GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niže dividende za dioničare Telekoma Slovenije

Niže dividende za dioničare Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 22:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava Telekoma Slovenije sazvala je za 16. lipnja skupštinu na kojoj će, između ostalog, odlučiti o korištenju bilančne dobiti za prošlu godinu u iznosu od 45,2 milijuna eura. Prema prijedlogu, za isplatu dividendi namijenjeno je 22,7 milijuna eura. 3,50 eura bruto po dionici. To je jedan euro manje nego što su dioničari dobili prošle godine.

Prema prijedlogu, ostatak raspodjele dobiti tvrtke za 2021. godinu u iznosu od 22,5 milijuna eura trebao bi se prenijeti u sljedeću godinu, navodi se u danas objavljenom sazivu Glavne skupštine Telekoma Slovenije.

Udruženje malih dioničara Slovenije (MDS) je nakon objave saziva najavilo da će se protiviti prijedlogu o dividendi te da će suprotnim prijedlogom predložiti da društvo izdvoji 29,24 milijuna eura ili 4,50 eura bruto po dionici i da se ostatak raspodjele dobiti prenese u sljedeću godinu.

Kako pojašnjavaju u MDS-u, Telekom Slovenije premašio je prošlogodišnje rezultate i predložena dividenda je jednaka prošlogodišnjoj dividendi, uz to društvo ima slobodnu financijsku imovinu u iznosu od 54,85 milijuna eura na stavci zakonske pričuve. “Ovim prijedlogom samo pratimo politiku dividende tvrtke u zadnjih pet poslovnih godina”, dodali su.

Osim toga, MDS smatra da bi, s obzirom na broj sastanaka Nadzornog odbora i njegovih odbora, trebali ograničiti operativne troškove Nadzornog odbora i njegovih odbora. Tako Skupština očekuje objašnjenje predstavnika Nadzornog odbora prije glasovanja o njihovoj razrješnici, "zašto su se sastajali praktički svaki tjedan".

Glavna skupština će u lipnju odlučiti i o ovlasti Uprave za stjecanje vlastitih dionica, prema kojem bi društvo moglo steći vlastite dionice u roku od 36 mjeseci, ali ne bi smjelo povećati udio svih vlastitih dionica za više od pet posto. Tako stečene dionice društvo bi moglo koristiti za zamjenu za dionice drugih društava u okviru provedbe strategije preuzimanja, za prodaju strateškom partneru i prodaju na uređenom tržištu, potonje ne bi smjelo biti jedina svrha.

Za korištenje vlastitih dionica Uprava - na čelu s Cvetkom Seršenom - inače bi morala dobiti suglasnost Nadzornog odbora, ali cijena ne bi smjela biti niža od kupoprodajne.

Glavna skupština će također odlučiti o izmjenama Statuta društva te se upoznati s novim predstavnicima zaposlenika u Nadzornom odboru Telekoma Slovenije.

Tagovi: Telekom Slovenije, dividenda, Cvetko Seršen
PROČITAJ I OVO
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE