GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nike: Blagdanska prodaja rasla više od očekivanja

Nike: Blagdanska prodaja rasla više od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 21:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nike je u četvrtak izvijestio o blagdanskoj prodaji koja je premašila procjene, čemu je pomogao rast u Sjevernoj Americi bolji od očekivanog.

Evo kako je tvrtka poslovala u usporedbi s onim što je Wall Street očekivao, na temelju ankete analitičara LSEG-a, ranije poznatog kao Refinitiv:

Zarada po dionici: 77 centi naspram očekivanih 74 centa
Prihod: 12,43 milijarde dolara naspram očekivanih 12,28 milijardi dolara

Prijavljeni neto prihod kompanije za tromjesečno razdoblje koje je završilo 29. veljače iznosio je 1,17 milijardi dolara, ili 77 centi po dionici, u usporedbi s 1,24 milijarde dolara, ili 79 centi po dionici, godinu dana ranije. Isključujući 21 cent po dionici koji se odnosi na troškove restrukturiranja, zarada po dionici bila bi 98 centi, priopćila je tvrtka.

Prodaja je porasla na 12,43 milijarde dolara, blago više u odnosu na 12,39 milijardi dolara godinu ranije.

U Sjevernoj Americi, gdje je potražnja bila nestabilna, prodaja je porasla oko 3% na 5,07 milijardi dolara, u usporedbi s procjenama od 4,75 milijardi dolara, prema StreetAccountu.

Dok potrošači povlače potrošnju na diskrecijske artikle poput odjeće i obuće, Nike je proveo posljednjih nekoliko mjeseci usredotočen na ono što može kontrolirati: rezanje troškova i postajanje učinkovitijim kako bi mogao povećati profit i zaštititi svoje marže.

U prosincu je najavio opsežni plan restrukturiranja za smanjenje troškova za oko 2 milijarde dolara u sljedeće tri godine. Također je smanjio svoje prodajne smjernice jer je upozorio na slabiju potražnju u nadolazećim kvartalima.

Dva mjeseca kasnije, Nike je najavio otpuštanje 2% svoje radne snage, ili više od 1500 radnih mjesta, kako bi mogao investirati u svoja područja rasta, kao što su trčanje, žene i brend Jordan.

Rani koraci Nikeovog smanjenja troškova, koji uključuju pojednostavljenje asortimana, smanjenje nivoa upravljanja i povećanje automatizacije, vjerojatno su pomogli trgovcu da nadmaši očekivanja zarade u tri mjeseca zaključno s 30. studenog.

Smanjenja, zajedno sa "strateškim akcijama određivanja cijena i nižim cijenama prekooceanske vozarine," također su pridonijela povećanju bruto marže od 1,7 postotnih bodova - što je prvi put da je tvrtka vidjela povećanje svoje bruto marže u usporedbi s prethodnom godinom u najmanje šest kvartala.

Tagovi: Nike, Jordan, atletika
PROČITAJ I OVO
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE