GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak maloprodaje u EU, i Hrvatska prati trend

Oporavak maloprodaje u EU, i Hrvatska prati trend
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2020 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u studenome, nakon pada u prethodnom mjesecu, a znatno bolji rezultat bilježila je i Hrvatska, pokazalo je utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a porastao je u studenom za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjen za 0,2 posto.

U eurozoni promet je porastao jedan posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog pada u listopadu, izvijestio je europski statistički ured.
U EU i u eurozoni najveći je rast zabilježen u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,9 odnosno 1,4 posto. Pala je samo prodaja na benzinskim stanicama, za 0,8 posto u EU te za jedan posto u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast ukupnog obujma prometa u maloprodaji zabilježila Poljska, za 3,3 posto. Slijede Belgija s 2,7 posto i Latvija s 2,6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome porastao 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 0,1 posto.
Najveći pad prometa bilježile su Velika Britanija, za 1,7 posto, Irska, za 0,9 posto, i Finska, za 0,5 posto.
Slabiji rast na godišnjoj razini u EUNa godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji EU-a porastao je u studenom 1,9 posto, nakon revidiranog 2,1-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je porastao za 2,2 posto, nakon također revidiranog 1,7-postotnog povećanja u listopadu.
Najviše je i na godišnjoj razini u studenome porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 2,5 posto u EU, te za 3,1 posto u eurozoni. U listopadu EU je u toj kategoriji proizvoda bilježila 3,1-postotno povećanje prometa a eurozona za 2,6 posto.

Na oba je područja u studenome na godišnjoj razini pala samo prodaja motornih goriva, za 0,9 posto u EU, te za 1,4 posto u eurozoni.
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast prometa u maloprodaji bilježila je u studenome Mađarska, za 7,3 posto. Slijede Rumunjska sa 6,5 posto, te Poljska, s 5,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u studenome na godišnjoj razini porastao 3,9 posto, nakon 2,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.
Najveći pad prometa bilježile su Slovačka, za četiri posto, Slovenija, za dva posto, te Velika Britanija, za jedan posto.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE