GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka maloprodaja za ovaj Božić teška 100 milijardi eura

Njemačka maloprodaja za ovaj Božić teška 100 milijardi eura
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2018 / 16:03
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka maloprodaja je postavila visok cilj ovog Božića: premašiti promet od 100 milijardi eura. Ali kupci su baš pred praznike počeli nerado otvarati svoje novčanike.

U ovim posljednjim danima pred Božić raduje se svaka duša trgovca: tko do sad nije već pripremio poklon, sad je spreman kupiti gotovo sve bez i da pita za cijenu. „U posljednjim danima promet još jednom snažno raste. Jer mnoge mušterije tek u posljednji trenutak kupuju poklon", kaže nam Stefan Genth, poslovođa u udruzi trgovine na malo HDE.

Kako se čini, ova subota ili možda još ponedjeljak prije podne će trgovcima biti još posljednja šansa kako bi dostigli svoj cilj premašiti 100.000.000.000 eura prometa ove božićne sezone. Jer u udruzi nam kažu kako je samo četvrtina trgovaca u maloprodaji zadovoljna prometom. Najveće zadovoljstvo vlada u trgovinama luksuzne robe u središtima gradova kao što je i berlinska robna kuća KaDeWe:

„Mi smo tu vrlo zadovoljni", kaže nam Timo Weber iz te robne kuće.

Najbolje idu pokloni kao što je na primjer puloveri od kašmira, a dobro se prodaje i pribor za kućanstvo.

„I igračke su uvijek dobar posao", dodaje Weber.

472 eura - prosječno za svakog građana Njemačke. Tu se sakupi lijepa svotica koja će biti potrošena za poklone.

Ali polovina trgovaca u Njemačkoj se uoči Božića nadala boljem poslu. To se zapravo poklapa sa širim trendom: naizgled, Nijemcima ide dobro. Nezaposlenost već dugo nije bila tako niska, nema velikog straha da će se odjednom ostati bez prihoda. Usprkos tome, potrošnja građana se upravo u prosincu relativno smanjila nakon što je još u listopadu i studenom uporno rasla obzirom na isto razdoblje prošle godine.

I dok trgovci i ekonomisti još razmišljaju, što je to Nijemce navelo na iznenadnu štednju, trgovci ipak ne trebaju biti nezadovoljni: Nijemci imaju namjeru za poklone potrošiti 472 eura – u prosjeku, dakle po glavi stanovnika! Ako ipak „slome" granicu od 100 milijardi, to će biti porast prometa od 2%. Isto tako, to je sve važniji faktor za čitavo gospodarstvo: za razliku od nekih drugih zemalja, Njemačka je nekad bila daleko od toga da je privatna, dakle potrošnja građana bila najvažnija stavka u gospodarstvu. Tradicionalno, to su bile investicije industrije, a naravno je tu i država koja ulaže u infrastrukturu. No u međuvremenu je i u Njemačkoj potrošnja građana „zaslužna" za oko 55% BDP-a – i taj udio sve više raste.

Osobito za Božić, svi su bili naviknuti da iz godine u godinu bude sve bolje. Čak i kad se radi o božićnim stablima, njih se prodaje sve više: ove godine će to već biti oko 29,8 milijuna stabala. Razloga ima više: domaćinstva su sve manja, ali i gradovi i općine sve češće svoje ulice u ove dane pretvaraju u šumu crnogorice. Božićna dekoracija se čini prijeko potrebna, ne toliko za središta gradova koliko trgovcima u pokrajinskim ulicama: njihov posao u pravilu ide sve lošije ako nemaju ponudu zbog koje će kupac dolaziti baš njima.

Razlog tome je naravno internet: čak i rast prometa od 2% maloprodaja u prvom redu može zahvaliti internetskoj trgovini. Fizička, dakle prodaja kupcu koji će doći na vrata trgovine je narasla tek za 1%, ali internetska trgovina bilježi rast od čak 10% prometa. To se naravno i vidi na ulicama njemačkih gradova koji su u ovim danima zakrčeni kombijima poštanskih službi: inače u Njemačkoj se transportira oko 4,6 milijuna paketa svakog dana, sad ima dana kad to bude skoro 11 milijuna pošiljki.

Čak i ako u posljednji čas ne dođu toliko željeni kupci, svima ostaje još jedna šansa: ionako se Nijemci sve manje trude naći neki poklon kojim će razveseliti svoje bližnje. Čini im se mnogo jednostavnije u kuvertu staviti koju novčanicu. A onda će možda ipak doći kupci u danima koji dolaze.

Tagovi: njemačka maloprodaja, maloprodaja, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
LITIJ
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
ZAGREB - Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija, te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
Ifo: Povratak proizvodnje u Njemačku bio bi skup
SELIDBA
Ifo: Povratak proizvodnje u Njemačku bio bi skup
MUENCHEN - Distanciranje od globalnih lanaca opskrbe i povratak proizvodnje u matičnu zemlju mogli bi skupo stajati njemačko gospodarstvo, upozorili su u četvrtak iz instituta za gospodarska istraživanja Ifo.
Vesna Nevistić i Zoran Vučinić u Nadzornom odboru Atlantic Grupe
KARIJERE
Vesna Nevistić i Zoran Vučinić u Nadzornom odboru Atlantic Grupe
ZAGREB - Nadzorni odbor Atlantic Grupe dobio je dva nova člana: Vesnu Nevistić i Zorana Vučinića, tako on sad broji devet članova.
Lufthansa izgubila spor oko državne pomoći zračnoj luci
SPOROVI
Lufthansa izgubila spor oko državne pomoći zračnoj luci
BRUXELLES - Njemački avioprijevoznik Lufthansa izgubio je višegodišnji spor koji je pokrenuo zbog milijuna eura državne pomoći regionalnoj zračnoj luci u saveznoj zemlji Rhineland-Pfalz.
Europske narudžbe pomogle Alstomu na kraju 2021.
NARUDŽBE
Europske narudžbe pomogle Alstomu na kraju 2021.
PARIZ - Francuski proizvođač vlakova Alstom izvijestio je o rastu prihoda u zadnja tri mjeseca 2021. godine zahvaljujući nizu naružbi u Europi, istaknuvši jaču tržišnu poziciju nakon kupnje poslovanja sa željezničkom opremom kanadskog Bombardiera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE