GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji

Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto

Kako se doznaje, najviše otkaza, njih dvadesetak, je u 24sata, u Večernjem listu ih je planirano pet odnosno šest, a u Poslovnom dnevniku otkaz je dobilo troje zaposlenika.

Osim toga, u najavljenoj racionalizaciji u 24sata prošlog je tjedna provedeno i potpisivanje novih ugovora s progresivnim "rezanjem" bruto plaća zaposlenicima po platnim razredima koje bi se trebalo primjenjivati od 1. rujna s isplatom prvih umanjenih plaća u listopadu.

Prema dostupnim informacijama, onima s najmanjim plaćama u 24sata primanja nisu "rezana", zaposlenicima u idućem platnom razredu plaće su rezane pet posto, a većini novinara, urednika i grafičara plaće su smanjene od 5 do 10 posto. Menadžerima su smanjene plaće 15 posto, a članovima uprave izdavača najtiražnijeg hrvatskog dnevnika čak 25 posto.

Osim toga, najavljena racionalizacija poslovanja unutar Styrije već je vidljiva i na kioscima jer je tjednik Express prošlog tjedna izašao kao podlistak 24sata.

S druge strane, u Večernjem listu u prvom valu planirani su otkazi za pet ili šest honorarnih i stalno zaposlenih novinara i grafičara i to, kako se saznaje, bez konzultacija sa socijalnim partnerima – sindikatom i radničkim vijećem.

Novi val otkaza očekuje se i najesen

Zaposlenici Večernjeg lista ističu kako očekuju novi val otkaza najesen i to po uzoru na 24sata gdje su zaposlenici, iako nemaju svoj ogranak sindikata, još u proljeće bili upoznati s mogućim rezanjem plaća nakon financijskih izvještaja i dobivenih rezultata poslovanja 24sata predstavljenih krajem lipnja.

Otkaze i smanjivanje plaća iz uprave Styrije nisu komentirali pozivajući se na poslovne razloge, ali vrijedno je istaknuti da je predsjednik Udruge novinskih izdavača, ujedno i direktor Styrije za Hrvatsku, Boris Trupčević za Hinu još krajem svibnja kazao kako su naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto.

Ocijenio je tada i da je epidemija koronavirusa snažno pogodila novinsku industriju koja se, kako je istaknuo, već godina bori s mnogim izazovima te da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav "nisu nikad vidjeli u povijesti".

Styria je, među vodećim hrvatskim novinskim izdavačima, posljednja medijska kuća koja se u racionalizaciji poslovanja tijekom koronakrize odlučila za otkaze i smanjivanja plaća zaposlenicima. Konkurentska Hanza media, izdavač Jutarnjeg lista i drugih tiskovina, već je dijelila otkaze i smanjivala plaće svojim novinarima i zaposlenicima do 30 posto, a slične mjere proveli su i još ih provode Novi list, Glas Istre i ostali medijski nakladnici.

SNH: Medijima je za opstanak nužna pomoć

U Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) ističu kako od početka krize strahuju i upozoravaju da bi posljedice najnovije krize mogle biti jako teške za novinarski sektor.

"Prvo su honorarcima i freelancerima otkazani ugovori, zatim su smanjene plaće u nizu medija, a onda su krenuli otkazi. Prije tri mjeseca smo upozorili premijera i ministricu da se novinarstvo nije oporavilo od posljedica posljednje kriza i da bi ova nova kriza mogla dovesti do pada profesionalnog izvještavanja i da će u konačnici Hrvatska mogla imati veliki problem. Opstanak neovisnih medija strateško je pitanje i na europskoj razini vlade pokušavaju osigurati razne oblike pomoći kako bi spriječili upravo ovo što se kod nas događa, neangažiranje slobodnjaka i smanjivanje plaća u medijima", kazala je za Hinu predsjednica SNH Maja Sever.

Naglasila je i kako su SNH i Hrvatsko novinarsko društvo predložili su da se osnuje javni fond za novinarstvo koji će dodjeljivati potpore, da se uvedu porezne olakšice građanima koji doniraju ili se pretplate na medije, te mjere podrške medijskim zadrugama.

"Jednostavno medijima je za opstanak nužna pomoć i sindikat novinara i dalje će tražiti da država osigura neki oblik potpore", zaključila je Sever.

Tagovi: Styria, Večernji list, 24 sata, Poslovni dnevnik, Boris Trupčević, Sindikat novinara Hrvatske, Maja Sever
PROČITAJ I OVO
Ljetni uzlet Ubera u Hrvatskoj, pogotovo u jednom gradu na obali
SNAŽAN RAST
Ljetni uzlet Ubera u Hrvatskoj, pogotovo u jednom gradu na obali
ZAGREB - I ovoga ljeta Uber je jedno od najčešće korištenih opcija prijevoza, posebice u gradovima diljem jadranske obale.
Fina: U 21 milijardu kuna neto dobiti poduzetnika udio velikih i srednjih 64 posto
STATISTIKA
Fina: U 21 milijardu kuna neto dobiti poduzetnika udio velikih i srednjih 64 posto
ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u prošloj godini ostvarili ukupnu konsolidiranu dobit od gotovo 21 milijardu kuna, pri čemu je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 64 posto, podatci su Fine iz analize o financijskom rezultatu poduzetnika prema njihovoj veličini.
Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
ZNANSTVENICA
Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
LONDON - Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na znanstvenicu koja je bila koautor u razvoju cjepiva protiv koronavirusa Sveučilišta Oxford, profesoricu Sarah Gilbert.
Zaječaraska pivara prva u Srbiji dobila IPPC dozvolu za zaštitu životne sredine
DOZVOLA
Zaječaraska pivara prva u Srbiji dobila IPPC dozvolu za zaštitu životne sredine
ZAJEČAR - Zaječarska pivara, u vlasništvu kompanije Heineken, je prva u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagadjenja životne sredine (Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC), saopšteno je danas.
Boeing odgodio pokusni let bez posade na ISS
ODGODA
Boeing odgodio pokusni let bez posade na ISS
WASHINGTON - Boeing je u utorak priopćio da odgađa pokusni let svoje svemirske kapsule Starliner bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zbog problema u pogonskom sustavu, odgađajući ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE