GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norwegian ukida prekooceanske linije

Norwegian ukida prekooceanske linije
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 10:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Norwegian, poznati europski niskotarifni prijevoznik koji je prije svega dvije godine imao baze diljem Europe, te je ujedno prvi pokrenuo long-haul niskotarifne letove, objavio je kako će ukinuti cijelu mrežu prekooceanskih letova u cilju očuvanja poslovanja.

Norwegian Air Shuttle prepustit će poslovanje na long-haul linijama konkurenciji kako bi se usredotočili na uslugu unutar Norveške i na ključne europske destinacije.

Prijevoznik tvrdi da stalna ograničenja putovanja proizašla pandemijom COVID-19 predstavljaju opasnost da će buduća potražnja ostati vrlo neizvjesna, osobito za letove iz Europe prema SAD-u i Aziji, što dovodi do toga da je poslovanje ove aviokompanije na long-haul linijama postalo neodrživo, piše Croatian Aviation.

Norwegian ima više od 2.100 članova posade koji rade u bazama u Velikoj Britaniji, SAD-u, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj čija će radna mjesta ovom odlukom biti ugrožena.

Norwegian tvrdi da je ovaj potez zapravo dio strategije kojom će se izgraditi jaka i čvrsta aviokompanija koja će privući nove investitore i nastaviti služiti postojećim i novim putnicima. Valja također spomenuti kako je kompanija podnijela zahtjev za zaštitom od vjerovnika još u studenom 2020.

"Naša mreža kratkih linija uvijek je bila okosnica kompanije i činit će osnovu budućeg elastičnog poslovnog modela", rekao je izvršni direktor Jacob Schram, stoji u priopćenju.

Kompanija će se sada usredotočiti na poslovanje na kratkim i srednje dugim linijama, unutar europskog kontinenta. Podsjećamo, Norwegian je bio izrazito jako prisutan u ljeto 2018. i 2019. u Hrvatskoj te je prometovao prema gotovo svim hrvatskim zračnim lukama (izuzev Brača i Osijeka).

Kompanija je teško pogođena krizom COVID-19, no problemi su u kompaniji krenuli puno ranije, zbog prenaglog širenja na europskom i globalnom tržištu. Jedan od problema svakako je bila i zabrana prometovanja zrakoplova tipa B737 MAX kojima je Norwegian letio iz Velike Britanije i Irske prema SAD-u.

Ovaj niskotarifni prijevoznik sada planira opsluživati Nordijske i europske destinacije s oko 50 uskotrupnih zrakoplova ove godine, povećavajući broj na 70 do 2022. Kompanija aktivno traži investitore koji bi u kompaniju donijeli oko 590 milijuna USD.

Kompanija je pokrenula long-haul letove u svibnju 2013. godine, u početku iz Osla i Stockholma za New York, zrakoplovom tipa A340-300.
Nakon dolaska prvog zrakoplova 787-8 kasnije te godine, dodane su nove linije, iz Kopenhagena, a drugo odredište u SAD-u bila je zračna luka Fort Lauderdale.

U sljedećim godinama Norwegian je postao remetilački faktor u europskoj zrakoplovnoj industriji, dodajući veliki broj novih long-haul linija prema popularnim destinacijama kao što su Boston, Los Angeles, Newark i Oakland.

Tagovi: Norwegian Air Shuttle, Norwegfian, koronakriza, zračni prijevoz
PROČITAJ I OVO
EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
ISPORUKE
EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.
Dio stručnjaka protiv zabrane cjepiva Johnson&Johnsona
CJEPIVA
Dio stručnjaka protiv zabrane cjepiva Johnson&Johnsona
NEW YORK - Navodni problem s cjepivom protiv koronavirusa proizvođača Johnson & Johnson istovremeno je ozbiljan i rijedak, zbog čega je donositeljima odluka to poseban izazov.
Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu
ŽALBA
Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu
BRUXELLES - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair izgubila je u srijedu dva spora na Općem sudu EU-a koje je pokrenula zbog odobrene državne pomoći švedskom i finskom konkurentu.
Invej želi ceo Vital, po akciji ponudio 1.030 dinara
PONUDA
Invej želi ceo Vital, po akciji ponudio 1.030 dinara
VRBAS – Beogradski AD Invej želi da preuzme 30,9 procenata akcija i postane jedini vlasnik fabrike ulja i biljnih masti „Vital“ u Vrbasu, navodi se u ponudi za preuzimanje objavljenoj na Beogradskoj berzi.
Vlada CG raskida ugovor za Luku Budva
RASKID
Vlada CG raskida ugovor za Luku Budva
PODGORICA - Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uskoro će predložiti Vladi da stavi van snage zaključak od 10. aprila 2017. godine kojim je firmi Duklej marina, čiji je vlasnik američki biznismen Neil Emilfarb, omogućeno da nastave da koriste Luku Budva i nakon isteka ugovora, a sve dok država ne nađe koncesionara, piše Dan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE