GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguravajuća društva: Bruto premija u godini smanjena 0,9%

Osiguravajuća društva: Bruto premija u godini smanjena 0,9%
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osiguravajuća društva su krajem studenoga imala ukupnu zaračunatu bruto premiju od 9,6 milijardi kuna, što je 0,92 posto manje nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 4,53 posto, na 7,2 milijarde kuna, dok je zaračunata premija u životnim osiguranjima pala za 14,36 posto, na 2,39 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima i nadalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom 2,39 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od 12,3 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 2,28 milijardi kuna ili 12,57 posto više nego u istom razdoblju lani.

U prvih jedanaest mjeseci sklopljeno je 2.231.982 polica odnosno 51.700 polica ili 2,37 posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.020,31 kunu, što je na godišnjoj razini rast od 9,96, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio pripada klasičnom životnom osiguranju s premijom u iznosu od 1,99 milijardi kuna, ili 12,3 posto manjom u odnosu na studeni 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila više od 270 milijuna kuna, što je pad za 30,3 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO) - 26,53 posto. Zaračunata bruto premija CO-a je na godišnjoj razini pala za 0,51 posto, na 2,5 milijardi kuna.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 12,39 posto i uz porast zaračunate bruto premije za 5,4 posto, na 1,19 milijardi kuna.

Na trećem mjestu je Allianz, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 17,1 posto, na 1,05 milijardi kuna, uz tržišni udio od 10,94 posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, Croatia osiguranje, Adriatic osiguranje, Generali osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
BOLJE OD OČEKIVANJA
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
NEW YORK - Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE