GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi život Đure Đakovića, slijedi završna faza restrukturiranja

Novi život Đure Đakovića, slijedi završna faza restrukturiranja
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz / tportal
SLAVONSKI BROD - Vlada je nedavno Europskoj komisiji poslala plan restrukturiranja koji bi trebao osigurati dugoročnu održivost poslovanja Đure Đakovića. Riječ je o završnoj fazi restrukturiranja koja podrazumijeva otpis dugova, dokapitalizaciju i ulazak strateškog partnera.

Poslovanje posrnulog slavonskog industrijskog diva pod paskom Bruxellesa je od siječnja prošle godine, kada je Vlada toj tvrtki odobrila jamstvo za kredit od 300 milijuna kuna kod HBOR-a.

Europska komisija odobrila je jamstvo ocijenivši da je državna potpora potrebna kako bi se Đuri Đakoviću omogućio nastavak proizvodnje, dovršio posao iz već potpisanih ugovora i spriječilo otpuštanje radnika na strukturno ugroženom području, piše tportal.

Nekadašnji industrijski div iz Slavonskog Broda posljednjih nekoliko godina bori se za opstanak, a posebno teške okolnosti nastale su sredinom 2019., kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje.

U tom razdoblju Đuro Đaković se suočio s nepremostivim teškoćama. Uz postojeće probleme u segmentu industrijskih rješenja i vojnom programu, zbog strukturnih slabosti nerentabilna je postala proizvodnja vagona, a koja je donosila glavninu prihoda.

Nakon odobravanja državne potpore Hrvatska se, sukladno pravilima Europske komisije, obvezala u roku od šest mjeseci osigurati plan restrukturiranja, a koji je izradila konzultantska kuća Pricewaterhouse Coopers.

Plan sadrži niz koraka što obuhvaćaju strateško, operativno i financijsko restrukturiranje, čijom bi provedbom kompanija trebala dostići održivo poslovanje. Prvi rezultati restrukturiranja vidljivi su u izvješću za prvi ovogodišnji kvartal. Nakon dugog razdoblja gomilanja gubitaka kompanija je uspjela ostvariti pozitivno operativno poslovanje.

U prvom tromjesečju ostvarena je konsolidirana dobit u visini od devet milijuna i EBITDA od 19,7 milijuna kuna dok su ukupni konsolidirani prihodi dostigli 103,4 milijuna kuna, 80 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Nakon stabilizacije operativnog poslovanja restrukturiranje je ušlo u fazu financijske konsolidacije. Ključan korak u toj završnoj fazi čine dokapitalizacija i ulazak strateškog partnera u kompaniju. Uprava je početkom godine za potencijalnog strateškog partnera odabrala češku tvrtku DD Acquisition te je ona sredinom 2020. postala najveći pojedinačni dioničar kupnjom 18,9-postotnog udjela u vlasništvu od Nenada Bakića.

Trenutno u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, a uz spomenutu tvrtku DD Acquisition, udio od 8,7 posto drži češka tvrtka ST Probin, koja je krajem prošle godine kupila dionice od Ivana Božidara Ivanovića.

Krajem lipnja Vlada je odobrila plan restrukturiranja usuglašen sa strateškim partnerom i poslala ga Europskoj komisiji na odobrenje. Sukladno Smjernicama Europske komisije za nefinancijske poduzetnike u teškoćama, država i strateški partner trebali bi ravnopravno snositi troškove restrukturiranja.

Kao i u dosadašnjim primjerima spašavanja posrnulih državnih kompanija poput Petrokemije i brodogradilišta 3. maj, može se očekivati da će u slučaju Đure Đakovića Vlada svoj teret podnijeti otpisom dugova dok će strateški partner donijeti svježi kapital. U igri je i prodaja dijela imovine i vlasništva u povezanim društvima.

Prema zadnjem financijskom izvješću, slavonskobrodska kompanija ima negativan radni kapital u visini od 200 milijuna kuna, a ukupne obveze iznose 675 milijuna kuna.

Sudeći po trenutnim financijskim pokazateljima, za pokrivanje prenesenih gubitaka i osiguranje financijske stabilnosti bit će potrebno osigurati najmanje 400 milijuna kuna. Nije poznato hoće li u dokapitalizaciji sudjelovati samo Vlada i odabrani strateški partner ili će priliku dobiti i drugi potencijalni ulagači.

Konačni uvjeti za financijsko restrukturiranje i vlasničko preslagivanje bit će poznati nakon dobivanja zelenog svjetla iz Bruxellesa i sazivanja Glavne skupštine.

Tagovi: Đuro Đaković, Pricewaterhouse Coopers, Europska komisija, Acquisition Holding, DD Acquisition
PROČITAJ I OVO
Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
2G
Falkensteiner uvodi 2G model za sve zaposlenike
BEČ – Kao austrijska tvrtka, slijedeći odluku Austrijske savezne vlade, od 1. veljače 2022. Falkensteiner uvodi u sve svoje hotele, u svim zemljama u kojima posluje, model 2G za zaposlenike. To znači da će svi zaposlenici, njih 2.500, morati biti cijepljeni ili imati dokaz o preboljenju koronavirusa. Na nove zaposlenike primjenjivat će se 1G pravilo – svi novi zaposlenici moraju biti cijepljeni.
Ryanair pokreće devet novih linija iz Zagreba
LINIJE
Ryanair pokreće devet novih linija iz Zagreba
ZAGREB - Irski avio prijevoznik Ryanair ovog tjedna u Zagreb bazira svoj treći zrakoplov tipa A320 (iz flote Laude) i pokreće dodatnih devet linija,
Šef Moderne: Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikrona
CJEPIVA
Šef Moderne: Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikrona
ZAGREB - Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.
Preuzimanje Alpine: Šest kandidata ušlo u drugi krug
KANDIDATI
Preuzimanje Alpine: Šest kandidata ušlo u drugi krug
LJUBLJANA - Od desetak kandidata za preuzimanje slovenskog proizvođača obuće Alpina, šest se kvalificiralo za nastavak procesa prodaje.
Umro Virgil Abloh, direktor kolekcija za muškarce kuće Louis Vuitton
IN MEMORIAM
Umro Virgil Abloh, direktor kolekcija za muškarce kuće Louis Vuitton
PARIZ - Amerikanac Virgil Abloh, stilist i umjetnički direktor kolekcija za muškarce i modne kuće Louis Vuitton i prvi veliki crni dizajner, umro je u nedjelju od raka u 42. godini, objavila je kuća LVMH, Vuittonova matična tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE