GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optima Telekom: Oštar pad neto dobiti u 2020.

Optima Telekom: Oštar pad neto dobiti u 2020.
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 21:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Optima Telekom izvijestio je da je u 2020. ostvario 456,18 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 14 posto manje nego godinu ranije.

Neto dobit iznosila je 1,66 milijuna kuna, što je 7,5 puta manje nego u 2019. godini, kada je dobit iznosila 12,5 milijuna kuna.

Optima Telekom Grupa u 2020. u odnosu na 2019. godinu bilježi pad EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova od 3,4% što je primarno rezultat većih negativnih utjecaja MSFI 15 i nižeg ostvarenja kapitalizacije vlastitih troškova rada, dok istodobno bilježi rast EBITDA marže od 3,1 postotna poena, pa ista iznosi 28,0%. U istom periodu bilježi se smanjenje prihoda za 14,0% u odnosu na 2019. godinu, većim dijelom zbog smanjenja obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2020. godini iznosila su 86,1 milijuna HRK.

U rezidencijalnom segmentu poslovanja u 2020. godini najveći naglasak su stavili na očuvanje korisničke baze i rast njezine vrijednosti.

Odljev korisnika u 2020. u odnosu na 2019. godinu je značajno smanjen, ali je unatoč tome ukupan broj korisnika usluga (IPTV, Internet, JGU) na godišnjoj razini manji za 4,3%. što je rezultiralo smanjenjem prihoda od telekomunikacija za 5,4% u rezidencijalnom segmentu. Smanjenje korisničke baze usluga (IPTV, Internet, JGU) u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu odnosi se na segment javne govorne usluge i interneta što je velikim dijelom uzrokovano nastavkom trenda supstitucije uslugama baziranim na mobilnoj tehnologiji te je djelomično kompenzirano rastom korisnika u IPTV segmentu usluga.

U poslovnom segmentu 2020. godina obilježena je aktivnostima vezanim za prodaju telekomunikacijskih usluga kod korisnika u sklopu cjelokupnih ICT projekata, obnovom ugovornih odnosa s postojećim korisnicima, te realizacijom ICT projekata koji se dijelom financiraju iz bespovratnih EU sredstava. U poslovnom segmentu u 2020. godini ukupni prihodi od ICT i telekomunikacijskih usluga zajedno bilježe rast od 6,4%.

Na godišnjoj razini od prodaje ICT rješenja i usluga ostvaren je prihod od 19,4 milijuna HRK što predstavlja rast od 64,6% u odnosu na 2019. godinu, dok su prihodi od telekomunikacijskih usluga u poslovnom segmentu u istom periodu smanjeni za 1,2% kao posljedica manjeg broja korisnika usluga u segmentu javne govorne usluge, interneta i IPTV-a.

U 2020. godini ukupni prihodi od veleprodaje su 54,1% manji u odnosu na prethodnu godinu. Najveći razlog smanjenja prihoda od veleprodaje je smanjenje obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga.

Tagovi: Optima Telekom, poslovni rezultati, roaming, internet, fiksna telefonija
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE