GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka Coscu odobrila kupnju 24,9% udjela u hamburškoj luci

Njemačka Coscu odobrila kupnju 24,9% udjela u hamburškoj luci
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je u srijedu kineskom brodarskom divu Coscu kupnju 24,9 posto udjela u jednom od tri terminala logističke tvrtke HHLA u luci u Hamburgu, ali odluka je izazvala podjele u vladajućoj koaliciji, tvrde izvori.

Kineska kompanija željela je kupiti udio od 35 posto, ali vlada ga je odlučila smanjiti kako Cosco ne bi imao utjecaja na upravljanje ni na strateške odluke.

Njemačka logistička kompanija HHLA željela je 35-postotnim udjelom vezati dugogodišnjeg brodarskog klijenta za luku u Hamburgu u uvjetima oštre međunarodne konkurencije.

No, vlada je sumnjičava prema ulaganjima kineskih državnih tvrtki, a ministar gospodarstva Robert Habeck bio je među političarima koji su izjavili da bi Njemačka trebala izbjegavati kineska ulaganja u važnu infrastrukturu ako je to moguće.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova sročilo je bilješku o vladinoj sjednici, koja dokumentira njegovo protivljenje ulaganju kineske kompanije, a pridružilo su mu se još pet ministarstava, uključujući i ministarstvo gospodarstva, rekli su izvori za Reuters.

Ulaganje "nesrazmjerno pojačava strateški utjecaj Kine na njemačku i europsku transportnu infrastrukturu i ovisnost Njemačke o Kiini", stoji u bilješci ministarstva vanjskih poslova koju je Reuters dobio na uvid.

Ministarstvo vanjskih poslova u bilješci ukazuje na "značajne rizike koje donosi utjecaj odnosno kontrola Kine nad dijelovima europske transportne infrastrukture. Kina istodobno ne dopušta Njemačkoj udio u kineskim lukama", dodaje se.

Poslovni list Handelsblatt objavio je prošlog tjedna da je Europska komisija u proljeće upozorila Njemačku na moguće štetne posljedice ulaganja kineske brodarske kompanije COSCO u luku Hamburg.

Prema Handelsblattu, EU je upozorio Berlin da bi zeleno svjetlo moglo Kini osigurati pristup osjetljivim informacijama o poslovanju.

Kancelar Olaf Scholz priželjkuje pak kinesko ulaganje u luku u Hamburgu čiji je bio gradonačelnik, naročito uoči skorog posjeta Kini.

Vladin glasnogovornik otklonio je u srijedu vezu između kancelarovog posjeta Kini i zelenog svjetla kineskom ulaganju, naglasivši da je odluka o Coscu morala biti donesena do kraja mjeseca.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekla je u srijedu da se Peking nada da će "relevantni akteri racionalno gledati na pragmatičnu suradnju Kine i Njemačke (i) da će zaustaviti neutemeljene špekulacije", ne navodeći detalje.

Zagovornici ulaganja smatraju pak da će Hamburgu omogućiti da drži korak s konkurentskim lukama koje također žele privući kinesku trgovinu. Cosco u nekima već ima vlasničke udjele, podsjećaju.

Cosco nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira odluku. Izvor u njemačkoj vladi rekao je da je kineska tvrtka pristala na izmijenjenu transakciju.

HHLA, koja je u većinskom vlasništvu grada Hamburga i jedan je od glavnih korisnika hamburške luke, nije imala komentara na vladinu odluku.

Tagovi: Cosco, Luka Hamburg, Hamburg, Robert Habeck, europska komisija
PROČITAJ I OVO
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ODLUKE
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ZAGREB - Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati telekomunikacijskog operatera Telemach, ‘United Grupa‘ danas nam je otkrila kako će ići na prenamjenu dijela imovine ‘Telemacha‘ kako bi povećala prihode Grupe.
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
STRATEŠKI
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
ESSEN - Njemačka tehnološka grupa Bosch želi nastaviti sa svojim poslovanjem u Kini unatoč raspravama o prevelikoj ovisnosti o pojedinačnim tržištima.
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
PONUDA
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
ZAGREB - Viro će ponuditi odštetu od 8,91 eura po dionici dioničarima koji se ne slažu s prijedlogom da se njegove dionice isključe sa Zagrebačke burze.
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE