GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obrazovanje i cjeloživotno učenje osnova su budućnosti odnosa s javnošću

Obrazovanje i cjeloživotno učenje osnova su budućnosti odnosa s javnošću
PR KONFERENCIJA PROACTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 13:00
Autor: SEEbiz
JAHORINA - Potrebna je hitna promjena paradigme odnosa s javnošću zasnovana na činjenici da komunikatori snose veliki dio odgovornosti za populizam u političkoj komunikaciji, ali i s obzirom na to da su se okolnosti, u kontekstu odnosa s medijima, dramatično promijenile o čemu govori podatak kako na jednog novinara dolazi sedam PR praktičara.

Uloga i odgovornost PR prakse u budućnosti je pokretanje i utjecanje na promjene, ali i djelovanje prema društvenim promjenama. Stoga su teme obrazovanja komunikacijskih profesionalaca usklađeno s digitalnom transformacijom, brandiranje poslodavaca, odgovornost profesije za populizam i estradizam u političkoj komunikaciji, suradnja s medijima - tradicionalnim i novim, posjedovanje medija i brojne druge bile su u fokusu Regionalne konferencije za odnose s javnošću PROACTIVE 2022, održane na Jahorini od 27. do 28. maja 2022.

„Intenzitet kriznih situacija s kojima se danas suočavamo nadilazi sva dosadašnja iskustva PR praktičara. U novim okolnostima, države, institucije, korporacije i robne marke sve teže uspijevaju očuvati reputaciju i kvalitetnu komunikaciju. Misija podizanja etičkih i profesionalnih standarda važnija je nego ikada prije. PROACTIVE 2022 je u tri dana okupio najeminentnije komunikacijske i biznis stručnjake i stručnjakinje iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kako bi analizirali probleme i utjecaj dramatičnih promjena u komunikacijskoj industriji i pomogli u definiranju novih komunikacijskih paradigmi strateškog komuniciranja“, rekla je Ksenija Renko, programska direktorica Regionalne konferencije za odnose s javnošću PROACTIVE 2022.

„Podjednako je važno raditi stvari dobro ili raditi dobre stvari. Zato najstarija regionalna edukativna konferencija PROACTIVE nastavlja okupljanje uglednih komunikacijskih stručnjaka iz cijele regije. Naša je odgovornost vratiti ugled profesiji koju radimo i volimo“, poručili su članice i članovi PROACTIVE Cluba.

Živimo u post-literarnom društvu u kojem ne postoje autoriteti i utjecaj znanosti je sve manji. Hiperglobalizacija, hiperkompleksnost, hipermodernost, hipernarcizam, hiperdemokracija, hiperpotrošnja kreirali su hiper-sve društvo u kom svi sve znanje traže na internetu“, rekao je prof.dr.sc. Dejan Verčić.

”Politika nam je drombuljasta, a društvena stvarnost počiva na konzumerizmu, populizmu, hiperglobalizmu i drugim -izmima”, rekao je prof. Voja Žanetić u svom predavanju ”Politika je komunikacija i što ono još?”

”PR profesionalci moraju preuzeti svoju ulogu i odgovornost u brandiranju poslodavaca, jer ono počiva na kvalitetnoj internoj komunikaciji”, poručila je prof.dr.sc. Ana Tkalec Verčić kroz svoje predavanje ”Interna komunikacija i employer branding: sve znamo, a ništa ne znamo”.
”Većinu poslova će u budućnosti brže, bolje i lakše raditi roboti ali poslovi za koje su potrebni kreativnost i kritičko razmišljanje su oni koje roboti nikada neće moći zamijeniti”, rekla je dr.sc. Dragana Đermanović u svom predavanju ”Od PR-a do sveobuhvatnog korporativnog razvoja”.

Sudionici konferencije iz cijele regije raspravljali su o aktualnim temama, i to ne samo za komunikacijsku profesiju, nego i za cijelo društvo te je zaključeno da odnosi s javnošću moraju poboljšati svoju reputaciju i povratiti autoritet kako bi se mogli uspješno baviti svojim obavezama prepoznavanja društvenih problema, i pokretanja procesa društvene promjene na bolje

Danas imamo sedam PR profesionalaca na jednu osobu u tradicionalnim medijima, pokazuju podaci. Suradnja s tradicionalnim medijima mora biti unaprijeđena tako da bude u korist svih, i mora uključiti nove medijske forme i ljude, poput influencera, a medije moramo ponovo pridobiti kao partnere, posebno u kontekstu javnog zagovaranja.

Ekonomija pažnje u vremenu hiperprodukcije sadržaja inzistira da se više nego ikad bavimo time kako sadržaje koji su važni za naše organizacije i nas kao pojedince učinimo vidljivijim, razumljivijim i kvalitetnijim, ali prije svega smislenijim, odnosno sve što radimo svrsishodnijim.
PR profesionalci moraju koristiti Fact checking kao alat i zagovarati njegovo uvođenje u obrazovni sustav kroz predmete medijske, digitalne i znanstvene pismenosti.
PR je postao dio problema, rečeno je na panel raspravi regionalnih stručnjaka o populizmu u političkoj komunikaciji. Alternative koje se protive trenutnoj vlasti su lošije, jer se temelje upravo na populizmu i demagogiji, a jedan od problema je što je većina političara ”analogna” dok imamo nove ”digitalne” generacije birača.

Tagovi: PR konferencija proactive, Ksenija Renko, Voja Žanetić, Dejan Verčič, Ana Tkalec Verčič, odnosi s javnošću
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE