GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi otkazi u Rafineriji Rijeka

Novi otkazi u Rafineriji Rijeka
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2017 / 09:50
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - U riječkoj rafineriji padaju novi otkazi. Od 1. rujna devet je radnika proglašeno viškom, a slična sudbina, po svemu sudeći, očekuje još 11 radnika rafinerije 1. prosinca ove godine. Potvrđeno je to i iz uprave Ine.

– U Rafineriji nafte Rijeka planirano je donošenje odluke o promjeni organizacije rada budući da je temeljem provedenih detaljnih analiza poslovnih procesa u nekoliko organizacijskih jedinica utvrđena potreba za reorganizacijom i optimizacijom poslovnog procesa sukladno najboljim rafinerijskim praksama i industrijskim standardima. Nastavno na to, donesen je prijedlog odluke o promjeni organizacije rada u Rafineriji nafte Rijeka, što će rezultirati viškom od 11 radnika. S navedenim prijedlogom upoznali smo socijalne partnere, a nakon savjetovanja i socijalnog dijaloga donijet će se konačna odluka. Svi radnici upoznati su s detaljima o tome što će navedene promjene u organizaciji i načina rada obuhvaćati, a implementacija je planirana od 1. prosinca ove godine, odgovaraju na naš upit o novom valu otkaza iz uprave nacionalne naftne kompanije, uz napomenu kako sve navedeno neće utjecati na kvalitetu rada rafinerije.

Sindikalisti pak smatraju kako su novi otkazi izravna posljedica dugogodišnjeg odgađanja odluke o izgradnji koking postrojenja, što izravno ugrožava opstanak svih radnih mjesta u Rafineriji nafte Rijeka. Najveći Inin sindikat, SING, ističe povjerenik Ivica Perinić, već dulje vrijeme aktivno upozorava na činjenicu da se ne donose kvalitetne odluke koje garantiraju budućnost rafinerije i da se takvim odugovlačenjem zaostaje na tržištu, te je stoga Radničko vijeće odbilo dati suglasnost za planirane otkaze.

– Sada vidimo i konkretne posljedice za radnike. U Srbiji, u pančevačkoj rafineriji započela je gradnja postrojenja za obradu teskih ostataka, a mi još čekamo odluku o izgradnji tog postrojenja, iako je investicija spremna. Svima nam je jasno, kako je odluka za modernizaciju riječke rafinerije ovisna o politici koja u 15 godina nije kreirala ni odgovor ni rješenje za Inu, te posljedično i za Rafineriju nafte Rijeka.

U takvom okruženju SING je putem radničkog vijeća odbio dati suglasnost poslodavcu za poslovno uvjetovane otkaze za dvadeset radnika riječke rafinerije, jer su oni posljedica nedonošenja odluka koje bi riješile međuvlasničke odnose na visim razinama - MOL-a i Vlade RH – te ćemo se svim pravnim i raspoloživim sredstvima nastojati boriti za svakog radnika, za svako radno mjesto. Nepošteno je i nekorektno, da radnici plaćaju tuđu nesposobnost i budu kolateralna žrtva nesposobnosti i nemogućnosti suvlasnika da pronađu rješenje za Inu. Ponovno ističem, MOL je koristio i koristi sve načine da na Ini zarađuje, jer mu to omogućuje hrvatski suvlasnik u liku i djelu hrvatskih političara. I dok desetljeće i pol MOL na Ini ostvaruje bonus, Republika Hrvatska i radnici INA grupe i Rafinerije nafte Rijeka ostvaruju malus, rekao je Perinić.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, Ina, otpuštanja
PROČITAJ I OVO
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
POTEZI
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
ZAGREB - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kazala je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je odbila raspisati natječaj kad je shvatila da se na njega može javiti samo jedna tvrtka te je posao povjerila državnoj Financijskoj agenciji (Fina).
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE