GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obustavljena proizvodnja u Brodosplitu

Obustavljena proizvodnja u Brodosplitu
ŠKVER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za veljaču, ožujak i travanj i od 1. srpnja poslani su na čekanje do 1. rujna, doznaje Hina iz Brodosplita.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić podsjeća da je škver već duže od 150 dana "u izvanrednoj situaciji" i kaže da na to nije mogao utjecati jer je uzrokovano višom silom.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji zaustavljeni su kreditni plasmani s ruskom VTB bankom i blokirano je financiranje projekata, pa je tvrtka, da bi zaštitila Brodosplit i sačuvala brodograđevnu djelatnost, po Jurišićevim riječima bila prisiljena zatražiti otvaranje predstečajnih postupaka za DIV grupu i Brodosplit, što je i odobreno.

"Nakon proglašenja predstečaja možemo raditi samo na projektima za koje imamo osigurano financiranje. Sukladno tome, nastavljamo s razvojem Zero emission putničkog jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova, turističke podmornice i besposadnog broda, kao i CEKOM i IR razvojno-istraživačkih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, gdje za IR projekte iz nepoznatih razloga već dva mjeseca nismo primili uplate, pa se nadamo skorom rješenju", kazao je Jurišić.

U Brodosplitu po njegovim riječima trenutačno radi 150 radnika, a koliko će ih trebati ubuduće znat će kad se završi predstečajni postupak. Podsjeća da je ročište na trgovačkom sudu zakazano za rujan kada sud treba donijeti odluku o tražbinama, a Brodosplit će dostaviti plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku.

"Ne možemo si dozvoliti nastavak gradnje projekata tako da ne možemo izvršiti svoje obveze prema radnicima i kooperantima. Nastavak izgradnje obalno-ophodnih brodova sami financiramo i uložili smo znatno više nego je ugovoreno, vjerujući najavama naručitelja da će regulirati korekcije u cijeni koje su se zbog pandemije covida dogodile na svjetskom tržištu. Cijene po kojima ih gradimo su iz 2014., a nalog za nastavak izgradnje brodova u seriji smo dobili tek u veljači 2020. godine kada smo jasno dali do znanja da treba postupiti po zakonu i regulirati tržišne promjene", ističe Jurišić.

Kaže da je takav i zaključak vlade iz rujna 2021. godine, te tu razliku u cijeni nema tko drugi pokriti nego naručitelj. Nastavlja da i odluka vlade od 21. lipnja ove godine, daje naputak za korekciju cijena radi ublažavanja posljedica globalnog poremećaja na tržištima.

"Gotovo je nevjerojatno da je Ministarstvo financija platilo 32 milijuna eura VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju N485-polarnog kruzera , a nije nam odobrilo deset milijuna eura da se taj brod završi i da se jamstvo uopće ne naplati", kaže Jurišić.

Dodaje da je Brodosplit obavio sve naručene radove za stonski most i vijadukt Prapratno na trasi pristupne ceste za pelješki most, ali ih još nije naplatio.

"Unatoč svim nedaćama, radnicima poručujemo da Brodosplit sigurno opstaje i da nastavljamo s gradnjom putničkih brodova, gdje smo se pozicionirali zadnjih godina", zaključio je Jurišić.

Brodosplit je osnovan daleke 1931. godine, djelatnost im je brodogradnja, strojogradnja i metalna industrija. Vlasnik tog najvećeg hrvatskog škvera, koji se nalazi na 560 tisuća četvornih metara, je DIV grupa. Od svibnja ove godine su u predstečaju u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna. Svojevremeno su imali 1548 zaposlenih, a predsjednik uprave je Tomislav Debeljak.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE