GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke tvrtke probleme u nabavi rješavaju novim lokacijama i dobavljačima

Njemačke tvrtke probleme u nabavi rješavaju novim lokacijama i dobavljačima
LOGISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 15:33
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Više od polovine njemačkih tvrtki koje posluju u inozemstvu muče ozbiljni problemi u lancima nabave ili logistici pa su prisiljene tražiti nove dobavljače, skratiti rute isporuka pa i premjestiti pogone, pokazalo je istraživanje udruženja DIHK.

Nestašica poluvodiča i drugih dijelova mogla bi prekinuti oporavak njemačkog gospodarstva od koronakrize, prisiljavajući direktore tvrtki da razmisle o novim opskrbnim pravcima i da pokušaju smanjiti ovisnost o nekolicini azijskih i američkih dobavljača, primjećuje Reuters.

Problemi u lancu nabave u svjetskoj trgovini pogoršali su se u posljednjih pola godine, pokazalo je istraživanje udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) među 3.200 tvrtki-članica, koje posluju u inozemstvu.

Više od polovine tvrtki požalilo se na probleme u opskrbnim lancima ili logistici, odnosno 14 posto više nego proljetos.

"Rastuća globalna potražnja nadovezuje se trenutno na nedovoljne proizvodne kapacitete i probleme u transportu", izjavio je trgovinski stručnjak DIHK-a Volker Treier, komentirajući rezultate istraživanja.

Poremećaje je izazvao niz faktora, uključujući manjak kontejnera i teretnih kapaciteta na brodovima, prekide u proizvodnji povezane s koronaograničenjima i nestašicu sirovina, nabraja Treier.

Ukazuje i na ozbiljne poremećaje u trgovinskoj politici drugih zemalja, kao što su, po njegovim riječima, propisi koji prisiljavaju njemačke tvrtke da proizvode određene intermedijarne proizvode samo lokalno.

Zato 54 posto tvrtki planira prilagoditi lance opskrbe ili su to već učinile, pokazalo je istraživanje.

Među njima 72 posto traži nove ili dodatne dobavljače, 32 posto planira skratiti ili promijeniti rute isporuke, a njih 15 posto odlučilo je premjestiti proizvodnju.

Pri odabiru novih proizvodnih lokacija najvažniji je kriterij za njih 54 posto dostupnost kvalificiranih radnika.

Slijede zemljopisni položaj i opći ekonomski uvjeti kao što su porezi, carine ili sankcije, što je navelo po 43 posto ispitanika.

Situacija je posebno teška za njemačke tvrtke koje posluju u Britaniji, ako je suditi po podatku da je njih čak 77 posto reklo da moraju prilagoditi svoje lance opskrbe. Među njima čak 93 posto ističe da je prisiljeno promijeniti rute isporuke, a 39 posto ih planira premjestiti proizvodnju.

Tagovi: logistika, opskrbni lanci, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe
SURADNJA
Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe

ZAGREB - Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe i njezinih operativnih kompanija, izvijestili su u četvrtak Fortenova i EIHP u zajedničkom priopćenju.

Kaufland Hrvatska k.d. dobitnik nagrade HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem
PRIZNANJA
Kaufland Hrvatska k.d. dobitnik nagrade HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem
ZAGREB - Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), petnaestu godinu za redom ocjenjivali su dobrovoljne održive prakse hrvatskih poduzeća – Hrvatski indeks održivosti (HRIO).
Njemački Ireks kupio udjel u Glaziru
UDJEL
Njemački Ireks kupio udjel u Glaziru
ZAGREB - Privatna tvrtka Glazir d.o.o. iz Rugvice, Hrvatska, i međunarodni koncern u obiteljskom vlasništvu Ireks GmbH iz Kulmbacha, Njemačka, jedan od vodećih svjetskih proizvođača u pekarskoj industriji, potpisali su ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela Glazira d.o.o.
EU odobrio njemačku državnu pomoć kemijskom divu BASF-u
POMOĆ
EU odobrio njemačku državnu pomoć kemijskom divu BASF-u
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je plan njemačke vlade da kemijskom divu BASF-u osigura 134 milijuna eura pomoći za proizvodnju zelenog vodika.
Vindija povećala primanja svim svojim zaposlenicima u Hrvatskoj
PLAĆE
Vindija povećala primanja svim svojim zaposlenicima u Hrvatskoj
VARAŽDIN – Nakon što je od rujna prošle godine varaždinska Grupa Vindija dva puta povećavala primanja svojih zaposlenika, s prvim danom listopada bit će još jednom povećane plaće svih zaposlenika kompanija u sastavu Grupe, koje posluju u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE