GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan

Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan
VLAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 15:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Novi elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz na području Rijeke, kojeg je proizveo Končar – Električna vozila, u petak je svečano pušten u promet, a prometovat će na liniji od Rijeke do Permana i od Rijeke do Ogulina.

Novi vlak postiže brzinu od 160 kilometara na sat, ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta, vozit će od Rijeke do Permana od ponedjeljka do petka, a tijekom vikenda između Rijeke i Ogulina.

Opremljen je rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a cijeli putnički prostor je pod videonadzorom. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu.

Očekuje se da će, uz unaprjeđenje kvalitete usluge, uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka rezultirati manjim operativnim troškovima i smanjenjem onečišćenja okoliša.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo što je nazočan isporuci prvoga od 33 nova vlaka koja je HŽ Putnički prijevoz ugovorio i čija bi isporuka trebala završiti do kraja 2023.

Svaki vlak vrijedan je oko 5,5 milijuna eura, a ukupna vrijednost nabavke svih 33 vlaka je oko 1,3 milijardu kuna. Iz EU sredstava se financira 21 vlak, a ostatak uz pomoć EUROFIMA-e i IBRD-a.

Butković je rekao da su pokrenute investicije u željezničku infrastrukturu, budući je autocestovna infrastruktura uglavnom izgrađena.

"Najveće zračne luke Zagreb, Dubrovnik i Split smo uglavnom obnovili i izgradili te slijedi snažno ulaganje u željezničku infrastrukturu, nove pruge i dionice, nabavku novih vlakova, kako bi taj sustav bio moderan i održiv, što u ovom trenutku nije," rekao je.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da linija od Rijeke do Permana postoji od 2018., a sufinanciraju je i lokalne vlasti, kako bi se potaknulo putovanje na toj liniji i smanjilo korištenje osobnih automobila.

Predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić kazao je da će HŽ Putničkom projevozu do 2023. biti isporučena 33 vlaka, od kojih će 17 biti za gradski i prigradski promet te 16 za regionalni promet.

Riječ je o domaćem proizvodu i ponosni smo na njega, naveo je i naglasio da se radi i na razvoju novih proizvoda, odnosno hibridnih, elektrobaterijskih i baterijskih vlakova, ekološki prihvatljivih, koja će povećati kvalitetu prijevoza.

Tagovi: Končar, Končar EI, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE