GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper

Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz
KOPER - Luci Koper prijeti jača konkurencija sa sjevera i juga. Većinu jednog od tršćanskih terminala upravo je kupio njemački logistički div HHLA, a riječka će luka novi terminal za kontejnere dati u zakup koncesionaru do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.

Hamburger Hafen und Logistik Aktiengesellschaft (HHLA), tvrtka u vlasništvu Hamburga koja upravlja trima od četiri kontejnerska terminala u Luci Hamburg, od kraja rujna je vlasnica 50,1 posto nove logističke platforme u luci Trst, površine 270.000 kvadratnih metara, pod nazivom Piattaforma logistica Trieste. HHLA je najavio da će u logističku platformu uložiti 150 milijuna eura u prvoj fazi programa, između 100 i 300 milijuna u drugoj, a ukupne bi investicije trebale u konačnici iznositi oko milijardu eura.

U Rijeci su prijetnja kineski i nizozemsko-hrvatski savez. Odluka o odabiru koncesionara na kontejnernerskom terminalu na Zagrebačkoj obali u Rijeci prolongirana je do kraja ove godine. Najavljeni rok za odabir između dviju obavezujućih ponuda bio je početak rujna, oba konzorcija produljila su rok valjanosti svojih ponuda do 31. prosinca, čime je otklonjena mogućnost poništavanja postojećeg i raspisivanja novog natječaja.

Važno je istaknuti da niti jedan od ponuđača nije povukao ponudu, već su rok valjanosti ponuda produljili, uvažavajući sve okolnosti koje su nastupile u ovoj godini, do 31. prosinca, tako da neće biti potrebe za raspisivanjem novog natječaja, rekao je Vukorepa, dodajući kako se u međuvremenu nastavlja realizacija projekata koji su nužni za funkcioniranje novog kontejnerskog terminala, u prvom redu izgradnja državne ceste DC 403 koja je službeno započela prije nekoliko dana, uvođenjem izvođača u gradilište.

Za koncesionara na Zagrebačkoj obali, u drugom krugu natječaja, obavezujuću ponudu predali su kineski konzorcij koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited, sa sedamdeset posto udjela, China Road and Bridge Corporation (CRBC) s desetpostotnim udjelom i Tianjin Port Overseas Holding Limited s 20 posto udjela, kao i konzorcij koji čine APM Terminals BV s 51 posto udjela i domaća tvrtka Enna Logic s 49-postotnim udjelom.

Kineska je ponuda financijski dvostruko izdašnija, a ponuđen je i upola kraći rok za izgradnju druge faze kontejnerskog terminala.

Oba konzorcija čine više nego respektabilni »igrači«. Kineski je sastavljen od tvrtki koje upravljaju lukom Ningbo-Zhoushan, najvećom lukom na svijetu, lukom Tianjin koja je također u top 10 u svijetu, uz CRBC, državnu građevinsku kompaniju u Hrvatskoj poznatu po gradnji Pelješkog mosta.

Iako stručnjaci upozoravaju da će konkurencija oslabiti trenutni primat Luke Koper i ugroziti njezin položaj među sjevernojadranskim lukama ako se ne prilagodi drugim kolosijekom i širenjem, u Kopru ostaje mirni.

- Dolazak upravitelja luke Hamburg u Trst i interes važnih logističara za koncesiju u Rijeci znače prepoznavanje sve veće važnosti južnog prometnog pravca preko Jadrana, ali ne mogu kritički ugroziti strateški položaj luke Koper. Uz to, u Kopru imaju puno više prostora za širenje u zaleđe.

Tagovi: Luka Rijeka, Luka Koper, Luka Trst, Tianjin Port Overseas Holding Limited, Enna Logic, China Road and Bridge Corporation, Hamburger Hafen und Logistik Aktiengesellschaft
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE