GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856

Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 09:15
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Nakon puno peripetija i otezanja, jučer je konačno objavljen javni poziv investicijskoj javnosti za iskaz interesa za kupnju 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856, po početnoj cijeni od 27,65 milijuna eura.

U tekstu poziva, koji smo pronašli na web-stranicama www.sudacka-mreza.hr i www. uljanik.hr, međutim, objavljena su samo pravila igre za prvu fazu prodaje koja se tiče samo postupka dubinskog snimanja brodogradilišta dok je sve ostalo – visjeti u zraku. Drugim riječima, potencijalni ulagači u ovom trenutku ne barataju službenim orijentirom u kojem bi to roku, nakon odrađenog procesa due diligencea, bili pozvani da na stol stave i obvezujuću ponudu. Prema onom što je jučer službeno objavljeno, stoji tek načelna odrednica da će svi investitori koji u roku dostave pisma namjere biti pozvani pisanim putem i na podnošenje obvezujućih ponuda. Znači li to da se u ovom prvom krugu prodaje pulskog škvera zapravo ni ne očekuje da bi se netko od potencijalnih kupaca mogao javiti, s obzirom na visinu početne cijene, ili je u pitanju nešto drugo?

Ući u postupak prodaje novog Uljanika bez transparentno i javno objavljenih pravila igre, kako prve, tako i druge faze tendera može se pokazati destimulirajuće za potencijalne investitore, a to nikako ne ide u prilog Uljanik brodogradilištu u stečaju kao prodavatelju, odnosno njegovim vjerovnicima, naročito bivšim radnicima, a potom i svima ostalima koji očekuju uspješnu prodaju i postizanje čim bolje cijene jer se iz toga namiruju njihova potraživanja.

Podsjetit ćemo na to da se na skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju do u tančine definiralo uvjete i način prodaje većinskog udjela u novom Uljaniku. Pa su tako pripisani i kriteriji kojima će morati udovoljavati ponuđači koji budu ozbiljno zagrizli za kupnju pulskog brodogradilišta – od toga da će morati dostaviti dokaz da posluju najmanje tri godine, da u zadnje dvije godine nisu u postupku predstečajne ili stečajne nagodbe, kao i da nemaju dugovanja s osnova poreza i drugih javnih davanja.

Pravilima javnog natječaja utvrđeno je i da će obvezujuću ponudu morati potkrijepiti dokazom o svojoj solventnosti (BONPLUS), a morat će priložiti i vjerodostojnu ispravu banke da raspolažu sredstvima za kupnju Uljanika 1856. U konačnici, sastavni dio ponude mora biti i ponudbeno jamstvo u visini u iznosu od 5 posto od ponuđene cijene, ali ne manje od 1.327.228 eura. Kompletiranje obvezujuće ponude kod bilo koje poslovne akvizicije proces je koji iziskuje i vrijeme i dodatne napore, a u slučaju Uljanika 1856 u ovom trenutku nije službeno poznato koliko je predviđeno da će ta druga faza tendera trajati.

Zna se samo da je rok za podnošenje pisama namjere 9. veljače. U ovoj se fazi od potencijalnih kupaca ne traži ništa, osim najosnovnije identifikacije i uplaćene naknade za postupak due diligencea u iznosu od 1.327 eura. Sam postupak due diligencea, prema onom što je jučer objavljeno, trajat će gotovo puna tri tjedna, od 10. veljače do 2. ožujka. I to je sve s čime su potencijalni investitori u Hrvatskoj i inozemstvu u ovom trenutku službeno upoznati. Za to što će se od njih tražiti u drugom koraku, moraju si dati truda, pa pomno pretraživati e-oglasnu ploču Trgovačkog suda u Pazinu. I pritom gatati hoće li se rok za podnošenje obvezujućih ponuda skratiti na svega tjedan do deset dana, prema naputcima zadnje Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je stečajnom upravitelju Lorisu Raku sugerirano da rokove u ovom, prvom pokušaju prodaje novog Uljanika izmijeni i prilagodi tome da cjelokupni proces bude završen do sredine ožujka.

Tagovi: Uljanik, Uljanik brodogradnja 1856, Centar za restrukturiranje i prodaju, Loris Rak
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE