GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačko-kineski konzorcij zainteresovan za toplovod Kakanj - Sarajevo

Njemačko-kineski konzorcij zainteresovan za toplovod Kakanj - Sarajevo
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2017 / 11:45
Autor: SEEbiz / Fena
SARAJEVO - Realizacijom projekta snabdjevanja Toplinskom energijom iz TE Kakanj osigurava se dugoročno pouzdano snabdijevanje toplinskom energijom područja do/i Sarajevo na bazi domaćeg energetskog resursa, zaključeno je na radnom sastanku koji je inicirala Privredna komora FBiH, a koji je okupio predstavnike zainteresovanih strana.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH, Vlade ZDK-a, Vlade KS-a, JP Toplane Sarajevo, Fonda za zaštitu okoliša te JP Autoceste FBiH.

Uvažavajući sve procedure koje zakonska regulativa nameće za realizaciju ovakvog projekta, na sastanak je pozvan i konzorcij Engineering Dobersek GmbH (Njemačka) – China CAMC Engineering Co.ltd. iz grupacije SINOMACH (Kina), koji su na listi 100 projekata FBiH ovaj prepoznali kao značajan.

Gosti iz Njemačke i Kine su predstavili zajednički prijedlog operacionalizacije projekta kroz dva modela finansiranja koji ne odudaraju od osnovnih finansijskih parametara projekta iz prezentacije JP EPBiH što potvrđuje kvalitetu izrađene studije.

Uvažavajući sve procedure koje zakonska regulativa nameće za realizaciju takvog projekta iskazali su spremnost uključenja u onom momentu kada to investicijske procedure propisane našim zakonom dopuste.

Također, na sastanku je zaključeno da se realizacijom projekta stvara okvir za razvoj visokoefikasne kogeneracije u TE Kakanj kroz uštedu primarne energije na temelju potrošnje korisne topline, kao i da projekt ima dobre finansijske performanse - za razmatrani model finansiranja u omjeru 20 posto vlastitih sredstava i 80 posto kreditnih sredstava, uz period povrata od devet godina.

JP Elektroprivreda BiH ima u pripremi Protokol o regulisanju odnosa interesnih strana na realizaciji projekta o čemu su se Vlada ZDK i zainteresovane opštine sa teritorije tog kantona već pozitivno izjasnili. U JP EPBiH očekuju izjašnjenje Vlade Kantona Sarajevo sa pripadajućim opštinama da bi se moglo pristupiti potpisivanju protokola te daljim procedurama u izradi idejnog projekta, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Tagovi: toplovod Kakanj - Sarajevo, China CAMC Engineering, Sinopec
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE