GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi modni hitovi zovu se Zoom košulja i Zoom pidžama

Novi modni hitovi zovu se Zoom košulja i Zoom pidžama
MODNI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 21:04
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
TOKYO - Zemlja izlazećeg sunca ne spava. Prilagođava se. Zbog takvog stava u Japanu su dizajnirali inovativnu odjelu prilagođenu pandemijskim poslovnim okolnostima.

Neka ruku podigne onaj tko nikada nije održao sastanak putem Zooma, odjeven u skladu s poslovnim bontonom, samo od pojasa prema gore ... Usuđujemo se reći da suknje, hlače na crtu, svilene čarape ili uglačane cipele usred kućnog okruženja tijekom karantene i rada od kuće nisu baš bili naša konstanta. Zar ne?

Pa, cijeli je svijet bačen u takvu novu stvarnost "polovičnog" poslovnog ruha. To su iskoristili u Japanu, gdje su u početku počeli proizvoditi nekakvu "pametnu" i jednokratnu gornju odjeću poslovne klase koja je davala izgled poslovne urednosti. Baš onoliko koliko je trebalo biti (čitajte: onoliko koliko je oko poslovnih partnera moglo dosegnuti putem video konferencija). To su bile "zoom košulje". Nisu to bile baš najelegantnije papirnate bluze i košulje, ali sada su ih zamijenile tzv "Zoom pidžame", stvorene kao rezultat spoznaje da će rad od kuće, a s tim i novi načini komunikacije, poslovnog ponašanja, odjevne kulture biti naša nova poslovna stvarnost i nakon pandemije.

Promijenjeni oblici poslovanja odražavaju se i u tekstilnoj industriji, koja doživljava drastičan pad prodaje poslovne odjeće i poslovne cipele. Za sada je gotovo 40% pala prodaja poslovne odjeće, dok prodaja trenirki, tenisica i slične kućne odjeće raste nevjerojatnom brzinom. Posljednjih mjeseci prodaja trenirki porasla je za više od 100 posto. (Izvor: digitaloft.co.uk)

A koji je poslovni „izlaz“ iz Japana, koji ne želi dopustiti da industrija propadne, već joj pokušava pomoći fokusirajući se na prilagođavanje novim okolnostima i istraživanje novih verzija poslovne odjeće?

U Japanu su smislili koncept i počeli proizvoditi tzv. “Pidžama haljine” koje je dizajnirao Taichi Ito. Napravljena je od iste mekane, tople i kože ugodne tkanine kao i pidžama, ali izgleda poput haljine, od kroja do gumba na rukavima.

Ito je zamišljao takvu odjeću dok je zumom promatrao njegovu suprugu dok je vodila poslovni sastanak.

"Jednog dana moja je supruga provela više od sat vremena sređujući se za video sastanak", rekao je za Guardian.

"Smatrao sam da je gubljenje vremena sređivati se za poslovni sastanak koji je trajao najviše 40 minuta dok je ostatak dana bila kod kuće i radila posao u kućnoj trenirci."

Tako se rodila ideja o "odjeći za ekran" ili "Zoom pidžami", koje imaju samo gornji dio prilagođen svečanoj haljini i izgledaju poput bijele krojene košulje s ovratnikom, dok je donji dio udoban i fleksibilan te mekan poput trenirke.

U stvaranju "Zoom odjeće" Taichi Ito vodio se ponajviše humorom, no očito je inovacija postigla svoju svrhu i veliki uspjeh u Japanu.

Štoviše, "Zoom košulja", hibrid između svečane bijele košulje i trenirke, također je postala trend u SAD-u, Kanadi, Španjolskoj i Indoneziji, gdje su japanske tekstilne inovacije vrlo dobro prihvaćene.

Fotografija: Guardian

Tagovi: Zoom košulja, Zoom pidžama, Zoom, novo normalno, video sastanci, Taichi Ito
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE