GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856

Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 09:15
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Nakon puno peripetija i otezanja, jučer je konačno objavljen javni poziv investicijskoj javnosti za iskaz interesa za kupnju 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856, po početnoj cijeni od 27,65 milijuna eura.

U tekstu poziva, koji smo pronašli na web-stranicama www.sudacka-mreza.hr i www. uljanik.hr, međutim, objavljena su samo pravila igre za prvu fazu prodaje koja se tiče samo postupka dubinskog snimanja brodogradilišta dok je sve ostalo – visjeti u zraku. Drugim riječima, potencijalni ulagači u ovom trenutku ne barataju službenim orijentirom u kojem bi to roku, nakon odrađenog procesa due diligencea, bili pozvani da na stol stave i obvezujuću ponudu. Prema onom što je jučer službeno objavljeno, stoji tek načelna odrednica da će svi investitori koji u roku dostave pisma namjere biti pozvani pisanim putem i na podnošenje obvezujućih ponuda. Znači li to da se u ovom prvom krugu prodaje pulskog škvera zapravo ni ne očekuje da bi se netko od potencijalnih kupaca mogao javiti, s obzirom na visinu početne cijene, ili je u pitanju nešto drugo?

Ući u postupak prodaje novog Uljanika bez transparentno i javno objavljenih pravila igre, kako prve, tako i druge faze tendera može se pokazati destimulirajuće za potencijalne investitore, a to nikako ne ide u prilog Uljanik brodogradilištu u stečaju kao prodavatelju, odnosno njegovim vjerovnicima, naročito bivšim radnicima, a potom i svima ostalima koji očekuju uspješnu prodaju i postizanje čim bolje cijene jer se iz toga namiruju njihova potraživanja.

Podsjetit ćemo na to da se na skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju do u tančine definiralo uvjete i način prodaje većinskog udjela u novom Uljaniku. Pa su tako pripisani i kriteriji kojima će morati udovoljavati ponuđači koji budu ozbiljno zagrizli za kupnju pulskog brodogradilišta – od toga da će morati dostaviti dokaz da posluju najmanje tri godine, da u zadnje dvije godine nisu u postupku predstečajne ili stečajne nagodbe, kao i da nemaju dugovanja s osnova poreza i drugih javnih davanja.

Pravilima javnog natječaja utvrđeno je i da će obvezujuću ponudu morati potkrijepiti dokazom o svojoj solventnosti (BONPLUS), a morat će priložiti i vjerodostojnu ispravu banke da raspolažu sredstvima za kupnju Uljanika 1856. U konačnici, sastavni dio ponude mora biti i ponudbeno jamstvo u visini u iznosu od 5 posto od ponuđene cijene, ali ne manje od 1.327.228 eura. Kompletiranje obvezujuće ponude kod bilo koje poslovne akvizicije proces je koji iziskuje i vrijeme i dodatne napore, a u slučaju Uljanika 1856 u ovom trenutku nije službeno poznato koliko je predviđeno da će ta druga faza tendera trajati.

Zna se samo da je rok za podnošenje pisama namjere 9. veljače. U ovoj se fazi od potencijalnih kupaca ne traži ništa, osim najosnovnije identifikacije i uplaćene naknade za postupak due diligencea u iznosu od 1.327 eura. Sam postupak due diligencea, prema onom što je jučer objavljeno, trajat će gotovo puna tri tjedna, od 10. veljače do 2. ožujka. I to je sve s čime su potencijalni investitori u Hrvatskoj i inozemstvu u ovom trenutku službeno upoznati. Za to što će se od njih tražiti u drugom koraku, moraju si dati truda, pa pomno pretraživati e-oglasnu ploču Trgovačkog suda u Pazinu. I pritom gatati hoće li se rok za podnošenje obvezujućih ponuda skratiti na svega tjedan do deset dana, prema naputcima zadnje Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je stečajnom upravitelju Lorisu Raku sugerirano da rokove u ovom, prvom pokušaju prodaje novog Uljanika izmijeni i prilagodi tome da cjelokupni proces bude završen do sredine ožujka.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Centar za restrukturiranje i prodaju, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
CERTIFIKAT
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
VARAŽDIN - Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE