GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguravajuća društva: Bruto premija u godini smanjena 0,9%

Osiguravajuća društva: Bruto premija u godini smanjena 0,9%
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osiguravajuća društva su krajem studenoga imala ukupnu zaračunatu bruto premiju od 9,6 milijardi kuna, što je 0,92 posto manje nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 4,53 posto, na 7,2 milijarde kuna, dok je zaračunata premija u životnim osiguranjima pala za 14,36 posto, na 2,39 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima i nadalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom 2,39 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od 12,3 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 2,28 milijardi kuna ili 12,57 posto više nego u istom razdoblju lani.

U prvih jedanaest mjeseci sklopljeno je 2.231.982 polica odnosno 51.700 polica ili 2,37 posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.020,31 kunu, što je na godišnjoj razini rast od 9,96, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio pripada klasičnom životnom osiguranju s premijom u iznosu od 1,99 milijardi kuna, ili 12,3 posto manjom u odnosu na studeni 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila više od 270 milijuna kuna, što je pad za 30,3 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO) - 26,53 posto. Zaračunata bruto premija CO-a je na godišnjoj razini pala za 0,51 posto, na 2,5 milijardi kuna.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 12,39 posto i uz porast zaračunate bruto premije za 5,4 posto, na 1,19 milijardi kuna.

Na trećem mjestu je Allianz, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 17,1 posto, na 1,05 milijardi kuna, uz tržišni udio od 10,94 posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, Croatia osiguranje, Adriatic osiguranje, Generali osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE