GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovogodišnji festival Exit turističkoj privredi Srbije doneo 16,4 miliona evra

Ovogodišnji festival Exit turističkoj privredi Srbije doneo 16,4 miliona evra
DOPRINOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2019 / 18:21
Autor: SEEbiz / Beta
NOVI SAD - Festival EXIT jesaopštio da je ove godine doneo 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije, što je pokazalo istraživanje \"TIM centra\" tokom festivala. 

Od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila je više od 180 miliona evra ekonomske koristi od Exita, ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost medjunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije, piše u saopštenju.

Кroz kapije ovogodišnjeg Exit festivala prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od 90 zemalja, a već prvog dana, kada su pored ostalih nastupali rok grupa "The Cure" i DJ legenda Carl Cox, zabeležen je i novi rekord dnevne posete od 56.000 ljudi.

Porast inostranih turista za gotovo trećinu u odnosu na već uspešnu 2018. godinu, bio je gotovo ravnomerno podeljen izmedju gostiju iz regiona, te zapadne i istočne Evrope.

Zabeležen je i do sada najveći broj posetilaca sa drugih kontinenata, i to dvostruko više nego prethodne dve godine.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Holandije i Bugarske, a bilo ih je i iz Brazila, Hong Konga, Indije, Kuvajta, Južne Afrike, Singapura, Bahreina.

Najviše su trošili gosti s drugih kontinenata u proseku 615 evra, a odmah za njima i gosti iz zapadne Evrope 600 evra po osobi. Kada se uračuna i domaća publika, posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili po 420 evra.

Ta brojka u istraživanju obuhvata isključivo plaćanje kompanijama u Srbiji. poput smeštaja, hrane, putnih troškova.

Gotovo 70 odsto turista je plaćalo smeštaj, od toga najveći broj iznajmljene sobe i stanove (36,8 odsto), u hotelima je bilo 11,8 odsto, a u hostelima 14,5 procenata.

Ocena festivala bila u rangu najboljih tokom njegove gotovo dvadesetogodišnje istorije, dok je 97 odsto posetilaca reklo da im se mišljenje o Novom Sadu popravilo posle posete festivalu ili ostalo isto.

Od ukupnog broja anketiranih, 98 odsto je izjavilo da će sigurno ili možda ponovo doći na Exit.

Prosek starosti posetilaca je ove godine bio najviši do sada na Exitu 27 godina.

Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 78 procenata publike, dok je ove godine medju posetiocima bilo za oko 10 odsto više zaposlenih, nego što ih je obično.

Gotovo polovina ispitanika je navela program fesitvala kao osnovni razlog dolaska na Egzit, a trećina stranaca (33,9 odsto) da im je to prilika za posetu Novom Sadu i Srbiji.

Istraživanje novosadskog "TIM Centra", radjeno je na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala, a anketirani su isključivo posetioci koji su kupili ulaznicu.

Tagovi: Exit, Exit festival, Vojvodina
PROČITAJ I OVO
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
PROMO
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
ZAGREB - Plant based postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE