GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji

Osnovana Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji
UDRUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na osnivačkoj skupštini održanoj u kasnim popodnevnim satima 28. lipnja 2022., osnovana je Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT).

Utemeljitelje udruge čine petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika. Pandemija je ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Cilj udruge je udruženim djelovanjem i konstruktivnim dijalogom s dionicima relevantnih institucija, poslovnih udruženja i interesnih organizacija stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja te doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva.

Na sjednici osnivačke skupštine Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) za predsjednicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije dok su za članove Upravnog odbora izabrani: Miroslav Božić, savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera, Ivan Bračić, osnivač i prokurist tvrtke PIP, Božidar Poldrugač, član Uprave Končar Elektroindustrija i Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovec plus.

Udruga je imenovala i članove Savjeta UPIDuT-a kojeg čine: Tomislav Alagušić, predsjednik Uprave tvrtke Zvijezda plus, Franjo Beser, direktor Grafičar Ludbreg i Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

UPIDuT je udruženje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu i ukupni industrijski potencijal. Glavni izazovi prerađivačke industrije o kojima će Udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima su cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira.

Dajana, Mrčela, predsjednica UPUDuT-a prilikom imenovanja izjavila je:

„Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva. Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i zajedničku suradnju kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja.“
Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su (abecednim redom): Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus.
Dr. sc. Dajana Mrčela predsjednica je uprave Saponije d.d., vodeće deterdžentske i toaletne industrije u Hrvatskoj i članica je upravnog odbora kompanije Kandit. Doktorski studij završila je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a svoju profesionalnu karijeru u Saponiji gradi od pozicije pripravnice, nakon čega je vršila dužnost direktorice marketinga i izvoza te 2019. godine postaje predsjednica Uprave. Dobitnica je niza priznanja, uključujući nagradu SDG Pioneer Croatia koju dodjeljuje UN Global Compact te priznanja Business woman of the year koju dodjeljuje MBA Croatia Awards.

Tagovi: Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, Dajana Mrčela, Saponia, Končar EI, Tomislav Alagušić, Zvijezda plus, Franjo Beser, Grafičar Ludbreg,i Gordana Deranja
PROČITAJ I OVO
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
PRODAJA
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
DUBROVNIK - Hotel "Zagreb", jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela, ponuđen je na prodaju.
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
NESLUŽBENO
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
BEOGRAD - Prema navоdima grčkоg pоrtala Naftempоriki, iz izvоra u bankarskim krugоvima, saznali su da se BC Partners оbratiо Mоrgan Stanleyu i JP Mоrganu kakо bi pоkušali da prоdaju svоj udeо u United Grupi.
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
PROBLEMI
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
DUBLIN - Zrakoplovna tvrtka Ryanair objavila je informaciju o nabavi novih zrakoplova te su najavili da će zbog problema koje ima tvrtka Boeing dobiti manje aviona nego što je naručeno.
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
POVLAČENJE
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
ZAGREB - S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
DEMANTI
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
ZAGREB - Jutros je objavljena informacija prema kojoj Uber razmatra ulazak na tržišta Srbije i Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE