prema njihovoj veličini.
Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
ZNANSTVENICA
Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
LONDON - Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na znanstvenicu koja je bila koautor u razvoju cjepiva protiv koronavirusa Sveučilišta Oxford, profesoricu Sarah Gilbert.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE