GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka Coscu odobrila kupnju 24,9% udjela u hamburškoj luci

Njemačka Coscu odobrila kupnju 24,9% udjela u hamburškoj luci
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je u srijedu kineskom brodarskom divu Coscu kupnju 24,9 posto udjela u jednom od tri terminala logističke tvrtke HHLA u luci u Hamburgu, ali odluka je izazvala podjele u vladajućoj koaliciji, tvrde izvori.

Kineska kompanija željela je kupiti udio od 35 posto, ali vlada ga je odlučila smanjiti kako Cosco ne bi imao utjecaja na upravljanje ni na strateške odluke.

Njemačka logistička kompanija HHLA željela je 35-postotnim udjelom vezati dugogodišnjeg brodarskog klijenta za luku u Hamburgu u uvjetima oštre međunarodne konkurencije.

No, vlada je sumnjičava prema ulaganjima kineskih državnih tvrtki, a ministar gospodarstva Robert Habeck bio je među političarima koji su izjavili da bi Njemačka trebala izbjegavati kineska ulaganja u važnu infrastrukturu ako je to moguće.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova sročilo je bilješku o vladinoj sjednici, koja dokumentira njegovo protivljenje ulaganju kineske kompanije, a pridružilo su mu se još pet ministarstava, uključujući i ministarstvo gospodarstva, rekli su izvori za Reuters.

Ulaganje "nesrazmjerno pojačava strateški utjecaj Kine na njemačku i europsku transportnu infrastrukturu i ovisnost Njemačke o Kiini", stoji u bilješci ministarstva vanjskih poslova koju je Reuters dobio na uvid.

Ministarstvo vanjskih poslova u bilješci ukazuje na "značajne rizike koje donosi utjecaj odnosno kontrola Kine nad dijelovima europske transportne infrastrukture. Kina istodobno ne dopušta Njemačkoj udio u kineskim lukama", dodaje se.

Poslovni list Handelsblatt objavio je prošlog tjedna da je Europska komisija u proljeće upozorila Njemačku na moguće štetne posljedice ulaganja kineske brodarske kompanije COSCO u luku Hamburg.

Prema Handelsblattu, EU je upozorio Berlin da bi zeleno svjetlo moglo Kini osigurati pristup osjetljivim informacijama o poslovanju.

Kancelar Olaf Scholz priželjkuje pak kinesko ulaganje u luku u Hamburgu čiji je bio gradonačelnik, naročito uoči skorog posjeta Kini.

Vladin glasnogovornik otklonio je u srijedu vezu između kancelarovog posjeta Kini i zelenog svjetla kineskom ulaganju, naglasivši da je odluka o Coscu morala biti donesena do kraja mjeseca.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekla je u srijedu da se Peking nada da će "relevantni akteri racionalno gledati na pragmatičnu suradnju Kine i Njemačke (i) da će zaustaviti neutemeljene špekulacije", ne navodeći detalje.

Zagovornici ulaganja smatraju pak da će Hamburgu omogućiti da drži korak s konkurentskim lukama koje također žele privući kinesku trgovinu. Cosco u nekima već ima vlasničke udjele, podsjećaju.

Cosco nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira odluku. Izvor u njemačkoj vladi rekao je da je kineska tvrtka pristala na izmijenjenu transakciju.

HHLA, koja je u većinskom vlasništvu grada Hamburga i jedan je od glavnih korisnika hamburške luke, nije imala komentara na vladinu odluku.

Tagovi: Cosco, Luka Hamburg, Hamburg, Robert Habeck, europska komisija
PROČITAJ I OVO
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
ŠIRENJE
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
LOS ANGELES - Njemački proizvođač sportske odjeće i opreme Puma želi proširiti svoju prisutnost i povećati prodaju svojih proizvoda u SAD-u, kako bi se još više približio svojim vodećim konkurentima Adidasu i Nikeu. U svjetlu tih napora, u Los Angelesu je otvoren centar za dizajn i razvoj, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE