GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevenka Kržan u Upravi Luke Koper, odobrene investicije

Nevenka Kržan u Upravi Luke Koper, odobrene investicije
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 09:07
Autor: SEEbiz
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper danas je u Upravu imenovao Nevenka Kržana. Također je donijelo nekoliko odluka vezanih uz povećanje i izgradnju dodatnih pretovarnih i skladišnih kapaciteta. Potvrdio je godišnje izvješće tvrtke i Grupe Luka Koper za prošlu godinu koju je Grupa zaključila s neto dobiti od 31,8 milijuna eura.

Nadzorni odbor Luke Koper na jučerašnjoj je sjednici imenovao Nevenka Kržana za člana Uprave. Petogodišnji mandat počinje teći 1. srpnja, objavila je Luka Kopar na stranicama Ljubljanske burze.

Nadzornici su također donijeli nekoliko odluka o ulaganjima, uglavnom vezanim uz ulaganja u područje kontejnerskih terminala i predstavljaju novi ciklus razvoja ove najvažnije strateške robne skupine.

Tako su odobrili studiju projekta koji do 2030. predviđa 248 milijuna eura ulaganja u povećanje kapaciteta kontejnerskog terminala na 1,75 milijuna jedinica godišnje. To uključuje izgradnju dodatne operativne obale i skladišta na sjevernom dijelu prvog gata, kupnju dodatnih obalnih žičara i proširenje terminalnih željezničkih kolosijeka, proširenje skladišnih kapaciteta za kontejnere u stražnjem dijelu terminala i kupnju dodatna oprema.

Na temelju globalnih logističkih trendova, kontejnerizacija robe visoke dodane vrijednosti i dalje je u porastu, o čemu svjedoči dosadašnji rast kontejnerskog prometa u Kopru i procjena tržišnog potencijala tržišta našeg zaleđa, priopćeno je iz Luke. Povećanje kapaciteta odgovor je i na očekivanja brodovlasnika i ostalih korisnika luke, a tvrtka će moći zadržati svoje konkurentske prednosti, koje već dugi niz godina stavljaju kontejnerski terminal Koper na prvo mjesto na Jadranu. Novi razvojni ciklus kontejnerskog terminala prati i vremenski raspored dodatnog kolosijeka između Kopra i Divače, koji bi trebao biti u funkciji 2026. godine.

Nadzorni odbor je na današnjoj sjednici odobrio i plan povećanja lučkih kapaciteta za pretovar i skladištenje generalnih tereta. Projektom je predviđena izgradnja namjenskog skladišta čeličnih kolutova na području drugog mola. Moderno skladište bit će opremljeno automatski vođenim mosnim dizalicama, velike nosivosti te će biti adekvatno informirano potkrijepljeno, objasnili su.

Projektom tvrtka želi povećati kapacitet za predviđeni rast propusnosti čeličnih proizvoda te optimizirati iskorištenost skladišnog prostora i poslovnih procesa. Izgradnjom specijaliziranog skladišta oslobodit će se i ostali skladišni kapaciteti koji će biti namijenjeni drugim grupama proizvoda.

Na krovu skladišta planira se i postavljanje fotonaponske elektrane. Time će se, zajedno s ostalim planiranim fotonaponskim objektima u luci, ubrzati energetski prijelaz i povećati udio samodostatnosti obnovljivim izvorima energije na 23 posto. Ukupna vrijednost investicije je 27 milijuna eura, a završetak izgradnje skladišta očekuje se 2024. godine. Revidirano godišnje izvješće Luke Koper za prošlu godinu potvrđuje da je grupa lani obradila 20,8 milijuna tona robe, što je sedam posto više u odnosu na 2020. Unatoč rastu neto prihoda od prodaje, koji su iznosili 228,4 milijuna eura, u 2021. je operativna dobit bila niža nego u prethodnoj godini, zbog nižih jednokratnih prihoda. Iznosio je 31,3 milijuna eura.

Luka Koper lani je pretovarila 997.574 kontejnerske jedinice, 656.477 komada vozila, a iz luke su stigla i isplovila 20.973 vlaka.

Tagovi: Nevenka Kržan, Luka Koper
PROČITAJ I OVO
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
POVRATAK
Elan se nakon 15 godina vraća na tržište bicikala
BEGUNJE - Elan se vraća na biciklističko tržište nakon više od 15 godina. Tvrtka je najavila širenje brenda na segment brdskih bicikala, a osmislila je i kolekciju za biciklizam.
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
ODJEĆA
Moda za ured - što odjenuti na posao ljeti?
Što odjenuti u ured ljeti zagonetka je stara koliko i vrijeme. Ovisno o vašem kodeksu odijevanja na radnom mjestu, to može biti jednostavan slučaj kombinacije haljine za van radnog vremena s cool blejzerom ili ćete ipak morati kupiti sasvim novu odjeću kako bi odgovarali strožoj i sofisticiranijoj uredskoj atmosferi.
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
POTEZI
Qantas smanjuje broj letova zbog visokih cijena goriva
MELBOURNE - Australski zračni prijevoznik Qantas najavio je da će smanjiti broj domaćih letova do ožujka 2023. zbog visokih cijena goriva u Australiji.
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
LETOVI
Air Serbia otkazala let za London zbog nedostatka radne snage u zračnoj luci Heathrow
BEOGRAD - Zbog smanjenog kapaciteta zemaljskog opsluživanja u zračnoj luci Heathrow u Londonu zbog nedostatka radne snage, Air Serbia je bila primorana otkazati današnji drugi let između Beograda i Londona JU 386, a posljedično i povratni let JU 387, priopćeno je iz tvrtke.
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
BRODOGRADNJA
Porinut polarni kruzer Scenic Eclipse 2 u 3. maju
RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj u subotu je, nakon četiri godine, porinut brod - luksuzni putnički brod za krstanenja polarnaim područjima "Scenic Eclipse 2" za naručitelja MKM Yachts, članicu grupacije Scenic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE