GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opća svađa u Zračnoj luci Pula

Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 13:41
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Zvonimir Lokmer, predsjednik Nezavisnog sindikata Zračne luke Pula, poslao je danas dopis u kojem se obrušio na kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

Čini se, prema njegovim riječima, da puno poznatiji veliki krovni sindikat želi potkresati krila malom nezavisnom sindikatu.

"Za početak ću vam reći da je Nezavisni sindikat Zračne luke Pula nastao zbog velikog nezadovoljstva radnika. I to ne zbog nezadovoljstva poslom ili upravom, ne, ne, nastao je zbog nezadovoljstva radom Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije! A i dan danas kolege iz SIKD-a glume da žele surađivati, ali nažalost samo žele biti glavni, i od nastanka Nezavisnog sindikata na sve moguće načine nas nastoje izbaciti i onemogućiti nam da sudjelujemo u radu", kaže Lokmer.

Podsjetimo, SIKD je prije nekoliko dana izvijestio da je u Zračnoj luci Pula pokrenuo proces mirenja zbog odbijanja poslodavca da nastavi pregovore, odnosno zbog otkaza kolektivnog ugovora. Kako su dodali, mirenje nije uspjelo, ali su "neke stvari postale jasnije". Potom su dodali i da je "indikativno da je poslodavac htio minirati mirenje jer nije prisutan treći potpisnik kolektivnog ugovora, odnosno, kako ga oni nazivaju, "kućni" sindikat.

Lokmer iz tog "kućnog" sindikata sada piše da je inicijativu za kolektivno pregovaranje i smanjenje materijalnih prava poslodavac pokrenuo 5. lipnja 2020. temeljem odredbe u kolektivnom ugovoru da se to mora napraviti ukoliko promet bude manji od 500.000 putnika.

"Na naš odgovor poslodavcu da ne možemo točno znati koliko će se morati smanjivati osnovica i materijalna prava radnika prije nego što završi sezona, plaće i prava radnika su cijelo vrijeme ostali isti, čak i s današnjim danom. Točno je da je prihvaćeno 15 postotno smanjenje osnovice za razdoblje od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2021.", piše Lokmer i dodaje da je pad prometa ove godine 90 posto.

U opširnom dopisu Lokmer objašnjava i da je točno da je spor nastao zbog inzistiranja SIKD-a da se zaštite plaće najugroženijih radnika, unatoč tome što je prezentirano i izračunato da niti jedan radnik neće imati neto plaću manju od 4.000 kuna.

"Nažalost, mislim da je direktorica prekinula važeći kolektivni ugovor zbog ponašanja SIKD-a i nepridržavanja dogovorenih rokova, ne odgovaranja i odugovlačenja, a ne iz razloga što nije bilo vremena za traženje rješenja. Tijekom listopada kad je trajalo ovo intenzivno rješavanje problema, kolege iz SIKD-a su očigledno stvorili više problema nego što su ponudili rješenja i zbog toga se nalazimo u situaciji u kojoj jesmo. No to me sve ne čudi, jer koliko možemo čitati u novinama, i u drugim poduzećima gdje oni djeluju postoje isti problemi i ne naziru se rješenja. To je mogući razlog zašto im nitko iz općina, ministarstva i županije ne odgovara", kaže Lokmer.

"Svi mi u Nezavisnom sindikatu Zračne luke Pula smo i radnici Zračne luke i ne radimo za plaću od članarina, nego se borimo za sebe i svoje bolje sutra, i možda jesmo mali sindikat, ali ovim putem ih upozoravamo da nećemo dozvoliti da od Zračne Luke Pula stvore novi Uljanik. Situacija je takva da se ne zna kakva će biti sljedeća godina, i ako bude kao i ova ili lošija, onda je vrlo lako da Zračna luka završi u stečaju jer novca za plaće i poslovanje jednostavno neće biti. A kad dođe stečajni upravitelj, mislite li da onda neće biti dijeljenja otkaza", napisao je između ostaloga Lokmer.

Tagovi: Zračna luka Pula, Zvonimir Lokmer, koronakriza, Nina Vojnić Žagar, Albawings, albanski radnici,
PROČITAJ I OVO
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE