GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad neto dobiti Petrokemije

Oštar pad neto dobiti Petrokemije
SUNOVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 13:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 19 milijuna kuna, znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 315 milijuna kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće toga proizvođača mineralnih gnojiva.

"Rezultat Petrokemije d.d. u prvih devet mjeseci ove godine pod utjecajem je veće cijene prirodnog plina, veće cijene naknada za emisiju ugljičnog dioksida (CO2) te niže potražnje na tržištu. Negativni utjecaji djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama mineralnih gnojiva te provedenim mjerama učinkovitosti", kaže u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi predsjednik Uprave Davor Žmegač.

Po podatcima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prvih devet mjeseci mjeseci iznosili su 1,5 milijardi kuna i porasli su sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi od prodaje su porasli za šest posto, na 1,49 milijardi kuna, što iz kutinske tvrtke objašnjavaju povećanjem cijena mineralnih gnojiva, a kao posljedicu znatno više cijene prirodnog plina na europskom tržištu.

Po podatcima iz izvješća, cijena prirodnog plina na europskim je tržištima porasla za prosječnih 249 posto, a značajno je povećana, za 129 posto, cijena emisijskih jedinica CO2 (EUA) zbog nove direktive EU po kojoj se mora dodatno smanjiti emisija CO2.

Poslovni rashodi Petrokemije u prvih su devet mjeseci iznosili 1,49 milijardi kuna, što je porast u odnosu na isto razdoblje lani za 38 posto.

EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 141 milijuna kuna, što je smanjenje za 65 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, i to uglavnom zbog, kako se ponavlja, značajnog povećanja cijene prirodnog plina i niske potražnje na tržištu.

Neto dobit je smanjena za 94 posto, na 19 milijuna kuna.

Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobiti za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 71 milijuna kuna, u usporedbi sa neto dobiti od 320 milijuna kuna u devet mjeseci lani. "Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj, 52 milijuna kuna u devet mjeseci 2021. godine i pet milijuna kuna u devet mjeseci 2020. godine. Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u prvih devet mjeseci ove godine uzrokovan je značajnim povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2", kaže Žmegač.

Podsjetio je i kako je u Petrokemiji početkom godine uspješno izvršen remont postrojenja te je ponovni start proveden u prvoj polovici veljače. U remontu su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice.

Kapitalna ulaganja u devet mjeseci ove godine, kako je naveo, iznose 91 milijuna kuna, što je povećanje od 217 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Poslovodstvo pažljivo promatra razvoj situacije vezane uz covid-19 i provodi relevantne preporuke HZJZ za očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenih u društvu te također kontinuirano radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje društva", zaključuje u komentaru Žmegač.

Petrokemija je objavila i konsolidirano financijsko izvješće, koje uz matičnu kutinsku kompaniju obuhvaća i Luku Šibenik, Tvornicu gline Kutina i Tvornicu paleta Kutina.

Po podatcima iz tog izvješća, Petrokemija grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobiti od 16 milijuna kuna u odnosu na 314 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Tagovi: Petrokemija, Amonijak, Urea, Davor Žmegač
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
LOŠE VIJESTI
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
DARMSTADT - Farmaceutska kompanija Merck objavila je u petak rezultate nove studije koja je pokazala da je njezin eksperimentalni lijek protiv covida-19 manje učinkovit u smanjenju hospitalizacija i smrti u odnosu na ranije rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE