GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi dnevni list u Srbiji bit će, zbog opstrukcija, tiskan u Hrvatskoj

Novi dnevni list u Srbiji bit će, zbog opstrukcija, tiskan u Hrvatskoj
MEDIJSKA SCENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2021 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbija će od srijede 30. lipnja dobiti još jedan dnevni list - "Nova", a kuriozitet je da će, zbog višemjesečnih opstrukcija na domaćem tržištu, taj list biti tiskan - u Hrvatskoj.

U aktualnim medijskim uvjetima, gdje vladajuća Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ima dominantan utjecaj nad većinom tiskanih i elektroničkih medija, poglavito onih s nacionalnim predznakom, uredništvo i vlasnici "Nove" pokušavali su naći tiskaru na teritoriju Srbije, ali im nije uspjelo.

"Novu" će pisati i uređivati novinari istoimenog portala nova.rs, koji je u vlasništvu United Media Digital d.o.o, sa sjedištem u Luxembourgu, kompanije koja je članica grupacije United Group.

United Group je od ožujka 2019. u većinskom vlasništvu BC partners, jedne od vodećih globalnih investicijskih tvrtki.

U vlasništvu United Group su i regionalne kabelske televizije N1 i Nova, a akvizicija te kompanije odnedavno je i beogradski liberalno-građanski list Danas.

Vučićeva SNS i vladajuće strukture United Group vide kao "tajkunsku" medijsku korporaciju koja podupire srbijansku oporbu i radi protiv državnih i nacionalnih interesa, premda je Skupština Srbije nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2020., uz iznimku manjinskih albanskih i bošnjačkih stranaka, pod skoro stopostotnom kontrolom Vučićevih naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera.

Takav omjer snaga približno vlada i u medijskoj sferi, gdje vladajuća koalicija ima pod kontrolom ili uživa nedvojbenu naklonost većinu tiskanih medija, poglavito tablioda - Kurir, Informer, Alo, Srpski telegraf, Objektiv, večernjaka Novosti, te konzervativne Politike, kao i pojedinih portala, a napose elektroničkih medija s nacionalnom frekvencijom.

Vladajuća koalicija u biti kontrolira i regulatorno tijelo za elektroničke medije (REM), a nekoliko izvanparlamentarnih oporbenih stranaka i njihovih vođa su pod stalnim udarom Vučiću naklonjenih medija.

Vladavina prava, stanje ljudskih prava i sloboda, poglavito slobode i situacije u medijima, jedna je od stalnih primjedbi službenog Bruxellesa i tijela Europske unije u izvješćima o napretku Srbije u procesu eurointegracija.

"Nije nas pokolebalo odbijanje praktično svih tiskara u Srbiji, koje su, mimo ekonomske logike, iskazale potpunu nezainteresiranost da tiskaju novi list, bez obzira na to što su sve do jedne imale i kapacitet i što im je za ovaj posao nuđeno i više od tržišne cijene", istaknuto je u priopćenju kojim se najavljuje list "Nova".

Glavni i odgovorni urednik Stojan Drčelić i direktor portala i lista Veselin Simonović ocjenjuju da je "strah od reakcije režima nadjačao tržišne razloge" u tiskarama.

"Borili smo se s odbijanjem i ignorancijom i ovaj list tiskamo u uvjetima nezabilježenim u novijoj povijesti srpskog novinarstva. Svejedno, ustrajali smo", poručili su Drčelić i Simonović.

Novine „Nova“ tiskat će se u Osijeku, odakle će biti distribuirane diljem Srbije, a po cijeni od oko 25 eurocenti izlazit će šest puta tjedno na 32 strane.

Držat ćemo se najviših novinarskih standarda, analizirati sve relevantne činjenice i ustupati prostor struci, znanosti i onim sudionicima javnog života koji promiču toleranciju, europske vrijednosti i koji Srbiju u budućnosti vide u redu uređenih, stabilnih demokracija, poručili su iz uprave lista, navodeći da će stranice biti "trajno otvorene za drugačije mišljenje", ali ne i za primitivizam i demagogiju, niti one koji od Srbije "prave ekonomsku i pravnu pustoš".

"Svi zajedno zaslužujemo bolju Srbiju", poruka je uprave novog lista čiji prvi broj je najavljen za 30. lipnja.

Tagovi: dnevni list Nova, United Group, Stojan Drčelić, Veselin Simonović, N1 televizija, Aleksandar Vučić, BC partners
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE