GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su tri cilja Zagrebačkog holdinga za 2022.

Ovo su tri cilja Zagrebačkog holdinga za 2022.
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2022 / 17:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stabilizacija poslovanja, transformacija organizacije te usmjeravanje prema održivosti i daljnjem razvoju - tri su ključna cilja kojima će se Uprava Zagrebačkog holdinga posvetiti u 2022., poručio je u četvrtak predsjednik Uprave ZGH Ivan Novaković.

Novaković je istaknuo kako je proteklih pet godina poslovanja Grupe ZGH obilježeno kontinuiranim padom prihoda i padom učinkovitosti, a kao rezultat toga procjena je da će 2021. godina završiti sa gubitkom od 587 milijuna kuna.

"Istovremeno, trenutna ukupna zaduženost iznosi 4,8 milijardi kuna, od čega više od 1,3 milijarde kuna kredita dospjela na naplatu u ovoj godini. K tome obveznice u visini od 2,3 milijarde kuna dospijevaju na naplatu u srpnju sljedeće godine, pa je očito da je nužno provesti financijsko restrukturiranje društva", dodao je.

Kaže da sve navedeno zahtijeva odlučne mjere i da je potrebno napraviti rez i preokrenuti višegodišnji negativni trend u poslovanju.

"Naš je cilj 2022. završiti sa pozitivnim rezultatom i ostvariti 504 milijuna kuna dobiti prije poreza, amortizacije i kamata. Dakle, radi se o iznimno značajnom porastu profita i dobiti u samo jednoj godini", izjavio je Novaković novinarima nakon briefinga na kojem je predstavljen Poslovni plan ZGH za 2022.. Napominje da je Poslovni plan zahtijeva jasan fokus na ciljeve i punu angažiranost svih radnika u Holdingu, ali i njih u Upravi da to zajednički ostvare.

"Uvjeren sam u naš uspjeh", poručio je Novaković.

Kaže kako je planirani rast izazovan pa im je za to potrebno provesti više istovremenih mjera.

"Jedna je podizanje efikasnosti a to uključuje već najavljene mjere promjene modela gospodarenja otpadom ali i mjere nužnog smanjenja broja administrativnog osoblja", istaknuo je.

Trenutno je na administrativnim radnim mjestima u Grupi ZGH zaposleno 2569 radnika, što iznosi 27 posto ukupnog broja radnika. Taj se udio administrativnih radnih mjesta tijekom 2022. planira smanjiti na 19 posto ukupne radne snage zaposlene u Grupi ZGH.

Druga mjera je, istaknuo je Novaković, povećanje prihoda a to uključuje komercijalizaciju i prodaju neoperativne imovine, uspostavljanje efikasnog sustava kontrole naplate te usklađenja cijena sa regulatornim i tržišnim uvjetima za njihove komercijalne djelatnosti. Očekuju da će dio povećanja prihoda doći i od proširenja postojećih usluga.

Naglašava da je nužno uspostaviti i strogu kontrolu troškova kako bi osigurali i dodatne uštede u poslovanju.

"U 2022. planiramo i značajne investicije od čega su za građane najznačajnija ulaganja u vodoopskrbnu mrežu i odvodnju te u druge infrastrukturne projekte ali i ulaganja u nabavku komunalnih vozila i opreme te digitalizacija. Smatramo da daljnjom digitalizacijom poslovanja možemo dodatno smanjiti troškove ali istovremeno povećati kvalitetu i dostupnost naših usluga", poručio je Novaković.

Ove i sljedeće godine dospijeva čak 3,8 milijardi kuna duga

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je Skupština ZG Holdinga koju čini on i dvoje njegovih zamjenika, usvojili taj Poslovni plan na kojem se intenzivno radilo još od studenoga prošle godine.

"Smatramo da je plan ambiciozan ali i da je nužno da bude ambiciozan kako bi preokrenuo ove negativne trendove koji su prisutni u Zagrebačkom holdingu već zadnjih pet godina. U tom smislu to je nužno da se riješe svi ovi problemi koji su se nagomilali i koji su doveli Holding tu gdje je", rekao je Tomašević.

Za mjere koje je Uprava Holdinga predložila smatra da su adekvatne i kad se govori o strukturi i razini duga, jer ove i sljedeće godine dospijeva čak 3,8 milijardi kuna duga. Najavio je i da će se otvoriti razgovori s bankama vezano za restrukturiranje tog duga.

Tomašević kaže da su u planu Holdinga brojne mjere koje su fokusirane ne samo na smanjenje broja zaposlenih u administraciji, a što će se postići kroz optimalizaciju i centralizaciju različitih operativnih procesa koji su sada po podružnicama, npr. da sada svaka podružnica ima svoje računovodstvo, pravne poslove i javnu nabavu. Cijela poanta i svrha Holdinga je bila da se to objedini i centralizira kako bi došlo do veće efikasnosti, naglasio je.

"To se nije dogodilo, međutim s ovim planom se to počinje konačno događati", istaknuo je Tomašević.

Poručio je da je svrha svega da Holding ne samo stabilizira svoje poslovanje što je cilj za ovu godinu i da napravi organizacijsku transformaciju, već i da kreće u rast i razvoj, odnosno bolju kvalitetu i veći opseg usluga koje pruža građanima; a različite poslovne aktivnosti koje sada rade privatna poduzeća da se dešavaju unutar ZGH Grupe.

"Da se povećaju sinergije među podružnicama unutar Holdinga i da tako dođe do novostvorene vrijednosti od koje će na kraju korist imati građani", poručio je Tomašević.

"U tom smislu mi smo kao Skupština ZGH potpuno iza ovog plana, stojimo potpuno i iza četveročlane Uprave", kaže Tomašević. Dodao je da je svih četvero članova Uprave birao on i njegovih dvoje zamjenika na javnom natječaju, zato što su bili najbolji i najadekvatniji za pozicije. Prije javnog natječaja nikad ih nisu vidjeli a niti su se oni međusobno vidjeli, ustvrdio je .

"Izabrali smo one koje smatramo da će kompetentno voditi Zagrebački holding prema svim ciljevima koje zadajemo - a to je prije svega bolja kvaliteta komunalnih usluga koje Holding pruža, te zeleniji, čišći i održiviji grad i sve ono što su zapravo stvari koje jedna moderna metropola kao što je Zagreb u 21. stoljeću mora imati", poručio je gradonačelnik Tomašević.

Tagovi: Zagrebački holding, Ivan Novaković, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE