GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji

Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto

Kako se doznaje, najviše otkaza, njih dvadesetak, je u 24sata, u Večernjem listu ih je planirano pet odnosno šest, a u Poslovnom dnevniku otkaz je dobilo troje zaposlenika.

Osim toga, u najavljenoj racionalizaciji u 24sata prošlog je tjedna provedeno i potpisivanje novih ugovora s progresivnim "rezanjem" bruto plaća zaposlenicima po platnim razredima koje bi se trebalo primjenjivati od 1. rujna s isplatom prvih umanjenih plaća u listopadu.

Prema dostupnim informacijama, onima s najmanjim plaćama u 24sata primanja nisu "rezana", zaposlenicima u idućem platnom razredu plaće su rezane pet posto, a većini novinara, urednika i grafičara plaće su smanjene od 5 do 10 posto. Menadžerima su smanjene plaće 15 posto, a članovima uprave izdavača najtiražnijeg hrvatskog dnevnika čak 25 posto.

Osim toga, najavljena racionalizacija poslovanja unutar Styrije već je vidljiva i na kioscima jer je tjednik Express prošlog tjedna izašao kao podlistak 24sata.

S druge strane, u Večernjem listu u prvom valu planirani su otkazi za pet ili šest honorarnih i stalno zaposlenih novinara i grafičara i to, kako se saznaje, bez konzultacija sa socijalnim partnerima – sindikatom i radničkim vijećem.

Novi val otkaza očekuje se i najesen

Zaposlenici Večernjeg lista ističu kako očekuju novi val otkaza najesen i to po uzoru na 24sata gdje su zaposlenici, iako nemaju svoj ogranak sindikata, još u proljeće bili upoznati s mogućim rezanjem plaća nakon financijskih izvještaja i dobivenih rezultata poslovanja 24sata predstavljenih krajem lipnja.

Otkaze i smanjivanje plaća iz uprave Styrije nisu komentirali pozivajući se na poslovne razloge, ali vrijedno je istaknuti da je predsjednik Udruge novinskih izdavača, ujedno i direktor Styrije za Hrvatsku, Boris Trupčević za Hinu još krajem svibnja kazao kako su naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto.

Ocijenio je tada i da je epidemija koronavirusa snažno pogodila novinsku industriju koja se, kako je istaknuo, već godina bori s mnogim izazovima te da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav "nisu nikad vidjeli u povijesti".

Styria je, među vodećim hrvatskim novinskim izdavačima, posljednja medijska kuća koja se u racionalizaciji poslovanja tijekom koronakrize odlučila za otkaze i smanjivanja plaća zaposlenicima. Konkurentska Hanza media, izdavač Jutarnjeg lista i drugih tiskovina, već je dijelila otkaze i smanjivala plaće svojim novinarima i zaposlenicima do 30 posto, a slične mjere proveli su i još ih provode Novi list, Glas Istre i ostali medijski nakladnici.

SNH: Medijima je za opstanak nužna pomoć

U Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) ističu kako od početka krize strahuju i upozoravaju da bi posljedice najnovije krize mogle biti jako teške za novinarski sektor.

"Prvo su honorarcima i freelancerima otkazani ugovori, zatim su smanjene plaće u nizu medija, a onda su krenuli otkazi. Prije tri mjeseca smo upozorili premijera i ministricu da se novinarstvo nije oporavilo od posljedica posljednje kriza i da bi ova nova kriza mogla dovesti do pada profesionalnog izvještavanja i da će u konačnici Hrvatska mogla imati veliki problem. Opstanak neovisnih medija strateško je pitanje i na europskoj razini vlade pokušavaju osigurati razne oblike pomoći kako bi spriječili upravo ovo što se kod nas događa, neangažiranje slobodnjaka i smanjivanje plaća u medijima", kazala je za Hinu predsjednica SNH Maja Sever.

Naglasila je i kako su SNH i Hrvatsko novinarsko društvo predložili su da se osnuje javni fond za novinarstvo koji će dodjeljivati potpore, da se uvedu porezne olakšice građanima koji doniraju ili se pretplate na medije, te mjere podrške medijskim zadrugama.

"Jednostavno medijima je za opstanak nužna pomoć i sindikat novinara i dalje će tražiti da država osigura neki oblik potpore", zaključila je Sever.

Tagovi: Styria, Večernji list, 24 sata, Poslovni dnevnik, Boris Trupčević, Sindikat novinara Hrvatske, Maja Sever
PROČITAJ I OVO
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
AMBICIJE
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
ATENA - Kineski Cosco izrazio je namjeru da preuzme dodatnih 16 posto udjela u Luci Pirej.
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ROĐENDAN
Super Konzum Vukovarska slavi svoj 25. rođendan
ZAGREB - Kako bi se kupcima omogućila nabava svih potrebnih namirnica na jednom mjestu te tako olakšao proces kupnje, davne 1995. na 2075 m2 prodajnog prostora otvoren je Super Konzum Vukovarska koji je, pružajući kompletnu uslugu po svim odjelima, redefinirao značenje pojma maloprodaja u Hrvatskoj, ali i u regiji.
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
LETOVI
KLM uvodi drugi dnevni let za Zagreb
ZAGREB - Nizozemski KLM, najstarija zrakoplovna aviokompanija na svijetu, od 12. veljače sljedeće godine uvodi drugi dnevni let na liniji Amsterdam – Zagreb - Amsterdam.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE