GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovana Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji

Osnovana Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji
UDRUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na osnivačkoj skupštini održanoj u kasnim popodnevnim satima 28. lipnja 2022., osnovana je Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT).

Utemeljitelje udruge čine petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika. Pandemija je ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Cilj udruge je udruženim djelovanjem i konstruktivnim dijalogom s dionicima relevantnih institucija, poslovnih udruženja i interesnih organizacija stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja te doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva.

Na sjednici osnivačke skupštine Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) za predsjednicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije dok su za članove Upravnog odbora izabrani: Miroslav Božić, savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera, Ivan Bračić, osnivač i prokurist tvrtke PIP, Božidar Poldrugač, član Uprave Končar Elektroindustrija i Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovec plus.

Udruga je imenovala i članove Savjeta UPIDuT-a kojeg čine: Tomislav Alagušić, predsjednik Uprave tvrtke Zvijezda plus, Franjo Beser, direktor Grafičar Ludbreg i Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

UPIDuT je udruženje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu i ukupni industrijski potencijal. Glavni izazovi prerađivačke industrije o kojima će Udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima su cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira.

Dajana, Mrčela, predsjednica UPUDuT-a prilikom imenovanja izjavila je:

„Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva. Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i zajedničku suradnju kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja.“
Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su (abecednim redom): Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus.
Dr. sc. Dajana Mrčela predsjednica je uprave Saponije d.d., vodeće deterdžentske i toaletne industrije u Hrvatskoj i članica je upravnog odbora kompanije Kandit. Doktorski studij završila je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a svoju profesionalnu karijeru u Saponiji gradi od pozicije pripravnice, nakon čega je vršila dužnost direktorice marketinga i izvoza te 2019. godine postaje predsjednica Uprave. Dobitnica je niza priznanja, uključujući nagradu SDG Pioneer Croatia koju dodjeljuje UN Global Compact te priznanja Business woman of the year koju dodjeljuje MBA Croatia Awards.

Tagovi: Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, Dajana Mrčela, Saponia, Končar EI, Tomislav Alagušić, Zvijezda plus, Franjo Beser, Grafičar Ludbreg,i Gordana Deranja
PROČITAJ I OVO
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
STATISTIKA
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE