GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su planovi Izeta Rastodera sa Adria Airwaysom

Ovo su planovi Izeta Rastodera sa Adria Airwaysom
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 15:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Novi vlasnik dozvola i licenci Adria Airwaysa, biznismen Izet Rastoder, istražuje mogućnosti za ponovno pokretanje prevoznika, možda pod novim imenom.

Rastoder se prošle nedjelje sastao sa investitorima u Dubaiju dok je grupa privrednika iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su ranije iznijeli planove za ponovno pokretanje slovenačke kompanije, izjavila da su u kontaktu sa njim.

Oni su sugerisali da bi nova avio-kompanija mogla da koristi tročlanu flotu, koja će se sastojati od dva Suhoj superdžeta 100 i jednog aviona Airbus A320.

Kao što je ranije objavljeno, Rastoder je takođe razgovorao sa slovenačkom vladom o njihovoj podršci novom prevozniku, međutim, slovenački premijer, Marjan Šarec, je u međuvremenu podnio ostavku, otvorivši put ili novoj vladi ili vanrednim izborima, piše Ex-Yu Aviation.

Rastoder, poznat i kao “kralj banana” je najveći trgovac bananama u regionu, a njegova grupa Rastoder prodaje to i drugo egzotično voće širom svijeta pod brendom Derby. Kompanija Rastoder osnovana je u maju 1992. godine, a prvobitno poslovanje bio je uvoz i izvoz kafe u bivšu Jugoslaviju.

Tokom godina, njegove aktivnosti proširile su se na izvoz i uvoz svježeg voća i povrća, prerastajući u visoko konkurentnu kompaniju na globalnom tržištu. U 2013. godini grupa je otvorila veliki logistički centar u Ljubljani.

Njegova kompanija prošle godine je osnovala Air Adriatic, koji je na kraju stekao dozvole i licence propale Adria-e.

Preostala imovina ove kompanije, koja tek treba da bude prodata, procjenjuje se na 6,23 miliona eura.

Stečajni upravnik Adria Airwaysa Janez Pustatičnik, smatra da je zbog složenosti stečajnog postupka malo vjerovatno da će on biti okončan pre 2024. godine. Preostala imovina avio-kompanije uključuje njeno ime, u vrijednosti od 100.000 eura, dok je simulator leta procijenjen na 93.000 eura. Adria je , takođe, imala 100 odsto udjela u svojoj školi leta, čija je cijena 133.500 evra.

Dok se navedeno ne proda, Rastoder ima pravo da zakupi svu preostalu imovinu. Prevoznik takođe ima 543.000 eura na svom bankovnom računu, koji će se koristiti za plaćanje povjerioca. Trenutno je nepoznato koliko Adria duguje svojim povjeriocima, a lista će biti gotova 2. marta.
Pustatičnik vjeruje da će proces trajati četiri godine zbog parnica, brojnih povrata i drugih postupaka čije se pokretanje očekuje u Sloveniji i inostranstvu.

Tagovi: Adria Airways, Izet Rastoder, Air Adriatic, Janez Pustatičnik, Marjan Šarec, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE