GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi beogradski tramvaji koštaju više nego rimski

Novi beogradski tramvaji koštaju više nego rimski
TRAMVAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 13:16
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Cena nabavke tramvaja za koju je grad Beograd raspisao tender sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope, piše Beobuild.

"Kao relevantno poređenje može se uzeti ovogodišnja nabavka 40 tramvaja sličnih karakteristika u Rimu za 130 miliona evra", piše ovaj portal.

Grad Beograd raspisao je tender za nabavku 25 novih tramvaja za potrebe javnog gradskog prevoza.

Kako je prenosi Beobuild, raspisan tender za nabavku tramvaja novi je pokušaj da se realizuje dugo očekivana kupovina, pošto je prošle godine poništen prvi tender za dodatnih 20 novih tramvaja. U novoj dokumentaciji nabavka je povećana sa 20 na 25 vozila, gde potencijalni isporučioci imaju rok za podnošenje prijava do 7. maja 2024. godine, a procenjena vrednost ugovora iznosi 140 miliona evra. Glavni kriterijumi za ocenu najbolje ponude biće cena vozila i rokovi prve isporuke.

Poslednja velika nabavka novih tramvaja desila se još, kako piše ovaj portal, 2011. godine kada je nabavljeno 30 vozila španskog proizvođača CAF, čime je značajno unapređen komfor putnika na šinskom podsistemu. Jedan od glavnih preduslova većeg učešća tramvajskog saobraćaja u javnom prevozu je pored ostalog i nabavka novih voznih sredstava, tako da bi i veća nabavka odgovarala trenutnim potrebama. Ipak, ni 25 novih vozila svakako nije malo i može da pomogne daljem razvoju ovog vida transporta.

Specifičnost beogradskog tramvajskog sistema jeste uski metarski kolosek, što će biti najveći izazov za proizvođače jer ovaj tip koloseka nije široko rasprostranjen. Dužina tramvaja (bez spojnica) iznosi 29 – 32 metara, što odgovara petodelnim vozilima kakva su već nabavljana od španskog CAF-a. Najveća širina na najširem delu tramvaja mora biti u opsegu od 2,20 – 2,40 metara sa retrovizorima i žmigavacima, dok kapacitet vozila ne sme biti manji od ukupno 160 putnika, sa minimalnih 40 mesta za sedenje i 500 milimetara širine prolaza između sedišta.

„Možda najveću zabrinutost oko ovog tendera za sada izaziva cena nabavke koja sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope. Sa ukupnom cenom od 140 miliona evra dolazimo do računice od 5.5 miliona evra po vozilu, što se čini zaista preskupo“, navodi Beobuild.

Kao relevantno poređenje navodi se ovogodišnja nabavka 40 tramvaja sličnih karakteristika u Rimu za 130 miliona evra.

„Ostaje da vidimo koliku će ponudu Beograd dobiti, odnosno da li će konkurencija na tenderu pomoći da se cena dovede u prihvatljive okvire. Ključno će svakako biti koliko i koji proizvođači će se prijaviti na ovaj poziv, kako bi se mogle praviti dalje ocene pristiglih ponuda. Ukoliko ponude budu nosile isti broj poena, ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi duži garantni rok“, navodi portal.

Tagovi: tramvaji, beograd, rim
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE