GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman rast gubitka Barske plovidbe

Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 16:10
Autor: SEEbiz / Vijesti
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.

Akumulirani gubitak kompanije na kraju juna, kako je navedeno u polugodišnjem izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, iznosio je 14,7 miliona eura, dok je vrijednost kapitala bila negativna i iznosila minus 4,2 miliona eura. Za toliko je ukupni gubitak veći od vrijednosti kapitala.

Sam poslovni rezultat bio je gubitak od 319 hiljada eura, ali su dominantno na konačan rezultat uticali rashodi po osnovu “kamata, kursnih razlika i drugih efekata ugovorene zaštite po osnovu odnosa sa nepovezanim licima” od 1,7 miliona eura, dok su prihodi po istoj stavci bili 438 hiljada eura.

Ova kompanije ima i kreditne obaveze za kupovinu dva broda od 31,6 miliona eura za koje je država dala garanciju i čije rate djelimično ili u potpunosti vraća već tri godine.

Država u ovoj firmi ima 51,4 odsto akcija, dok ostalo pripada manjinskim akcionarima.

Kako je ranije saopšteno iz resornog Ministarstva kapitalnih investicija, problem u poslovanju ove kompanije čine dva loša ugovora iz prethodnog perioda. To su ugovori o kupovini dva broda bez studije isplativosti i bez saglasnosti Skupštine akcionara, a drugi je ugovor o davanju u najam ta dva broda londonskoj kompaniji sa turskim kapitalom “Sea pioneer”.

Ministar Bojanić je prije nekoliko dana kazao da u dogovoru sa malim akcionarima pokušavaju da pronađu način kako bi raskinuli ugovor o najmu, jer sada proizvodi dnevni gubitak od oko 30 hiljada dolara. Najveću štetu trpe manjinski akcionari koji nisu uticali na ove loše odluke bivše uprave i Vlade.

Tagovi: Barska plovidba
PROČITAJ I OVO
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE