GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad prihoda Hrvatskih autocesta

Oštar pad prihoda Hrvatskih autocesta
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 17:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatske autoceste bilježe znatan pad prometa, a time i prihoda od cestarine - i više od 70 posto, ovisno o promatranom vremenu, s tim da je za HAC "službeni početak izvanrednog stanja" bio 13. ožujka.

Da nije pandemije, sada bi, primjerice, A1, Dalmatina, trebala osjećati zahuktavanje turističke sezone, no, kao i druge autoceste u Hrvatskoj, broji samo malobrojna vozila. Odlukom Nacionalnog stožera sada je kretanje bez propusnica omogućeno unutar županija, pa se može očekivati da će popuštanje mjere kretanja bez propusnice unutar županije bar donekle vratiti vozila na autoceste i naplatne kućice, piše Glas Slavonije.

"Ukupno gledajući od početka godine do sada, promet i naplaćena cestarina manji su oko 22 posto u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine. Promet u ožujku manji je 38, a naplaćena cestarina 35 posto u odnosu prema ožujku 2019. godine", uspoređuju u Hrvatskim autocestama ožujak bez zaraze koronavirusom i s njim. Najveći pad zabilježen je u dosadašnjim danima travnja, drugog mjeseca pod mjerama Nacionalnog stožera - prema prvim podatcima HAC-a za tekući mjesec, promet je na autocestama manji čak 75, a naplaćena cestarina 71 posto.

U odnosu prema navedenim velikim postotcima pada prometa i prihoda, autocesta A5, Slavonika, koja je još uvijek u nepotpunom profilu, bilježi u određenim razdobljima relativno mali pad brojki - ukupno ostvareni promet od početka godine do sada na A5 iznosi 194.367 vozila i manji je 19,6 % u odnosu prema istom razdoblju 2019., a naplaćena cestarina u ovom je razdoblju 14,2 milijuna kuna i manja je 19,8 posto u odnosu prema lani, a što samo potvrđuje da A5, Beli Manastir - Osijek - Svilaj, ni u uvjetima normalnog funkcioniranja nema znatniji promet. Veljača je čak na A5 zabilježila manji rast - neposredno u vrijeme prije proglašenja mjera epidemije, promet je na Slavonici u tom mjesecu veći devet, a naplaćena cestarina 10,5 posto u odnosu prema veljači 2019.

"Podaci za ožujak 2020. na A5 pokazuju pad prometa za 32,7 i pad naplate za 31,5 posto u odnosu prema ožujku 2019. Znatan pad prometa i naplaćene cestarine bilježimo na A5 u travnju. Dosad pad prometa na A5 iznosi 72, a pad naplate 69,6 posto", dodaju u HAC-u.

Pandemija nije ispraznila samo autoceste u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi one plaćaju danak koronakrizi. U Hrvatskim autocestama navode primjer Austrije, gdje je promet pao 80 %, a na onima u Velikoj Britaniji on se sveo na promet iz 1955. godine.

Tagovi: Hrvatske autoceste, promet na autocestama
PROČITAJ I OVO
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE